Hlavní obsah

Den v byznysu: Firmy už suplují stát. Ten plánuje zavřít další obchody

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pátek 26. února.

Článek

ČSA v insolvenci

České aerolinie jsou v platební neschopnosti. Dnes proto podaly u soudu žádost o povolení reorganizace. Cílem je záchrana podniku. Provoz firmy nadále pokračuje. Podnik za loňský rok eviduje ztrátu přes 1,5 miliardy korun. Dosud byl pod ochranným moratoriem. Pod ním je i mateřská společnost Smartwings. ČSA před pár dny oznámily, že se chystají propustit až všech 430 zaměstnanců.

Blíží se nový lockdown

Vláda ve čtvrtek v noci oznámila, že plánuje od pondělka vyhlásit přísnější omezení podobná těm na jaře. Opatření by měla trvat tři týdny, vláda ale musí získat podporu opozice.

Zavřít se mají téměř všechny obchody a s nimi i základní školy a školky. Provozu například průmyslových firem by se nový lockdown dotknout neměl, stejně jako profesionálního sportu. Nově má platit také zákaz cestovat mezi okresy, výjimku dostane například dojíždění za prací.

Maloobchodní prodej vláda výrazně omezila už 22. října, zhruba třítýdenní rozvolnění kabinet povolil v prosinci.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný včera nechtěl specifikovat, které obchody budou mít od pondělí výjimku. Při prvním lockdownu v březnu loňského roku měly otevřeno pouze potraviny, drogerie, lékárny, prodejny stavebnin a zdravotnických prostředků nebo galanterie či květinářství.

Spořitelně klesl zisk

Největší tuzemské bance České spořitelně klesl loni čistý zisk meziročně o víc než 43 procent na deset miliard korun. Celkový počet klientů skupiny dále držel přibližně na 4,5 milionu.

Konec testů pro české řidiče kamionů

Německo nebude po řidičích českých kamionů požadovat na hranicích negativní testy na koronavirus. Podle premiéra Andreje Babiše to slíbila německá kancléřka Angela Merkelová, konkrétní datum ale nespecifikovala. Po přeshraničních pracovnících bude země nadále testy vyžadovat.

Konec v OKD

Těžba ve zbylých dolech OKD určitě neskončí v letošním roce. Nejbližší termín je konec příštího roku. Uvedl to ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček. Horníci v úterý vyvezli symbolický poslední vozík černého uhlí z karvinského Dolu Darkov, v sobotu chystají stejný krok v Dole ČSA. V provozu zůstanou jen doly ČSM.

Airbnb ve ztrátě

Americká společnost Airbnb loni vykázala kvůli pandemii a vstupu na burzu ztrátu 4,6 miliardy dolarů. Tržby klesly o 30 procent. Firma uvedla, že díky pokračujícímu očkování čeká výrazné oživení zájmu o cestování.

Lufthansa je optimistická

Také největší evropská letecká společnost Lufthansa vyhlíží útlum pandemie. Do svého letového řádu z Německa přidává prázdninové destinace. Počítá se mimo jiné s Karibikem, Kanárskými ostrovy a Řeckem.

Firmy chtějí testovat

Vláda vyhlásila od března plošné testování ve firmách. Zprvu dobrovolné, později povinné. Nově stát schválil 11 testů pro samotestování, u nichž aplikaci nebude muset provádět zdravotník. Cena testu se bude pohybovat mezi 60 a 200 korunami. Stát přispěje na test maximálně 60 korun, testování bude částečně hrazeno ze zdravotního pojištění.

Firmy ale na výzvu vlády nečekaly. Podle průzkumu společnosti PwC se do testování v nějaké formě zapojilo 41 procent středních a velkých českých firem a velká část firem testování i tak plánovala.

Bez ohledu na postup vlády chtěly testování v následujícím půl roce zavádět dvě třetiny společností. Rozdíly však panují u velikosti firem. Ředitelé menších firem se k testování stavěli skeptičtěji, testování spustila jen třetina a zavádět ho chce zhruba polovina. Naopak většina větších firem testovat už začala a tři čtvrtiny to plánují.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované