Hlavní obsah

Češi jdou na Nizozemce, uvidíme i souboj dvou Součků. Tedy skoro

Foto: Profimedia.cz

Souboj ústředních postav výběrů Nizozemska a Česka, konkrétně Georginia Wijnalduma a Tomáše Součka.

Reklama

Ve své fotbalové historii by Nizozemci jistě snadno vymezili období, kdy s balonem u nohy diktovali kontinentu. A zkoušejí to dál. Jenže dnes v 18 hodin proti nim v Budapešti nastoupí český tým. Hraje se osmifinále Eura.

Článek

Už jsme naznačili, že léta své evropské nadvlády nechalo Nizozemsko za sebou. O tom, jak světlou budoucnost můžou generačně obrození Nizozemci vyhlížet, napoví mnohé právě zápas s českým týmem. Jenom vítěz postupuje dál, poražený se loučí.

Cruijff, van Basten, Bergkamp, van der Sar, Rijkaard, Seedorf, Davids nebo Robben. S trochou nadsázky by takový výčet zástupců nizozemské elity mohl směle pokračovat ještě dlouho, předlouho.

Při procházení historickými sestavami „Oranjes“ si potvrdíme, že Nizozemci patří od 70. let tradičně k evropským fotbalovým velmocem. Věhlasná je pozice líhně Ajaxu Amsterdam, zejména na utváření trendů při výchově mladých fotbalistů a také svérázné přestupové ekonomice.

Nizozemský fotbal je na mezinárodní scéně etablovaným pojmem. Ve finále MS se „Oranjes“ ocitli již třikrát, zatím vždy našli přemožitele.

Rok 1988 přinesl změnu, Nizozemci konečně vyhráli finále. A že to bylo „jen“ na mistrovství Evropy, tehdy Gullitovi či Van Bastenovi, oporám šampionů, určitě nevadilo. Mimochodem designem ikonických dresů právě z ME 1988 jsou inspirovány i ty letošní.

Po úrodné sklizni cenných kovů na světových šampionátech v Jihoafrické republice (2010) a v Brazílii (2014) došlo u „Oranjes“ k jistému výkonnostnímu i výsledkovému propadu. Nová generace Nizozemců se nedokázala prokousat přes kvalifikační proces na následující dva velké turnaje. V těžké kvalifikační skupině v boji o dvě místa se Nizozemci nedokázali dostat přes nevyzpytatelný Island a podceňované Česko. O dva roky později se Nizozemci v kvalifikační skupině bodově sehnuli před pozdějším šampionem Francií a nečekaným čtvrtfinalistou Švédskem.

Jenže cestu ze slepé uličky už asi Nizozemci našli. V kalendářním roce 2021 tým Franka de Boera prohrál jen jednou, a to s tehdy ještě skvěle fungujícím kádrem Turecka 2:4 v kvalifikaci na MS v Kataru, ve skupině „G“ průběžně vedou právě Turci. V nejvyšší výkonnostní skupině Ligy národů se Nizozemci umístili za první Itálií se ztrátou pouhého bodu.

Ačkoliv v nizozemském kádru stále najdeme osvědčená jména jako Tim Krul, Maarten Stekelenburg nebo Daley Blind, doplňující generace „Oranjes“ dává celému národu naději na reputační rehabilitaci za období nedávno minulá.

Frank de Boer zcela legitimně nominoval na Euro hned sedm hráčů mladších 24 let. A to zcela legitimně, nezpochybnitelně, všichni disponují prvotřídní kvalitou. Talentovaní Nizozemci se navíc mohou s důvěrou opřít o funkční kostru mužstva, která vede od gólmana Stekelenburga až po střelce Depaye. A zkušená je snad tak akorát.

Koktejl fotbalových kvalit, hladu po úspěchu a dosavadní bilance na šampionátu pasuje Nizozemce do role obávaného aspiranta na zisk medaile.

Největší přednost: Hbitá přechodová fáze

Nizozemci na Euru disponují rychlým přechodem do útoku, kdy se přes dvě, tři přihrávky efektivně dostanou od konstruktivních obránců až do nebezpečných prostorů.

Pokud je soupeř kompaktně sešikován před vlastní šestnáctkou, technicky obdařený tým v oranžovém nemá potíže se zapojením prvků házenkářského obehrávání či uspávání hadů, které slouží jako přípravná fáze pro ideálně načasovanou prudkou kolmici do vápna nebo pro chirurgicky přesnou „narážečku“ na jeden dotyk.

Na Euru zatím v barvách „Oranjes“ nejvíce září aktuální posila Barcelony Memphis Depay, překvapivě také ofenzivní bek PSV Denzel Dumfries či budoucí spoluhráč Depaye, tedy kreativní Frenkie de Jong.

Stěžejním hráčem „Oranjes“ je ale třicetiletý režisér nizozemské hry Georginio Wijnaldum, kmenový hráč Liverpoolu. Ačkoliv má Wijnaldum v reprezentaci primárně na starosti střed pole, v ofenzivě ho je zpravidla plné hřiště. Pro jeho fyzický fond, fotbalové cítění a nesporné technické kvality je de Boerem využíván o poznání univerzálněji než v Liverpoolu. Není náhoda, že se Wijnaldum stal s osmi brankami nejlepším střelcem Nizozemců v kvalifikaci na letošní Euro. A na turnaji samotném už skóroval třikrát.

Wijnaldum je postrachem obran i pro svůj „součkovský“ náběh z druhé vlny, kdy lehce přesprintuje bránící záložníky a ocitne se osamocený v ideální pozici na skórování. V souvislosti s jeho chystaným odchodem se na Britských ostrovech spekuluje o jeho možném nástupci v dresu „The Reds“.

A nejčastěji v té souvislosti padá v ostrovních médiích jméno Tomáše Součka z West Hamu.

I proto jsme dnes zavtipkovali, že na Puskás Stadionu mohou být večer dva Součkové, jeden opravdový. A spolu s ním Wijnaldum.

Slabiny soupeře

Nizozemci mají na Euru skvostnou bilanci, když vsítili osm gólů ve třech zápasech, ve kterých ani na minutu neprohrávali. Nevýhodou pro „Oranjes“ může být skutečnost, že absolvovali na poměry Eura relativně snadnou skupinu, podle mnohých možná vůbec tu nejlehčí.

Nizozemci navíc zatím nastupovali jen v amsterdamské aréně. Dosud nemuseli čelit žádnému problému, krizi, nemuseli improvizovat.

Ohledně kouče de Boera navíc mnozí tamní fotbaloví experti tápou, zda je současný nástupce Ronalda Koemana opravdu tím pravým mužem pro současný kádr. Kritici vytýkají devítinásobnému vítězi nizozemské Eredivisie (5× jako hráč, 4× jako trenér), že nenaslouchá dostatečně svému realizačnímu týmu. A v souvislosti s jeho posledními neúspěšnými zahraničními angažmá pochybují o jeho trenérských kompetencích. Podle jiných manažerský styl de Boera vyhovuje pouze nizozemským mužstvům, což prozatím de Boer potvrzuje.

Češi vykazují v novodobé historii s Nizozemskem vzácně pozitivní bilanci, když od roku 1994 Nizozemce čtyřikrát porazili, třikrát remizovali a pouze třikrát jim podlehli. Faktor takové bilance určitě Nizozemce nerozhodí, ale českému výběru by mohl dodat kapku sebedůvěry. Ve vyprodané Puskás Aréně se může jistě stát cokoliv.

Reklama

Doporučované