Hlavní obsah

Čína z kola ven. Finance na podmořské kabely poskytnou Mikronésii USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Linka podmořských kabelů bude vybudována mezi ostrovy Kosrae a Pohnpei.

Reklama

Podmořské kabely propojující ostrovy v Mikronésii zaplatí USA místo Číny. Spojené státy se bály špionáže a tak dají ostrovním státům v Tichomoří 14 milionů dolarů.

Článek

Spojené státy v posledních letech spřádaly plány na položení kabelů napříč Pacifikem. Tento projekt by zlepšil komunikaci tamním ostrovním zemím, mezi nimiž jsou i Federativní státy Mikronésie.

Podmořské kabely mají mnohem větší datovou kapacitu než satelity, což ale vedlo Washington k obavám, že by zapojení čínských firem do projektu ohrozilo regionální bezpečnost. Aby se USA pojistily a vyhnuly se potenciální bezpečnostní hrozbě, dodají podle agentury Reuters Mikronésii finance nutné k vybudování sítě.

Peking popřel, že by chtěl případnou kabelovou infrastrukturu využít ke špionáži.

Dva zdroje obeznámené s plány Spojených států uvedly, že Mikronésie využije americké finanční prostředky k vybudování linky mezi dvěma ze svých čtyř ostrovů – Kosrae a Pohnpei. Kopírovala by část trasy navržené v rámci předchozího projektu za 72,6 milionu dolarů. Projekt podpořila Světová banka i Asijská rozvojová banka.

Tento projekt zahrnoval také státy Nauru a Kiribati, ale Spojené státy ho zrušily. Washington měl totiž obavy, že zakázka bude zadána čínské společnosti Huawei Marine, nyní HMN Technologies.

Americké ministerstvo obchodu zařadilo společnost Huawei na černou listinu, tedy seznam subjektů, které údajně omezují prodej amerického zboží a technologií. Čínské ministerstvo zahraničí v reakci uvedlo, že čínské společnosti mají dobré výsledky v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Jeden ze zdrojů agentuře Reuters sdělil, že Mikronésie získá přibližně 14 milionů dolarů z amerického záchranného plánu – nástroje prezidenta Joea Bidena k rozdělování finančních prostředků na domácí i zahraniční půdě v boji proti zdravotním a ekonomickým dopadům pandemie koronaviru.

Federativní státy Mikronésie se zavázaly tím, že kabelem propojí i státy Korsae, Kiribati a Nauru.

Spojené státy mají s Mikronésií dlouholeté geopolitické vztahy, které jsou zakotvené v Dohodě o volném přidružení, desítky let staré dohodě mezi USA a jejich bývalými svěřeneckými územími v Tichomoří. Podle dohody odpovídají Spojené státy za obranu tohoto území.

Nová linka by byla pravděpodobně napojena na podmořský kabel HANTRU-1, který využívá hlavně americká vláda ke komunikaci s americkým územím Guam.

Podmořské kabely představují jednu z nejnovějších a nejcitlivějších front v soupeření mezi USA a Čínou. Mikronésie stojí mezi nimi. Jednak má úzké vazby na Spojené státy, ale také dlouhodobé diplomatické vztahy s Čínou.

Reklama

Doporučované