Hlavní obsah

Odřízli nás od blízkých. Jde to do extrému, zlobí se lidé na Trutnovsku

Foto: Jan Mihaliček

„Vzhledem k tomu, že se chystají jarní prázdniny, je to velké omezování. Musím si vzít dovolenou a zůstat doma,“ říká maminka, která zítra nemůže odvézt potomka na plánované jarní prázdniny.

Reklama

Lidem na Trutnovsku se od půlnoci změní život. Nesmějí opustit okres, pokud nemají k cestě zásadní důvod. Části lidí se zákaz nelíbí. Nevědí například, jak dostanou svoje děti do školky, která už leží v sousedním okrese.

Článek

„Mám dítě ve školce v sousedním okrese. Vůbec teď nevím, jak to mám řešit. Jestli budu potřebovat nějaké povolení,“ zoufá si při poslechu informací z rozhlasu pracovnice čerpací stanice na hranici trutnovského okresu. Reportéři Seznam Zpráv sem vyrazili hned poté, co dnes vláda oznámila, že kvůli rychlému šíření koronaviru bude v okresech Trutnov, Cheb a Sokolov omezen pohyb lidí.

Přímo v Trutnově se pak s podobným problémem svěřuje další maminka. Říká, že kvůli novému opatření nemůže odvézt dítě v pátek na jarní prázdniny, jak měla v plánu, a musí si vzít dovolenou. „Vzhledem k tomu, že se chystají jarní prázdniny, je to velké omezování. Musím si vzít dovolenou a zůstat doma. Už je to pro mě psychicky hodně náročné,“ zlobí se.

Lidem v Trutnově obecně hodně vadí, že se nebudou moci potkat se svými blízkými, pokud nebydlí v okrese. „Přijde mi to zbytečné. Mám přítele, který je v jiném okrese, takže za ním nemůžu, a to mě štve,“ přidává se devatenáctiletá studentka.

Podívejte se, jak na dnes oznámené omezení pohybu reagují lidé na Trutnovsku:

+3

Také další žena řeší, jaké bude mít opatření, které začne platit o půlnoci, vliv na její soužití s partnerem. „Štve mě to. Jezdím pro manžela, který řídí kamion a vozím ho domů. Stanoviště má sice nedaleko, ale už v jiném okrese. Teď si budeme muset sehnat potvrzení, abych pro něj mohla dojet,“ popisuje potíže, které ji čekají, až pro muže zítra pojede. „Mám z toho obavu. Mně to přijde celé až k smíchu. Veškerá rozhodnutí, co pan Babiš dělá, jdou z extrému do extrému.“

Místostarosta Trutnova Tomáš Eichler (Piráti) vysvětluje, jak budou od půlnoci kontroly na silnicích v okrese vypadat: „Půjde o 33 kontrolních bodů, které budou filtrovat lidi. Cílem je snížit pohyb přes hranice okresu. Reálný dopad by měl být na lidi, kteří nejsou z okresu Trutnov a nemají pádný důvod, aby sem jezdili.“

Pod okres Trutnov patří i populární lyžařské středisko Pec pod Sněžkou. Restaurace Enzian tady provozuje výdejní okénko, otevřeno mají od 11 do 20 hodin. Pracovnice podniku už vědí, že mohou očekávat odliv turistů. „Katastrofa. Přijede méně lidí, přemýšlíme, že zavřeme. Jezdili sem Pražané, Brňané, občané z Hradce, prakticky celá republika se sem sjížděla. Teď to nebude mít smysl, platit tady lidi,“ zamýšlí se. Názor na dnes oznámené opatření má jasný: „Vládě nevěřím, myslím si, že to je blbost.“

V Peci pod Sněžkou reportéři Seznam Zpráv potkávají rodinu z Prostějova. Na horách zůstává do soboty. O dřívějším návratu neuvažuje. „Jsme tady ubytovaní. Máme se vracet v sobotu. Kvůli omezení se dnes balit nebudeme,“ reagují na aktuální situaci rodiče dětí.

Ne všichni jsou ale nazlobení. V obci Kocbeře senior odklízí sníh. Omezení bere jako nutnost. A jelikož je v důchodu, mimo okres Trutnov často necestuje, proto mu nové omezení nevadí. „Situace je taková, že se musíme přizpůsobit. Ono to jinak nejde. Ukázněnost lidí už není na takové úrovni.“

Fakta

Vláda dnes ráno omezila kvůli šíření covidu-19 pohyb v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov s účinností od půlnoci na pátek do konce nouzového stavu. Lidé, kteří tam bydlí, nebudou moci až na výjimky okres opouštět, jiní do něj nebudou moci přijet. Pokud Sněmovna nouzový stav neprodlouží, skončí platnost nařízení už v neděli 14. února.

Uzavřené okresy Cheb, Sokolov a Trutnov bude denně střežit 580 policistů na 80 stanovištích.

Kontroly bude policie provádět na hranicích okresů, uvnitř nich a také na vlakových a autobusových nádražích. Stanoviště budou i na hranicích s Německem a Polskem. Více stanovišť, 44, bude na území Karlovarského kraje, zbylých 36 pak v Královéhradeckém kraji.

Podobně bude rozdělen i počet policistů, kteří budou na stanovištích sloužit, 300 jich bude nasazeno v Karlovarském kraji a 280 v Královéhradeckém kraji.

Reklama

Doporučované