Hlavní obsah

Covid se šíří Španělskem. Mladí nejsou očkovaní, na noční život zapomeňte

Foto: Vicente Sargues, Shutterstock.com

Španělsko uvažuje o zpřísnění opatření proti covidu, mají mířit proti velkým shromážděním a nočnímu životu.

Reklama

Počty nových případů koronaviru ve Španělsku strmě rostou. Může za to nakažlivější varianta delta a také nízká proočkovanost mezi mladými, tvrdí odborníci.

Článek

Vyhněte se dovolené ve Španělsku a Portugalsku, vyzval před několika dny francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune. Reagoval tak na rychlý růst nových případů koronaviru v těchto dvou zemích a šířící se variantu delta, která je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) oproti ostatním mutacím nakažlivější. Znepokojení nad současnou situaci v jihoevropské zemi vyjádřilo také Německo, které označilo Španělsko za vysoce rizikovou oblast.

Reakce španělských politiků na sebe nenechala dlouho čekat. „Je čas na opatrnost, nikoli na paniku. V současné chvíli neexistuje jediný důvod, proč by lidé měli rušit dovolenou,“ uvedla šéfka španělské diplomacie Arancha Gonzálesová. O bezpečnosti Španělska z hlediska koronaviru v uplynulých dnech hovořila také ministryně průmyslu, obchodu a turistiky Reyes Marotová.

Nákaza se šíří mezi neočkovanými mladými lidmi

Španělsko má v jednom ohledu tak trochu český problém. Nákaza se šíří mezi mladými.

Podle posledních údajů přírůstky nákaz v této zemi jsou na nejrychlejším vzestupu od počátku. Podle aktuálních statistik v posledním týdnu bylo ve Španělsku zaznamenáno průměrně 14 761 případů denně. Jak ukazují data na webu Our World in Data, který sleduje epidemickou situaci ve všech zemích světa, počet nakažených začal prudce stoupat od 21. června, kdy země evidovala 3350 případů. Ukazatelé denních nárůstů se ale začaly rychle zvyšovat a 5. července překročily hranici 10 tisíc. To znamená, že oproti průměru před dvěma týdny počty evidovaných případů vzrostly o 313 procent, uvádí list. Počet úmrtí se podle aktuálních údajů naopak snížil o 28 procent, což podle odborníků souvisí s rychlým tempem očkování, a to především seniorů a dalších rizikových skupin.

Nejčervenější je na koronavirové mapě severovýchodní Katalánsko, kde počet nakažených za poslední dva týdny výrazně stoupl, místní úřady hlásí v průměru 5514 případů denně. Počet hospitalizací za poslední týden vzrostl v regionu o 50 procent, podle nejnovějších dat katalánských úřadů v nemocnicích je nyní s koronavirem 717 pacientů.

Koronavirus se podle místních zdravotníků šíří především mezi neočkovanými mladými lidmi.„Hospitalizovaní pacienti jsou většinou ve věku 25 až 45 let,“ říká lékař jedné barcelonské nemocnice Juan Pablo Horcajada. Agentura Reuters v souvislosti s tím ale zdůrazňuje, že nehledě na nepříznivou tendenci počet hospitalizací napříč Španělskem zůstává hluboko pod úrovněmi zaznamenanými na začátku tohoto roku.

Současná epidemická situace ale nutí regionální vládu opět zavést přísnější opatření. Po „exponenciálním“ nárůstu případů úředníci jinou možnost nemají, napsala dnes agentura AFP. „Pandemie neskončila, nové varianty jsou velmi nakažlivé a stále máme významné segmenty populace, které nejsou očkovány,“ komentovala rozhodnutí mluvčí Patricia Plajaová, která situaci v Katalánsku označila za výjimečně komplikovanou.

V regionu se tak od tohoto víkendu zpomalí noční život, kluby budou muset být uzavřené. Podle nových pravidel také platí, že pro účast na venkovních akcích, kterých se účastní více než 500 lidí, bude zapotřebí negativní test nebo potvrzení o vakcinaci.

Návrat zákazu nočního vycházení

V souvislosti se zhoršující se epidemickou situací se v jednotlivých regionech debatuje také o návratu zákazů nočního vycházení. Například vláda Kanárských ostrovů ve čtvrtek oznámila, že požádá místní nejvyšší soud o schválení omezení volného pohybu mezi 00:30 a 06:00 na ostrově Tenerife, kde úřady hlásí znepokojivá čísla.

„Začíná narůstat tlak na nemocnice,“ cituje agentura Reuters regionálního politika Ángela Víctora Torrese. Na ostrově je podle něj obsazených 15 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče (JIP) a mezi hospitalizovanými jsou především mladí lidé. Jihovýchodní region Valencia už dříve požádal o zavedení nočních restrikcí a omezení společenských shromáždění na deset osob. Jak uvádí španělská média, ve Valencii se za posledních deset dní zdvojnásobil počet hospitalizací, většinu pacientů přitom tvoří Španělé do třiceti let. O znovuobnovení nočního zákazu vycházení požádaly vládu v Madridu také regiony Kastilie či León. Zpřísňování restrikcí zvažuje také Navarra, kde nová omezení vstoupí v platnost ve středu, a Andalusie.

Celkově se v 48milionové zemi od začátku pandemie nakazilo 3 937 192 lidí, 3 635 907 pacientů se uzdravilo a 81 003 lidí s nákazou zemřelo. Španělsko aktuálně eviduje 44 procent plně naočkované populace, první dávku vakcíny dostalo podle listu The New York Times 58 procent Španělů.

Reklama

Doporučované