Hlavní obsah

Den v byznysu: Svět fastfoodů je naruby, a to ještě neznáme výsledky z USA

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v úterý 3. listopadu.

Článek

Asi byste to nečekali, ale Burger King vyzývá k návštěvě restaurací McDonald's. Svět je trochu naruby, ale to s ním dělá pandemie koronaviru. Karanténní opatření, která například v Británii zavedla vláda, mají na restaurace tak zásadní dopady, že fastfood Burger King vyzval k podpoře všech restaurací - včetně přímé konkurence.

Premiérem Andrejem Babišem prosazované plošné testy zaměstnanců na covid-19 ve firmách odmítla řada byznysmenů. Například Šéf Madety Milan Teplý se bojí, že kvůli možné karanténě nebude mít kdo ve firmě pracovat. Za nesmyslně drahé má plošné testy majitel Koh-i-nooru Vlastislav Bříza.

Kvůli zavřeným restauracím přicházejí pivovary o stamiliony korun měsíčně. I při optimistickém scénáři se hospody a restaurace otevřou až koncem listopadu, letos tak budou zavřené nejméně třetinu roku. Český svaz pivovarů a sladoven proto začal jednat s Ministerstvem zemědělství o náhradě škod. Žádají například odpuštění spotřební daně za zlikvidované pivo.

Už za měsíc začne na českých dálnicích nová éra. Systém e-vinět odstartuje podle plánu 1. prosince, potvrdil Seznam Zprávám ministr dopravy Karel Havlíček. Nové známky si řidiči budou kupovat primárně z domova – přes e-shop. Ti, co tuto možnost nemají, budou využívat Českou poštu nebo čerpací stanice EuroOil. Třetí možností bude nákup v samoobslužných kioscích na hraničních přechodech.

Česká pošta ve spolupráci s loterijní firmou Sazka otevře během listopadu 1500 nových externích výdejních míst Balíkovna. K dnešku otevřela 1100 nových Balíkoven u provozovatelů loterijních terminálů a zbylých 400 spustí do konce měsíce. Balíkovny posílí síť pošty před vánoční špičkou.

Ropné ztráty

Saúdskoarabské ropné firmě Saudi Aramco, prvnímu podniku na světě, jehož tržní hodnota překonala dva biliony dolarů, klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk téměř o polovinu na 44,2 miliardy rijálů. V přepočtu to je 274 miliard korun. Hospodaření Saudi Aramco poškozují nízké ceny ropy, pandemie a nízké marže rafinerií.

Španělsko letos zatím navštívilo téměř 17 milionů zahraničních turistů, což je o 75 procent méně než loni. Turistický průmysl se obvykle na hrubém domácím produktu Španělska podílí zhruba 12 procenty. Pokles s druhou vlnou pandemie v Evropě se prohlubuje.

Americké volby a byznys

Už jen pár hodin chybí do rozhodnutí, které udělají Američané, ale jež ovlivní finanční trhy na celém světě. Jak volby amerického prezidenta vnímá Wall Street, o tom více s naším specialistou na investiční zpravodajství Petrem Novotným:

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované