Hlavní obsah

Čeští ajťáci uspěli v USA. Nabídli „stupidní“, ale bezpečný přenos dat

Foto: PXFuel.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost IT-CNS, specializující se na kybernetickou bezpečnost, navázala spolupráci s neziskovkou, která má vazby na americkou vládu a armádu. České aplikaci na šifrovaný přenos dat se tím otevřely dveře do světa.

Článek

Aplikace proti hackerským útokům Safety4Data umožňuje díky šifrovací technologii bezpečný přenos dat mezi dvěma a více uživateli v neomezeném množství. Díky tomu mohou bez rizika potenciálního hackerského útoku pracovat s citlivými daty například zaměstnanci státní správy, zdravotnictví či daňoví poradci.

Americká společnost IT-CNS, dcera české firmy CNS, tento svůj produkt zdarma poskytla 114 tisícům členů a správní radě americké neziskové organizace Cyber Security Forum Initiative (CSFI). Ta se zabývá podporou kybernetické bezpečnosti a spolupracuje s americkou vládou, armádou i dalšími partnery z veřejné i soukromé sféry.

„Pro nás to je velká příležitost představit naši bezpečnou platformu pro přenos souborů mezinárodním, národním a globálním značkám i federálním agenturám, které podporují různá odvětví,“ uvedl Marek Hajn, provozní ředitel IT-CNS. „Jsme na americkém trhu pořád start-up, takže tahle spolupráce je v oblasti budování značky opravdu velká věc,“ dodal.

„I když je k dispozici množství zdrojů kybernetické bezpečnosti, zjistili jsme, že aplikace Safety4Data vyhovuje potřebám našich členů a poskytuje bezpečnou distribuci dat. Toto uspořádání podporuje naše úsilí a zároveň posiluje spolupráci a sdílení znalostí mezi našimi členy,“ komentoval spolupráci zakladatel organizace CSFI Paul de Souza.

Z Mělníka do Pittsburghu

CSFI původně českou aplikaci přednostně používá v různých projektech k přenosu dat tam, kde nejsou e-mail a cloud z hlediska bezpečnosti dat vhodné řešení. „Potenciálně je to sněhová koule. Členové CSFI, kteří mají aplikaci zadarmo, na sebe budou při jejím používání nabalovat další firmy a organizace. Ty už za ní ale budou platit,“ vysvětluje Marek Hajn z amerického Pittsburghu, kde pobočka mělnické firmy sídlí.

„Začínáme na 500 dolarech měsíčně, umíme nastavit i cenu na míru – zatím jsme malí a snažíme se jednat s každým zákazníkem zvlášť. Většinou dáváme měsíc zadarmo, sledujeme provoz a pak podle jeho intenzity nastavíme cenu,“ doplnil.

Obdobnou cenovou politiku má mateřská CNS nastavenou i v Česku. Obdoba americké aplikace lokalizovaná pro evropské prostředí tady stojí 499 až 9 999 Kč podle počtu souborů a uživatelů. Pro větší zákazníky existují i tarify vytvořené na míru. „V reakci na situaci kolem covidu-19 máme od března akci na tři měsíce užívání produktu zdarma, abychom podpořili firmy, které byly kvůli pandemii donuceny k rozšíření práce z domova, což vede k větším bezpečnostním rizikům,“ uvedl projektový manažer CNS Jakub Voleman.

Díky spolupráci s americkou CSFI se firmě otevřely dveře například na britský trh. „Teď řešíme spolupráci v Londýně, shodou okolností regionální šéfka CSFI pro Británii je tam trvale usazená Češka,“ pochvaluje si Marek Hajn.

Aplikace Safety4Data není podle Hajna nejlepší na světě. Je ale zajímavá kombinací hladin bezpečnosti a použité technologie. „Když vám někdo bude chtít data ukrást, bude pro něj nákladově a časově jednodušší ukrást vám rovnou počítač z kanceláře,“ vysvětluje. „Naše aplikace je až stupidně jednoduchá. Nepotřebujete podporu IT oddělení: stačí se zaregistrovat, aplikaci stáhnout a můžete ji začít používat,“ říká. Musí ji ale mít nainstalovanou jak odesílatel, tak příjemce dat. Jde tak o nástroj pro komunikaci s frekvencí minimálně několikrát do roka.

Největší boj je s nízkou gramotností

Konkurenti mají podle Hajna komplexnější řešení, která dělají víc věcí naráz. „Pro koncového uživatele je ale strašně složité pochopit, proč by něco takového měl používat. Gramotnost v oblasti kybernetické bezpečnosti je pořád nízká, s tím bojujeme nejvíc,“ podotýká.

Ajťáci z CNS také pomáhali vytvářet „střeva“ portálu LaboratorniVysledky.cz. Díky němu se mohou testovaní na covid-19 dozvědět výsledky testování na přítomnost koronaviru v těle během pár minut od chvíle, kdy je laboratoř uvolní. Projekt vznikl ve spolupráci Ministerstva průmyslu a obchodu, IT odborníků z firem CNS a YourPass a laboratoří.

Na základě zkušenosti s distribucí výsledků nyní CNS vytváří univerzální portál pro distribuci dokumentů, jako jsou například smlouvy, faktury, finanční výkazy atd., z informačních systémů jednotlivých společností k jejich klientům nebo partnerům. „Jak z evropského, tak amerického trhu máme na tento záměr velice pozitivní reakce, a to hlavně z oblasti zdravotnictví, financí a pojišťovnictví, právních služeb a IT firem, ale chtěli bychom se zaměřit i na další segmenty trhu. Cenový model bude nastaven na základě počtu přenesených dokumentů,“ informoval Jakub Voleman.

Poptávka poroste

S rozšiřujícím se počtem firem, které nechávají své lidi pracovat na home office, se bude zvyšovat poptávka i po zabezpečení dat. Například Komerční banka se intenzivně připravuje přejít na koncept „chytré kanceláře“, který umožní jejím zaměstnancům daleko více než v minulosti flexibilně kombinovat práci v kanceláři s možnosti pracovat vzdáleně. „Pro zajištění tzv. chytré kanceláře využíváme několik technologií, které jsou přístupem k ochraně dat podobné produktu Safety4Data,“ uvedl mluvčí banky Pavel Zúbek.

„Moderní doba vyžaduje být připravený na flexibilitu práce, a tak i jakákoliv vzdálená připojení jsou umožněna pouze přes zašifrované kanály,“ doplnil mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Dostat se do bank se snaží dcera CNS i v Americe. „Náš produkt by se hodil pro menší sítě regionálních bank. Pobočky denně posílají data na centrály. Mají to většinou zabezpečené, ale někde to běží i e-mailem nebo přes FTP či VPN, což nemusí být úplně bezpečné,“ podotýká Marek Hajn.

„Shodou okolností se mi nedávno ozval člověk z PNC Bank, což je pátá nebo šestá největší banka v USA. Mají tady v Pittsburghu založený start-up inkubátor, jenž vyhledává fintechové řešení, které by mohli využít,“ popisuje Hajn. „Čekám na úvodní schůzku, to by pro nás byla velká věc, větší než spolupráce s CSFI,“ slibuje si.

Reklama

Doporučované