Hlavní obsah

Babiš jim vyčítal, že se nesnaží. Teď převezmou celou Chytrou karanténu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Klíčový nástroj, který má udržet koronavirus pod kontrolou. Podle premiéra Andreje Babiše se ovšem k Chytré karanténě Ministerstvo zdravotnictví příliš nehlásí. To změnilo pondělní jednání vlády.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví si od příštího týdne, tedy od 25. května, plně převezme projekt Chytré karantény. Resort má také navrhnout další personální zajištění projektu a harmonogram pro nadcházející část Chytrá karanténa 2.0. Na pondělním jednání se na tom dohodla vláda. Zatím částečně nástroj spravovala i skupina IT dobrovolníku COVID19CZ (v té se angažuje i Seznam.cz), která původně celý nápad rozvedla a zpracovala.

Už z nedělního rozhovoru premiéra Andreje Babiše (ANO) pro Českou televizi přitom vyplynulo, že s postojem resortu zdravotnictví k Chytré karanténě není příliš spokojený.

Zatímco premiér Chytrou karanténu vnímá jako klíčový nástroj v případném boji s druhou vlnou nákazy koronaviru, Ministerstvo zdravotnictví k ní podle něj přistupuje macešsky.

„Občas mám pocit, jako kdyby se Ministerstvo zdravotnictví tvářilo, že se jich to netýká,“ uvedl pro Českou televizi Babiš a ještě jednou svoji myšlenku podtrhl: „Občas mám pocit, jako kdyby to nebylo jejich.“

Nehrozí problémy kvůli převzetí

Podle mluvčí skupiny COVID19CZ Ireny Zatloukalové je převzetí celého projektu pod křídla Ministerstva zdravotnictví dobrou zprávu, protože projektu chyběl provozovatel, který by o Chytré karanténě mohl rozhodovat a měl by k tomu silný mandát.

„Konečně se jmenuje zodpovědná osoba, která se bude o Chytrou karanténu starat,“ uvedla Irena Zatloukalová.

Podle Zatloukalové nehrozí, že by při přebírání Chytré karantény ze strany státní správy mohly vzniknout problémy, které by chod komplexního řešení ohrozily.

„Dává smysl, aby skupina COVID19CZ byla dál součinná, abychom dokázali projekt předat,“ řekla Zatloukalová s tím, že je dohoda, že někteří dobrovolníci ze skupiny budou se státní správou dál spolupracovat, aby zajistili hladký přechod. Jde například o aplikaci eRouška.

Ministerstvo a další „součinní“

Důležitou podpůrnou roli bude mít také Národní agentura pro komunikační a informační technologie v čele s Vladimírem Dzurillou.

Ten počítá s tím, že podobně jako Armáda České republiky budou s chodem pomáhat, jeho slovy budou „součinní“.

„Nám by měla připadnout na starost IT podpora a další rozvoj Chytré karantény,“ řekl Seznam Zprávám Vladimír Dzurilla.

Podle informací České televize by mělo řízení projektu připadnout na starost hlavní hygieničce Jarmile Rážové.

Reklama

Doporučované