Hlavní obsah

Babišův střet zájmů ve stínu výhrůžek smrtí europoslancům

Foto: Profimedia.cz

Europoslanci z Výboru pro rozpočtovou kontrolu, Čech Tomáš Zdechovský a Němka Monika Hohlmeierová.

Reklama

Evropský parlament nejspíš zítra velkou většinou hlasů přijme rezoluci kritizující údajný střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Kontrolní výbor EP zveřejnil své závěry i detaily výhrůžek, kterým europoslanci v ČR čelili.

Článek

Předsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu, Němka Monika Hohlmeierová, zdůraznila, že v Česku neexistuje jasný mechanismus nebo systém, jak zabránit střetu zájmů. Podle členky bavorské CSU její výbor nemá v hledáčku konkrétně Andreje Babiše, ale pravidla, která si podle ní Česko vykládá po svém.

Jak dodala německá europoslankyně, Výbor pro rozpočtovou kontrolu je zcela nezávislý na probíhajícím auditu Evropské komise, který o údajném střetu zájmů premiéra Babiše skutečně rozhoduje. Podle Hohlmeierové to neznamená, že než Komise dokončí své šetření, její kontrolní výbor nebude dělat svou práci.

Jednotliví členové výboru se podělili o poznatky a zážitky z kontrolní cesty do Prahy před několika měsíci. Maďarský europoslanec Sándor Rónai se pozastavil nad tím, že Andrej Babiš i ministr zemědělství Toman na úplně poslední chvíli zrušili plánované schůzky se členy výboru. „Tím, že premiér nepřišel na předem dohodnuté setkání, potvrdil svůj střet zájmů,“ soudí maďarský politik.

Daniel Freund z německé Strany zelených zastává názor, že se o střetu zájmů Andreje Babiše zatím mluvit nedá, protože Evropská komise ještě k tomuto závěru jednoduše nedospěla. Freund se obává, že celá procedura může trvat celá léta. Německý europoslanec si ale myslí, že český premiér je natolik zkompromitovaný, že by neměl sedět na Evropské radě u jednacího stolu, když se bude řešit víceletý finanční rámec.

Velmi podobně to vidí nizozemská kolegyně Lara Woltersová. „Buď musí Babiš svůj střet zájmů vyřešit, nebo odstoupit. Člen Evropské rady nemůže těžit z evropských fondů. Pan Babiš sedí na příliš mnoho židlích a to nejde,“ dodala členka nizozemské Strany práce. Sám český premiér považuje misi kontrolního výboru za zpolitizovanou a popírá, že by byl ve střetu zájmů.

Řeč přišla i na výhrůžky, kterým po své návštěvě České republiky i ve světle Babišových výroků o vlastizrádcích (za ty se premiér později omluvil) čelili europoslanci Tomáš Zdechovský a Mikuláš Peksa. Zdechovský potvrdil, že se jednalo o tisíce hrozeb, jejichž adresáty byly i jeho děti. Ty měly dostávat fotografie s oběšenými kolaboranty po druhé světové válce.

Tomáš Zdechovský uvedl, že celá jeho rodina byla pod policejní ochranou a že strážci zákona některé autory výhrůžek vypátrali a obvinili. „Z hlediska společných evropských hodnot je něco takového zcela nepřijatelné,“ prohlásil Sándor Rónai.

Reklama

Doporučované