Hlavní obsah

Dieselgate dohnala i exšéfa Audi. Začal s ním soud

Ilustrační fotografie.

Reklama

Před pěti lety byly v koncernu Volkswagen odhaleny manipulace s emisemi a vžilo se pro ně označení dieselgate. Pod automobilového giganta spadá také Audi. Nyní je kvůli podvodu jeho bývalý šéf u soudu.

Článek

Bývalý šéf německé automobilky Audi Rupert Stadler dnes kvůli podvodům s emisemi stanul před soudem. Čelí obvinění, že o manipulacích věděl, informuje agentura Reuters. Očekává se, že soudní líčení potrvá do roku 2022.

Podvod s měřením emisí v koncernu Volkswagen, jehož součástí je také Audi, před pěti lety odhalily úřady ve Spojených státech. Výrobce chtěl podvodem ukázat, že jeho auta splňují standardy ochrany životního prostředí.

Stadler, který se k mnichovskému soudu dostavil ve voze Mercedes-Benz, vznesená obvinění odmítá.

Výrobce luxusních vozů Audi a jeho mateřský koncern Volkswagen, jehož součástí je i mladoboleslavská Škoda Auto, byly přistiženi při rozsáhlé a nedovolené manipulaci se softwarem na měření emisí škodlivých pro životní prostředí. Naměřené výsledky byly lepší, než odpovídalo skutečnosti.

Automobilka zpočátku tvrdila, že podvod byl dílem několika inženýrů a že do něj nebyli zapojeni žádní vysoce postavení manažeři. Díky svědectví zaměstnanců ale státní zástupce uvalil na Stadlera v roce 2018 čtyřměsíční vazbu. Bývalý šéf Audi se tak stal nejvyšším vedoucím představitelem skupiny Volkswagen, který byl ve funkci kvůli skandálu zatčen.

Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že zhruba do 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Koncern i jeho manažeři kvůli emisnímu skandálu, nazývanému dieselgate, čelí řadě žalob. Vyšetřování se vede v Německu i ve světě.

Volkswagen dosud vynaložil v souvislosti se skandálem přes 30 miliard eur (zhruba 816 miliard Kč). Peníze byly využity například na svolávání a úpravu automobilů, na odškodné zákazníkům a na různé pokuty.

Reklama

Doporučované