Hlavní obsah

Celníci zadrželi třináct tun lidských vlasů. Mohou pocházet od Ujgurů

Foto: Twitter.com/UyghurBulletin

Snímek z videa, které uniklo minulý rok. Čínská policie tehdy vedla desítky Ujgurů na „převýchovu“.

Reklama

Téměř třináct tun produktů z vlasů objevili američtí celníci v zásilce z čínské provincie Sin-ťiang, kde žije etnická menšina Ujgurů, kterou čínská vláda dlouhodobě utlačuje. Letos jde již o druhou podobnou zadrženou dodávku.

Článek

Produkty v hodnotě 800 000 dolarů (téměř 19 milionů korun) zadržel americký celní úřad ve středu v newyorském přístavu. Podle celníků může mít zásilka, která do Spojených států dorazila z čínské provincie Sin-ťiang, původ v místních internačních táborech, kde podle amerického ministerstva zahraničí čínské úřady drží přes milion příslušníků ujgurské menšiny. Už dříve vyšly zprávy o nuceném odběru orgánů nebo záběry desítek ujgurských mužů s čerstvě oholenými hlavami, zavázanýma očima a rukama svázanýma za zády.

Nejde o první takový případ, naposledy podobnou zásilku zadrželi američtí celníci už letos v květnu, tehdy ale výrobky nebyly z lidských vlasů, ale ze syntetiky. Při podezření, že zásilka obsahuje zboží, při jehož výrobě byla porušena lidská práva, musí kontejnery zůstat v přístavu, dokud zásilku neprověří příslušné úřady. „Výroba tohoto zboží je velmi závažným porušením lidských práv a cílem příkazu k zadržení je vyslat jasný signál všem subjektům usilujícím o obchod se Spojenými státy, že nedovolené a nelidské praktiky nebudou v USA tolerovány,“ cituje agentura AP Brendu Smithovou z amerického celního úřadu. „Je naprosto nezbytné, aby američtí dovozci zajistili, že integrita jejich dodavatelského řetězce odpovídá humánním a etickým standardům americké vlády a spotřebitelů,“ dodala Smithová.

Podle americko-ujgurské aktivistky Rushan Abbasové, jejíž sestra se před dvěma lety ztratila a nejspíše se nachází v jednom z internačních táborů, by každý, kdo si pořizuje paruku, měl dávat mnohem větší důraz na původ zboží. „Je to pro nás tak srdcervoucí,“ řekla Abbasová magazínu Time. „Chci, aby lidé přemýšleli o otroctví, které někteří zažívají. Moje sestra někde sedí a je nucena dělat co, části paruk?“ ptá se aktivistka.

V provincii Sin-ťiang žije přibližně 11 milionů Ujgurů, v čínských internačních táborech je pak momentálně přes milion příslušníků ujgurské a dalších muslimských menšin. Mnohahodinové výslechy, popírání vlastní víry, sexuální násilí i smrt, tak realitu táborů popisuje americká CNN na základě svědectví a uniklých dokumentů. Čínská vláda v táborech podle svého vyjádření provozuje „deradikalizační program“ zaměřený na potenciální extremisty.

V únoru uniklé vládní dokumenty ale odhalily metody, pomocí kterých úřady obyvatele do táborů umisťují. Nejvíce osob zamířilo do internačních táborů pro překročení povoleného počtu potomků. Druhým nejčastějším důvodem k zadržení je pak vyhodnocení osoby jako „potenciální hrozby“. Zadržení jsou v táborech i kvůli záznamu v trestním rejstříku, držení pasu bez návštěvy zahraničí nebo ilegálním náboženským projevům. V detenci můžete skončit i v případě, že někdo z vašich rodinných příslušníků má záznam v trestním rejstříku, zakrýváte si obličej, nosíte dlouhé vousy nebo jste podnikli nedovolenou poutní cestu.

Podle agentury AP a dalších médií čínská vláda v internačních táborech provozuje takzvané „černé továrny“, ve kterých vězni vyrábí sportovní potřeby a další zboží pro velké americké společnosti. Podle svědectví dříve zadržených osob úřady přepravují pracovníky přes den do továren a na noc je pak vrací zpět do táborů. Čínské ministerstvo zahraničí ale odmítá, že by v zemi docházelo k nucené práci nebo zadržování etnických menšin. „Doufáme, že někteří lidé ve Spojených státech si sundají své zabarvené brýle a pochopí a objektivně a racionálně zhodnotí hospodářskou a obchodní spolupráci mezi čínskými a americkými podniky,“ cituje vyjádření ministerstva magazín Time.

Zatímco různá obchodní embarga jsou pro Spojené státy poměrně běžným nástrojem, případná blokáda importu kvůli zboží, při jehož výrobě došlo k porušení lidských práv, by byla radikálním rozhodnutím. Import tohoto typu produktů přitom zakazuje takzvaný Tariff Act z roku 1930, Spojené státy ale tento zákon za 90 let uplatnily pouze v 54 případech. Většina těchto zákazů, přesně 75 procent, přitom připadá právě na zboží z Číny. Zákon se ještě zpřísnil za vlády prezidenta Baracka Obamy.

Za děsivé, ale „bohužel ne překvapivé“ označil podezření z nucených prací republikán a člen Sněmovny reprezentantů Chris Smith. „Je pravděpodobné, že mnoho produktů otrocké práce stále tajně míří do našich obchodů,“ uvedl Smith pro magazín Time. Už dříve označila předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová chování Pekingu k menšinám za „barbarské“. Prezident Donald Trump pak v červnu podepsal zákon, který odsuzuje Čínu kvůli perzekuci Ujgurů. Ve stejnou dobu ale deník The Wall Street Journal zveřejnil úryvek knihy bývalého Trumpova poradce Johna Boltona, kde mimo jiné uvádí, že prezident „převýchovné“ tábory pro muslimskou menšinu v hovoru se svým čínským protějškem schvaloval.

Reklama

Související témata:

Doporučované