Hlavní obsah

Čaputová vs. Zeman. Dva prezidenti, dva světy. Srovnali jsme jejich proslovy

Foto: Kancelária prezidenta SR, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Český prezident Miloš Zeman a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

Zvládneme to! Výrok, kterým zakončila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová svůj první novoroční projev. Přinášíme jejích 10 hlavních myšlenek. Pro porovnání nabízíme i deset hlavních bodů z vánočního poselství českého prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Z projevu prezidentky Zuzany Čaputové:

1. Poselství o naději

Prezidentka začala svůj projev přáním zdraví a radosti z maličkostí. Slovákům popřála, aby se jim společně dařilo budovat úspěšné Slovensko.

„Nejradši bych byla, kdyby můj první novoroční projev v této funkci byl tím, co všichni tak potřebujeme: pohlazením milými slovy. To by ale nebyl pravdivý. Bude však, doufám, poselstvím o naději, kterou může každý z nás naplnit,” řekla v úvodu.

2. Buďme jednotní

Hrubost, vulgárnost a manipulace nabírají podle Čaputové ve veřejné debatě na síle. „O co příjemnější a uctivější k sobě budeme dnes, o co méně se od sebe v důsledku sporů vzdálíme, o to lépe zvládneme, když se situace po volbách nebude vyvíjet celkem podle našich představ,” prohlásila prezidentka v souvislosti se slovenskými parlamentními volbami na konci letošního února.

„My všichni spolu, nyní, tvoříme Slovensko. A každý, kdo má skutečný zájem o to, aby se naší republice dařilo, musí vidět v tom druhém i bratra, sestru, občana, člověka, s nímž i když názorově nesouhlasí, bude se na tomto důležitém záměru spolupodílet.”

3. Kočnerova chapadla

V projevu nevynechala Čaputová ani zásadní téma loňska: zveřejnění detailů z tajné komunikace podnikatele Mariána Kočnera, který je obžalovaný mimo jiné z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka.

„Máme za sebou důležitý rok odhalování reality, která nám chvílemi vyrážela dech. Z různých zveřejňovaných zvukových i obrazových záznamů jsme se dozvěděli, že mnozí z těch, kteří měli sloužit spravedlnosti a veřejnému zájmu, stáli na opačné straně. Pro nikoho není příjemné vidět, jak podezřelý z nejtěžších zločinů uráží, ponižuje a korumpuje bývalého generálního prokurátora, který mu slouží.”

4. Reforma spravedlnosti

Za nejdůležitější cíle příštích let označila prezidentka vymahatelnost práva, právní jistotu a rovnost před zákonem. Mají nahradit korupci, formalismus a zneužívání spravedlnosti.

„Bude k tomu třeba několik reformních kroků, které posílí nezávislost, ale zejména zodpovědnost politiků, prokuratury a soudů. Férové prostředí je totiž základem fungování zdravého státu.”

5. Zastání pro menšiny a znevýhodněné

V této pasáži se Čaputová zastala a připomněla ženské oběti násilí, národnostní a etnické, sociálně vyloučené i sexuální menšiny.

„Chceme ocenit statečnost, neúnavnost a sílu těchto lidí postavit se osudu v situacích, které jsou pro mnohé z nás nepředstavitelné. Všichni máme na Slovensku svoje místo, svůj domov, právo na kvalitní služby od státu, právo se začlenit a žít důstojně. Dát šanci prožít důstojný život jiným nijak nesnižuje šanci prožít důstojný život nám.”

6. Jděte volit!

„ Za necelé dva měsíce, v den, kdy bude volič opět králem, se rozhodne, kdo a v jaké míře bude zastupovat občany v zákonodárném sboru. Využijme tuto velkou příležitost a pojďme, prosím, volit. Udělejme z roku 2020 rok šancí a využitých příležitostí. Vymahatelnost práva, právní jistota, rovnost před zákonem namísto korupce, formalismu a zneužívání spravedlnosti.”

7. Změňme zdravotnictví

„Dotáhněme změny ve zdravotnictví tak, abychom snížili počet odvratitelných úmrtí, abychom zabezpečili dostatek lékařů, zdravotních sester a podmínky, jimž budou pacienti důvěřovat,” vyzvala Čaputová. Zmínila i potřebu pevného systému dlouhodobé péče o seniory: „Protože jsme nejrychleji stárnoucí země v Evropské unii a máme nedostatek zařízení a personálu na počet obyvatel.”

8. Musíme jednat!

Zcela jiný postoj než český prezident Zeman zaujala Čaputová v pasáži o životním prostředí: „Naplňme ambiciózními kroky naše závazky v oblasti životního prostředí. Jsme zřejmě poslední generace, která může udělat kroky k záchraně planety, proto musíme jednat. Postarejme se o ochranu našich lesů, o čistotu ovzduší a ochranu druhů, které svojí činností ničíme. Často slýcháme, že jsme malá země a mnoho toho nezmůžeme. Ale síla nápadů, inovací, kterými můžeme konkurovat světu, není závislá na počtu obyvatel.”

9. Důvěřujte

„Budu se snažit podporovat vás k tomu, abychom se chopili příležitostí a dokončili proměnu našeho Slovenska jako úspěšného příběhu ve středu Evropy. Je na to potřebná ještě jedna věc. A to je důvěra,” apelovala prezidentka.

Důležitá je podle ní nejen důvěra v cíle, ale i v instituce: „Navzdory těžkým zjištěním o selháních jednotlivců neztraťme důvěru v policii, prokuraturu, soudy, naše nemocnice, hasiče, úředníky. Mnozí z nich odvedli v minulém roce kus dobré práce, mnozí se zachovali statečně, jiní až hrdinsky. Když například zachraňovali lidské životy.”

Lidé nemají ztratit ani důvěru v politiky: „Ne všichni jsou špatní. Nedejme se otrávit lhaním a nenávistí. Máme skvělé lidi. Právě lidé jsou největší potenciál naší země.”

10. Zvládneme to

„Odstraňme nemoci mladé demokracie v podobě nedostatku právního státu a naplno využívejme potenciál, který naše Slovensko má. Společně ve spolupráci, při pestrosti názorů a postojů, s úctou k pravdě a s lidskostí. Ať je rok 2020 rokem naplněných příležitostí. Zvládneme to,” zakončila svůj projev Zuzana Čaputová.

Z poselství prezidenta Miloše Zemana:

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman během vánočního poselství.

1. Vítejte v úspěšné zemi

„Vítejte v úspěšné zemi. V zemi, která má nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii, která má stabilní ekonomický růst, která má relativně klesající a poměrně nízký státní dluh, zemi, kde roste jak průměrná mzda, tak starobní důchody,” vyjmenoval hned na začátku svého Vánočního poselství prezident. Existují podle něj ale i problémy.

2. Pomalost

Mezi ty nejpalčivější neduhy Česka podle Zemana patří pomalost. „Pomalost soudních řízení, pomalost stavebních řízení, pomalost výstavby dopravní infrastruktury.”

3. Pochvala vládnímu plánu

„Nu, a teď bych pochválil vládu za to, že předložila Národní investiční program. S horizontem 30 let, protože některé velké projekty samozřejmě přesahují funkční období jakékoliv vlády. Někdy se říká, že je to zásobník projektů, ale není to pravda. Prostudoval jsem si tento plán a vím, že obsahuje i termíny, vím, že obsahuje i rozpočtované výdaje.”

4. Klimatická změna

Stejně jako Čaputová se Zeman věnoval problematice klimatických změn. V této otázce se ale obě hlavy států výrazně rozcházejí, Zeman přitom tématu věnoval daleko více prostoru. „Domnívám se, že z diskusí o klimatických změnách se stává nové náboženství, a dovolte mi proto, abych byl kacířem,” prohlásil prezident.

5. Kritika obnovitelných zdrojů

„Klimatičtí proroci mají ovšem ty důsledky, které už nejsou naivní, nejsou idealistické, ale jsou velmi a velmi přízemní. Mluvím teď o podpoře obnovitelných zdrojů. Česká republika vydává na obnovitelné zdroje, zejména solární a větrnou energetiku, desítky miliard korun ročně. Tyto zdroje jsou dotovány ve prospěch solárních baronů.”

6. Úvahy o zelené Evropě

Prezident se vyjádřil také k evropskému plánu na omezování emisí skleníkových plynů: „Evropská unie produkuje 9 procent světových emisí, těch 91 procent, to jsou Spojené státy, Rusko, Čína, Brazílie, Indie a další země. A mohlo by se teoreticky stát, že průmysl by se přestěhoval za levnější energií do těchto zemí a z Evropské unie by se stal ekologický skanzen s nižší životní úrovní jeho obyvatel. Vím, že to nebudou někteří lidé rádi slyšet, ale prosím, abychom nezůstávali v bublinách svých názorů a abychom dokázali přemýšlet i o argumentech opačných.”

7. Protestujte v sobotu

Zeman mluvil i o demonstracích středoškoláků proti klimatické změně. „Nic proti tomu, byl bych pouze rád, kdyby demonstrovali v sobotu a v pátek se učili,” vzkázal.

8. O demonstracích proti Andreji Babišovi

„Na to se dá odpovědět velice stručně. V parlamentní demokracii, kterou jsme a budeme, premiéři přicházejí a odcházejí na základě výsledků svobodných voleb. Tečka.”

9. Proti parašutistům

Dalším Zemanovým tématem byly podzimní krajské volby. Ke kandidatuře vyzval co nejvíc úspěšných starostů. „Velmi bych si nepřál, aby tam bylo příliš mnoho takzvaných parašutistů. Víte, co to jsou nebo kdo to jsou parašutisté? To jsou lidé, kteří jsou na kandidátku shozeni shora. Buď jsou to straničtí funkcionáři, nebo lidé, kteří nemají žádnou zkušenost s řízením velkých společenských celků, jako je například město.”

10. Přeji vám bolest

Závěr patřil na první pohled bizarnímu přání. „A protože bych nechtěl přát jenom a pouze zdraví, štěstí a dlouhá léta, trochu vás překvapím. Chtěl bych vám popřát bolest,” formuloval své poselství prezident.

„Ale víte, jakou bolest? Takovou bolest, o které mluvil Tomáš Masaryk, když řekl: Myšlení bolí. Chtěl bych vám všem popřát, abyste i nadále byli svobodnými osobnostmi, které si vytvářejí svůj vlastní názor a nenechají se nikým manipulovat. A aby si vážily samy sebe právě proto, že mají vlastní informovaný názor,” vysvětlil pak záhy český prezident.

Na samý závěr popřál všem zdraví: „Protože se svýma bolavýma nohama dobře vím, co to zdraví znamená. Přeji vám štěstí a životní úspěch, i když ten vám budou mnozí lidé závidět. Ale nenechte se jimi odradit.”

Reklama

Doporučované