Hlavní obsah

Ruský vliv na volby už Američany nestraší, bojí se spíš sami sebe

Foto: Profimedia.cz

Američané spolu stále míň a míň mluví. Názory „druhé strany“ většinou interpretuje někdo třetí.

Reklama

Článek

Už příští úterý proběhnou ve Spojených státech volby do obou komor parlamentu. Dva roky po vítězství Joea Bidena nad Donaldem Trumpem je americká společnost pořád rozdělená a nedaří se jí najít společnou řeč. Co stojí za radikalizací příznivců obou stran, které proti sobě kandidují, a jak do společenské debaty promlouvají sociální sítě?

To v podcastu Stopáž řeším s publicistou Matějem Schneiderem. Přečtěte si úryvek z našeho rozhovoru, celý si ho můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Po prezidentských volbách 2016, které slavně prohrála Hillary Clinton, byl tématem číslo jedna ruský vliv na facebook, potažmo na výsledky voleb. Kam tohle téma zmizelo? Rusy to přestalo bavit, nebo se problém nějakým způsobem vyřešil?

Já jsem toho názoru, že už v tom roce 2016 bylo tohle téma trošku „přefouklé“. Že se Kreml snažil nějak ovlivnit americké volby, o tom není pochyb. Nicméně si myslím, že byla dost přehnaná reakce na to, jaký to ve skutečnosti mělo vliv. Upřímně řečeno, kdybych seděl v Kremlu v té době, tak bych si pravděpodobně mnul ruce, kolik jsem za málo peněz získal muziky. Mám pocit, že od té doby tohle téma přemazaly v Americe vygenerované problémy – jako například dezinformace šířené Trumpovskými republikány.

Takže například zpochybňování výsledků voleb je stále velké téma?

Zpochybňování výsledku voleb se stalo tématem číslo jedna Donalda Trumpa a jeho blízkých spojenců. Nevidím variantu, že by se na to v nejbližší době vykašlal. V médiích se mluví o tom, že pokud se Trumpovi nebudou líbit výsledky úterních voleb, tak je začne zpochybňovat. Mám pocit, že se z toho stane takový trumpovský kolorit, který se vždycky zjeví a který jen tak nezmizí.

Pak je tu samozřejmě otázka, jak to bude s dalšími prezidentskými volbami. Aktuálně se hodně spekuluje, že ihned po proběhnutí úterních voleb Trump definitivně oznámí svůj úmysl kandidovat v prezidentských volbách v roce 2024.

A co teorie, že Trump svůj záměr kandidovat oznámí už tento týden v pátek? Údajně ho všechna křídla republikánské strany přemlouvají, ať to nedělá.

To je noční můra šéfa republikánů Mitche McConella. A jsem si jistý, že o tom s Trumpem museli nějakým způsobem komunikovat. McConell si hodně nepřál, aby do toho Trump před těmito volbami vstoupil. Protože podobně jako pro demokraty není příliš výhodné, když se moc mluví o nepopularitě Joea Bidena, tak pro republikány není výhodné, když se stane hlavním tématem voleb Trump.

Nehrozí přímo před volbami samotnými například útoky na volební místnosti, volební terminály nebo nějaká rychlá dezinformační kampaň?

Dezinformační kampaň by mě asi úplně nepřekvapila. I když většina takových kampaní přichází trošku dříve, někdy v říjnu. Šlo by o takzvané October Surprise, tedy říjnové překvapení. A pokud někdo něco takového plánoval, zdá se mi, že už je trošku pozdě. Nestihlo by to dorazit ke všem, ke kterým by se to dostat mělo.

Co se týká hrozby nějakého násilí, tak ta se vznáší nad americkými volbami vlastně odjakživa. Různé zastrašování ozbrojenými jedinci v blízkosti volebních místností také není úplně něco nového. To si samozřejmě dokážu představit. A zároveň doufám, že nic organizovanějšího se letos konat nebude.

Nicméně jak jsem zmiňoval, zpochybňování procesu a výsledku voleb je stále velkým tématem trumpovské kliky a nejrůznějších think-tanků kolem bývalého prezidenta. Ty například dělají školení pro šerify, kterým velice sofistikovaně vysvětlují, že je celý volební systém zkorumpovaný. Já bych nicméně čekal, že divoké to může být především u těch nadcházejících prezidentských voleb a nyní se budou pouze oťukávat hranice.

Asi není třeba dělat nějakou hlubokou analýzu na to, aby si člověk všiml, jakou strategii volí jednotlivé strany na svých sociálních profilech. Platí ještě heslo Michelle Obama „když se oni chovají nízce, my zůstáváme nahoře“?

Já si myslím, že toto heslo vyletělo komínem s příchodem Donalda Trumpa do Bílého domu. Už jsem to dneska několikrát naťukával a myslím, že obě ty strany se navzájem vidí jako existenční ohrožení americké demokracie, takže o žádné hraní si na důstojnost už tam vůbec nejde.

Zajímá vás, jaká jsou hlavní témata amerických midterms? Mluví spolu vůbec demokrati a republikáni? A co je fenomén Dark Brandon a odkud se vzal? Poslechněte si dnešní epizodu podcastu Stopáž - a budete v obraze. Pořad si můžete pustit v přehrávači v úvodu článku, v aplikaci Seznamu na iOS i Android nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované