Hlavní obsah

Cash Only: Kellnerův zálusk na Monetu vyvolal poprask

Foto: Profimedia.cz

Co se za poslední týden událo v českých firmách a co se vyplatí dál sledovat v Česku i v zahraničí? Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru Zuzany Kubátové z byznysové redakce SZ..

Reklama

Zuzana Kubátová komentuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Nejdůležitější byznysová událost týdne se odehrála v pátek po uzavření burz: vedení Moneta Money Bank oznámilo, že začne jednat o nabídce na fúzi s Air Bank a česko-slovenským Home Creditem.

Plán Petra Kellnera na ovládnutí Monety vyvolal poprask, jaký tu dlouho nebyl. Investorům ani analytikům se nelíbí, nabídku vidí jako neatraktivní a neprůhlednou. A bombardovali banku výzvami k odmítnutí. „Management a dozorčí rada by potřebovaly pádné argumenty, aby ospravedlnily, že věnují čas a zdroje tak neatraktivním transakčním podmínkám,“ psal třeba fond Petrus Advisors v pátečním dopise šéfovi představenstva a členům dozorčí rady, jehož kopie nám přišla do redakce. Halasná kritika šokovala dokonce i Kellnerův dejvický hlavní stan, kde prý takovou reakci nečekali.

Pozdvižení je ale pochopitelné. Monetu sice ovládají zahraniční banky a kapitálové fondy, pro domácí investiční trh je ale mimořádně citlivá. Při IPO na jaře 2016 si její akcie koupila spousta českých investorů, kteří byli doteď spokojeni s tím, jak si banka vede a roste. Teď se bojí, že je Kellner z Monety vytlačí, a nehodlají se dát levně. Tím spíš, že budou těžko hledat na domácí scéně odpovídající podobně perspektivní náhradu.

Zatímco se na kapitálovém trhu chystá krvavá řež, my v redakci SZ Byznys máme jiné starosti. Kolega Jirka Zatloukal už dva měsíce pátrá po tom, který domácí magnát koupil v listopadové aukci u Kodla nejdražší český obraz – Kupkovo Divertimento II. Dílo přišlo na 90,24 milionu, o tajemném majiteli jdou po Praze různé zaručené zvěsti. Zatím se Jiřímu daří tipy na údajné zaručené vlastníky rekordního Kupky jen postupně vylučovat. Ale v pondělí se chystá na další slibnou schůzku, tak uvidíme.

Hráč týdne: Radomír Lapčík

Foto: Seznam.cz

Majitel Trinity Bank Radomír Lapčík má velké plány.

Hráčem posledního lednového týdne je finančník Radomír Lapčík, který ve čtvrtek uvedl na burzu svou firmu na zprostředkování devizových obchodů SAB Finance. Pokud bude mise úspěšná, stejný osud čeká za rok další firmu z jeho impéria, Trinity Bank. Slíbil to alespoň u nás ve studiu Burza.

Best of byznys

Tanec kolem respirátorů. Vládou zvažovaná povinnost nošení respirátorů přidělala vrásky českým výrobcům. Ti vyzvali vládu, aby na respirátory snížila nebo zrušila DPH, protože zastropování cen by vedlo k diskriminaci tuzemských firem, a s jejich názorem souhlasí i ekonomové. Regulace ovšem nejsou jediný problém – třeba firma Pardam Nano4Fibers si po dlouhých průtazích v českých laboratořích musela certifikaci FFP3 pro své respirátory vyřídit v Maďarsku.

Amatéři přelstili Wall Street. Finančními trhy i sociálními sítěmi hýbe kauza kolem americké firmy GameStop. Ta se ocitla v hledáčku hedgeových fondů sázejících na propad jejích akcií, ale pak se do hry vložili drobní spekulanti sdružení na fórech na síti Reddit, kteří v touze po zisku a pomstě velkým hráčům poptávkou vyhnali kurz GameStop nahoru. Trend podpořili i velcí investoři včetně Elona Muska, hedgeové fondy, praktikující short selling, čelí katastrofickým ztrátám a sílí hlasy po větší regulaci burzovních spekulací.

Realita brexitu. Britští obchodníci i zákazníci dostávají kvůli brexitové dohodě jednu ránu za druhou. Velké ztráty jim může způsobit společnost Mastercard, která chce od října několikanásobně zvýšit transakční poplatky u nákupů od firem se sídlem v EU. Potíže mohou mít i tamní módní značky, kterým se kvůli vysokým nákladům na dopravu více vyplatí vrácené oblečení rovnou odepsat nebo spálit.

Sazka mění vedení. Loterijní společnost Sazka z impéria miliardáře Karla Komárka mění po osmi letech generálního ředitele. Bude jím ředitel marketingu Aleš Veselý. Robert Chvátal, dosavadní generální ředitel firmy, se stane předsedou představenstva a nadále bude řídit mezinárodní loterní skupinu Sazka Group.

Graf týdne: Krize bydlení pokračuje

Covid necovid, poptávka po bytech je stále rekordní a rok 2020 byl z hlediska prodeje realit jeden z nejsilnějších za poslední dekádu. Na odbyt nejspíš půjdou i luxusní byty v architektonicky nevšedních domech plánovaných Trigemou a trvající zájem o nemovitosti se projevuje také v zákulisí – na český trh vstupuje nový fond CBPI, který se zaměří na logistické nemovitosti, retailové parky a rezidenční projekty. V jeho čele bude realitní expert a bývalý člen představenstva CPI Omar Sattar.

Nahoru a dolů

Konec Výdejen radosti. Pandemie a změna zákaznického chování zasadila další ránu e-shopu s módou Zoot, který natrvalo zavřel svá dříve populární výdejní místa a chce rozjet spolupráci s externími kamennými obchody. A nevynáší ani kavárenský byznys – řetězec Costa Coffee v lednu zmrazil přes dvacet poboček.

Žně kurýrů. Zato zásilkovým firmám už rok trvají zlaté časy. Nejrychleji rostoucí česká firma DoDo loni utržila půl miliardy, letos by to mohlo být až dvakrát více a chystá se expandovat do Německa a Bulharska. Pozadu pak nezůstává ani skupina Packeta, majitel Zásilkovny, která v roce 2020 zdvojnásobila obrat na téměř 2,5 miliardy korun.

Big Tech

Krize technologiím neškodí. Konec roku byl úspěšný pro technologické giganty Facebook, Apple i Samsung. Oba výrobci smartphonů hlásí růst zisku ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020 o více než 20 procent, Facebook dokonce o 50 procent. Vyhlídky ale už nejsou tak růžové.

Vítězné tažení elektroaut. Elektromobilita je stále populárnější – hlavně díky štědrým dotacím, jimiž ji podporují vlády na rozhodujících trzích. Firmy na to samozřejmě reagují. Růstu nového segmentu vychází vstříc i ropný gigant Shell, který koupil firmu Ubitricity provozující 4200 nabíjecích bodů ve Velké Británii, Německu a Francii. Dříve s obavami vnímané nabíjení může zjednodušit nová baterie izraelského start-upu StoreDot, kterou lze nabít za pět minut a v Číně už se začala vyrábět. A úspěchy elektroaut jdou vidět na ziscích automobilky Tesla, která se stala nejhodnotnější firmou v oboru a loni prodala téměř půl milionu vozů.

Rozhovor týdne: Ladislav Blažek

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ladislava Blažka čekají perné tři roky.

Majitel známé módní značky Ladislav Blažek bojuje o záchranu své firmy. Pánské obleky nejsou zrovna ideální sortiment na dobu, kdy elegáni sedí kvůli koronaviru doma. Šanci na přežití firmy Blažek dává schválená reorganizace, majitele ale čekají hodně tvrdé tři roky. Nehodlá však hodit ručník do ringu, jak řekl Filipu Horáčkovi.

Létající taxi na konec

První letiště pro létající taxíky otevře už letos ve Velké Británii.Video: Jan Marek, AP

Britský developer Urban Air Port vyhrál milionový vládní grant a co nejdříve se v Coventry pustí do instalace prvního městského letiště pro létající taxíky a nákladní drony na světě, které by mělo být uvedeno do provozu v listopadu – podívejte se na video.

Končí první měsíc letošního roku, nekončí trápení s koronavirem. Ať se mu bráníte v práci i ve vlastním těle, přeje

Zuzana Kubátová

Reklama

Doporučované