Hlavní obsah

Přehledně: Jakou pomoc vláda podnikatelům nabídla

Foto: Iva Špačková, SZ Byznys

Restauratéři mohou získat 400 korun za den na jednoho zaměstnance. Zároveň lze využít program Antivirus (ilustrační foto).

Reklama

Vláda znovu zavřela například restaurace a hotely. Zároveň představila nový systém kompenzací, které mohou podnikatelé získat, celkem za 10 miliard korun. Kolik peněz mohou čerpat?

Článek

Antivirus

Dále pokračuje program Antivirus, který kompenzuje zaměstnavatelům mzdy jejich zaměstnanců. Program hradí 100 procent všech mezd včetně odvodů.

Nájemné

Vláda také prodloužila program COVID Nájemné. Kdo už měl svou provozovnu zavřenou, mohl čerpat polovinu měsíčního nájmu za měsíce červenec, srpen a září. Nově je možné získat také 50 procent nájmu za říjen, listopad a prosinec.

Získání poloviny nájemného není podmíněno tím, že slevu slíbí i pronajímatel, jako tomu bylo na jaře. Maximálně může žadatel získat 10 milionů korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu na tento program vyčlenilo tři miliardy korun.

Ubytování

Obnovení se dočkal také program COVID Ubytování. Každé ubytovací zařízení bude podle typu dostávat kompenzaci na pokoj a den. Finanční obnos se bude pohybovat mezi 100 a 330 korunami.

Například tříhvězdičkový hotel, který má 20 pokojů, může získat podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka šest tisíc korun za den.

Gastro

Pomoc stravovacím službám bude platit zpětně od 14. října až do 31. prosince. Podniky mohou peníze získat za každý den, kdy musely mít kvůli vládním nařízením zavřeno. Nejdříve tedy od poloviny října do 2. prosince a poté od 18. prosince do konce roku.

Množství peněz restauratérům se bude odvíjet od velikosti provozovny s ohledem na počet zaměstnanců. Provozovatelé budou mít nárok na 400 korun za den na jednoho zaměstnance nebo spolupracujícího živnostníka.

Kombinace více programů

Výhodou pro podnikatele také je, že mohou jednotlivé programy kombinovat.

„Hotel, který má restauraci, může čerpat zdroje jak na pokoje, tak na speciální bonus pro restaurace podle počtu pracovníků, tak na všechny zaměstnance,“ řekl na tiskové konferenci Havlíček. Pokud je tam podnikatel v nájmu, může získat ještě polovinu nájemného.

Osoby samostatně výdělečně činné stále mohou získat 500 korun denně v rámci kompenzačního bonusu. Vláda ho zatím prodloužila do 24. prosince. Žádat o něj lze pomocí webové aplikace nebo vyplněného formuláře. Provozovatelé stravovacích podniků mohou ke kompenzaci nově zařadit také manžela nebo manželku a na ně získat dalších 400 korun.

Ostatní podpora

Vláda vypsala několik podpůrných programů už dříve, některé z nich jsou platné i dnes. Jde například o ošetřovné, které mohou rodiče pobírat, pokud je jejich potomek z důvodů protiepidemických opatření doma. Ošetřovné tak mohou využít například za 21. a 22. prosinec. O tyto dny vláda prodloužila vánoční prázdniny.

Velké podniky mohou žádat o ručení úvěrů v programu COVID III. Kompenzaci smějí získat také lidé v kultuře, a to prostřednictvím programu COVID Kultura II. Mezi starší podpůrné programy patří i COVID Cestovní ruch, který kompenzuje ztráty nejen cestovním kancelářím a agenturám, ale také průvodcům.

Podrobnější informace o dřívějších covidových programech najdete ve starším článku SZ Byznys:

Poznámka: Vláda zatím nestanovila konkrétní podmínky pro jednotlivé nové kompenzační programy. Až tyto informace zveřejní, budeme článek aktualizovat.

Reklama

Doporučované