Hlavní obsah

Cash Only: Česká ekonomika po covidu? Fénix s dluhy a prázdnou kasou

Foto: Shutterstock

Z covidového dobrodružství vyjdeme s prázdnou státní kasou a gigantickým dluhem. (ilustrační foto)

Reklama

Zuzana Kubátová komentuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Třetí a nejtvrdší covidová vlna v Česku vrcholí a i ti skeptičtější prognostici začínají mluvit o světle na konci tunelu. Máme k němu dorazit - snad - někdy v létě. Nejvyšší čas začít myslet na to, co po covidu přijde.

Česká ekonomika má teoreticky šanci se z covidového maléru rychle oklepat a růst. Až doteď prokazovala velkou resistenci, loni se propadla jen o 5,6 procenta, a třeba ekonom Tomáš Sedláček je přesvědčen, že z korony vzejdeme lepší, jako Fénix prošlý ohněm.

S optimismem ale opatrně. Z covidového dobrodružství vyjdeme s prázdnou státní kasou a gigantickým dluhem. Další známá ekonomka Helena Horská u nás varovala Lidé šetřete, přijde zvyšování daní. Že přijde bolavé lepení obřích rozpočtových děr, to už nepopírá ani ministryně financí Alena Schillerová, jen tyhle nepopulární kroky prý nechá na příští vládu. Ta bude zároveň pod silným tlakem na úspory, což může bolet tu část byznysu, která žije z veřejných zakázek. K tomu přituhuje v bankách, jež čekají bankroty a růst kolabujících úvěrů.

A aby toho nebylo málo: úspory, vyšší daně a utahování šroubů v bankách přijdou bohužel přesně v momentu, kdy se tradiční motor české ekonomiky – autoprůmysl – musí vyrovnat s historickou technologickou změnou, takže musí mohutně investovat. Pokud se mu to nepovede, moc z něj do budoucna nezbude. Času není nazbyt, jak upozornil šéf sdružení AutoSAP Bohdan Wojnar, tím spíš, že se podle něj celá průmyslová Evropa stává skanzenem, zoufale závislým na asijských tygrech.

Jestli máme skutečně rychle vstát jako ten Fénix Tomáše Sedláčka, bude to chtít dost krve a potu. My v SZ Byznys ale neztrácíme hlavu. Abychom nepropadali zmaru, hledáme inspiraci u klasiků. Třeba kolega Jirka Zatloukal překládá po večerech eseje Johna Maynarda Keynese, nejvýznamnějšího ekonoma 20. století. Tento týden mu v Academii vychází kniha s jejich výběrem pod názvem Jsem liberál? Doporučujeme!

Hráč týdne: Ondřej a Katarína Vlčkovi

Foto: Nadaci rodiny Vlčkových

Manželé Vlčkovi.

Českému byznysu naštěstí nechybějí velké osobnosti. Takové, jako miliardář a šéf Avastu Ondřej Vlček, který tento týden s manželkou Katarínou ohlásil neskutečný filantropický počin: Do rodinné nadace na pomoc těžce nemocným dětem vložili 1,5 miliardy korun. Hluboký respekt!

Best of byznys

Vítek chce skupovat švýcarské apartmány. Radovan Vítek působí ve švýcarské Crans-Montaně už řadu let a má tam i trvalou adresu. Teď chce jeho společnost CMA Immobilier navýšit kapitál a získat a renovovat 150 až 200 nepoužívaných bytových jednotek v kantonu Valais, které místní nazývají „studená lůžka“.

Miliardová akvizice v Rusku. Největší italská pojišťovna Generali zvažuje akvizici v Rusku v hodnotě téměř dvou miliard eur. Podnik má údajně zájem o firmu, která působí hlavně v neživotním pojištění - nejpravděpodobnějšími kandidáty mohou být společnosti VTB Insurance, Rosgosstrakh a RESO-Garantia. V současnosti vlastní v Rusku Generali podíl 38,5 procenta v pojišťovně Ingosstrakh.

Příběh pana Pietro Filipi. Masivní dluh, nezodpovědnost, neznalost oděvního průmyslu, ba přímo naivita, ale i zápal a touha věci měnit – to je charakteristika třiatřicetiletého Michala Mičky, který toho za svou podnikatelskou kariéru dokázal stihnout mnoho. Přečtěte si skvělý článek Jiřího Zatloukala, který zkusil rekonstruovat hlavní rysy firemního pádu, který patří od začátku pandemie k největším.

Podnikání za časů pandemie

Umí, co nikdo jiný u nás. Česká strojírenská skupina MICo Group dodá kotelny pro jadernou elektrárnu Hanhikivi ve Finsku. Zakázka pro dceřinou firmu MICo EWC má podle vedení hodnotu „vyšších desítek“ milionů korun a podle šéfa vysočinské firmy Jiřího Dennera ji získali díky pozitivním referencím a know-how, jaké nemá nikdo další v Česku.

Chtějí vyrůst na spáleništi. Aerolinky se ocitají uprostřed nejhlubší krize, jaká kdy sektor potkala. Letadla jsou uzemněná, pracovní pozice zanikají, přijímá se státní výpomoc. Přesto se několik podnikatelů odvážilo založit nové letecké společnosti. Využívají nízkých cen nových letadel a doufají, že lidé budou mít zájem o levné výlety.

Zásilkovna spojuje síly s Lidlem. Česká logisticko-technologická firma oznamuje novou spolupráci, tentokrát s jedním z největších obchodních řetězců. Do letošního června rozmístí u devíti nových českých provozoven Lidl Z-Boxy, bezdotyková samoobslužná výdejní místa.

Rozhovor týdne - Tomáš Havryluk

Rozhovor s místopředsedou představenstva Alzy Tomášem Havrylukem.Video: Markéta Bidrmanová

Covid svlékl českou vládu donaha, ukázal její neschopnost řídit a nechuť k nepopulárním rozhodnutím, prohlásil ve studiu Burza místopředseda představenstva Alzy Tomáš Havryluk. Interview s jedním z vítězů krize je součástí bilanční série Markéty Bidrmanové k „roku s covidem“. Za pozornost stojí celá.

Big Tech

eToro míří na burzu. Díky platformě eToro mohou drobní investoři obchodovat na burze online. Brzy možná budou k dispozici i akcie samotné aplikace, protože eToro zvažuje vstup na burzu. Transakce eToro ocení přibližně na 10 miliard dolarů.

Jsou vydavatelé vazaly Googlu? Digitální gigant pod záminkou ochrany soukromí uživatele zrušením cookies třetích stran zásadně posílí své dominantní postavení - alespoň to tvrdí Michal Hanák, šéf Sdružení pro internetový rozvoj. Přečtěte si rozhovor o proměnách trhu internetové reklamy.

Zuckerberg expanduje do newsletterů. Facebook plánuje spuštění nové platformy, která bude umožňovat bezplatně vytvářet webové stránky a rozesílat newslettery. Společnost zároveň oznámila připravované partnerství s vybranými autory, kteří by na nové platformě měli publikovat. (Axios)

Radost na konec

Obchody, galerie, multifunkční sály a sportovní zařízení. První československý mrakodrap a později Dům odborových svazů na pražském Žižkově se má za víc než miliardu korun proměnit. Podívejte se na video zachycující současný i plánovaný stav unikátní stavby.

Přestavba bývalého Domu odborových svazů na Žižkově.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Zuzana Kubátová.

Reklama

Doporučované