Hlavní obsah

Do pokusu o kytarový rekord se v Přerově na hradbách zapojily desítky hráčů

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Několik desítek kytaristů obsadilo dnes odpoledne parkány přerovských hradeb, aby se tam pokusili vylepšit dosavadní rekord v počtu kytaristů hrajících na jednom místě.

Článek

Dosavadní nejvyšší počet 143 hudebníků se jim pokořit nepodařilo, podle pořadatelů byla však účast vzhledem k náhradnímu termínu posunutému kvůli pandemii koronaviru velmi dobrá. Jejich společný koncert si nenechala ujít řada Přerovanů, kteří obsadili parkány do posledního místa.

„Letošní akce dopadla velmi dobře, nazvali jsme ji koronarekordem číslo dvě, sešlo se několik desítek kytaristů. Uskutečnila se v podobném módu jako loni. Smyslem bylo, aby se nepřerušila tradice a lidé se spolu opět sešli. Zářijový termín není šťastný, o tom víme, budeme se upínat k příštímu roku, kdy bychom se chtěli sejít v tradičním termínu 1. května,“ řekl pořadatel akce Pavel Ondrůj.

Kytaristé se sešli na hradbách v ulici Spálenec, přišli lidé s klasickými kytarami, s kytarami elektrickými i baskytarou. Hráči byli napříč věkovými kategoriemi, do strun hrábli muzikanti od 12 let po seniory. „Sjeli se z celé Moravy, nechyběli účastníci z Města Albrechtic, Opavy, Ostravy či Olomouce nebo ze Zábřeha,“ doplnil Ondrůj. Společně si zahráli několik skladeb od zahraničních i domácích interpretů. Od Beatles zazněla píseň Let It Be, kytaristé si společně zahráli také Claptonovu Laylu, z českých to byla například Síla starejch vín od skupiny Škwor, Hladíkův Slunečný hrob a Nohavicova skladba Dokud se zpívá, ještě se neumřelo. Jako nosná skladba předchozích ročníků zůstala Hendrixova Hey Joe.

Kytarová exhibice se dnes u hradeb uskutečnila popáté, v předchozích třech ročnících se kytaristé sešli na hradbách vždy v květnovém termínu. První ročník přivítal 59 účastníků, poté se počet účastníků vyšplhal až na rekordních 143 hudebníků, kteří se sešli předloni. Loňské setkání na konci srpna bylo podle pořadatelů výrazně ovlivněno koronavirovou pandemií, což se podle nich projevilo ještě i na letošním ročníku, který se rovněž uskutečnil v náhradním termínu. Organizátoři se inspirovali kytarovým setkáním v sousedním Polsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované