Hlavní obsah

Hledá se ředitel pro největší pražský podnik. Zaznívá jméno svědka z Dozimetru

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nový generální ředitel Dopravního podniku Praha má vzejít z otevřeného výběrového řízení.

Reklama

aktualizováno •

Michal Zděnek na sebe v loňském roce upozornil dvakrát - když podle policie sehrál pozitivní roli v kauze Dozimetr a když se později zaručil za šéfa rozvědky Petra Mlejnka. Teď by se mohl ucházet o roli v čele dopravního podniku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rada hlavního města v pondělí zvolila zbývající tři členy dozorčí rady Dopravního podniku Praha a otevřela tím cestu k výměně jeho vedení. Nový náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) chce vybrat generálního ředitele DPP v otevřeném výběrovém řízení. Před časem se setkal i s Michalem Zděnkem - svědkem, který spolupracoval s policií v kauze Dozimetr.

„Výběr nového vedení dopravního podniku máme na programu. Na přesném harmonogramu se musí shodnout dozorčí rada,“ potvrdil Hřib pro Seznam Zprávy.

Dozorčí rada se sejde už ve středu a podle Hřiba začne okamžitě připravovat obměnu všech pěti členů představenstva největšího městského podniku. Pro představu – Dopravní podnik Praha zaměstnává 11 tisíc lidí, roční obrat se pohybuje kolem dvaceti miliard.

Hřib pro Seznam Zprávy popsal, jakým způsobem chce vedení největšího pražského podniku obměnit.

„Osvědčilo se nám otevřené výběrové řízení. Zkušenost z městské firmy Operátor ICT je taková, že se najme agentura, která vytipuje XY uchazečů a dává nám i zpětnou vazbu v rámci výběrového řízení,“ říká Hřib.

Vysoutěžit firmu, která se na headhunting přímo zaměřuje, je podle něj otázkou týdnů. Nový generální ředitel by měl začít řídit dopravní podnik nejpozději za tři měsíce. Rozhodující slovo bude mít patnáctičlenná dozorčí rada a v té mají silnou pozici právě Piráti se čtyřmi zástupci. Spolu má také čtyři místa, STAN jedno a po jednom místě v dozorčí radě mají i opoziční Praha sobě a ANO. Zbylých pět radních jsou zástupci zaměstnanců.

Svědek z Dozimetru do čela dopravního podniku?

Dva zdroje blízké vedení dopravního podniku redakci potvrdily, že výběrové řízení má jednoho potenciálního favorita - Michala Zděnka.

Šéf dopravního podniku města Liberce a Jablonce nad Nisou seděl od roku 2018 v dozorčí radě DPP, loni v létě ale radu opustil. Jeho jméno se v posledním roce dostalo do médií přinejmenším ve dvou případech - poprvé když podle policejního spisu sehrál pozitivní roli svědka v kauze Dozimetr a podruhé když se ukázalo, že sepsal dopis na podporu šéfa rozvědky Petra Mlejnka.

Role Michala Zděnka v Dozimetru

  • Ředitel libereckého dopravního podniku sehrál roli ve větvi týkající se podnikatele Petra Adama, který týden po razii zemřel. Policie pracovala s verzí, že spáchal sebevraždu.
  • Adam byl obchodní zástupce firmy Komo-Com. Podle policie slíbil úplatek 500 tisíc Zděnkovi, tehdejšímu členovi dozorčí rady Dopravního podniku Praha, za zmanipulování půlmiliardové zakázky na pořízení kamer do metra.
  • Zděnek ale spolupracoval s policií a peníze jí odevzdal.

Na dotaz redakce, zda se přihlásí do výběrového řízení, odmítl Zděnek přímo odpovědět.

„Já teď nebudu vůbec nic komentovat,“ řekl Zděnek. Později redakci poslal krátké vyjádření: „DPP vypsal dvě výběrová řízení na management v minulém a tomto roce, která pak dle médií obě dvě zrušil, ani do jednoho výběrka jsem se nehlásil.“

K tomu je ovšem potřeba dodat, že obě výběrová řízení vypsalo ještě staré vedení dopravního podniku, tedy pod taktovkou bývalého radního pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě), který do funkce přivedl a následně v ní i podržel současného šéfa DPP Petra Witowského. Výběrová řízení byla zrušena právě proto, že podle politické dohody si má nového šéfa podniku vybrat nové vedení v čele s náměstkem pro dopravu Zdeňkem Hřibem. Naděje na úspěch v novém výběrovém řízení se tím pro některé aktéry může radikálně měnit.

Witowski v minulosti potvrdil, že se do případného výběrového řízení znovu zřejmě přihlásí. Podporu Hřiba, do jehož gesce nyní patří DPP, ale Witowski, zdá se, postrádá. Hřib volal po jeho odvolání už loni na podzim v souvislosti se zakázkou na informační panely, kterou generální ředitel dopravního podniku spolupodepsal. Lidé z „Hřibova“ Operátora ICT tehdy tvrdili, že je možné podobné zakázky řešit mnohem levněji.

„To je záležitost, která jednoznačně ukázala, že je to možné dělat jinak,“ říká i dnes Hřib.

Pro Seznam Zprávy Hřib připustil, že se v poslední době setkal s Michalem Zděnkem. Nechtěl ale komentovat, zda se bavili o pozici generálního ředitele DPP.

„Ptal jsem se ho na poměry v dopravním podniku v souvislosti s kauzou Dozimetr,“ řekl Hřib.

My jsme se s ním rozloučili, zní od Prahy sobě

Michala Zděnka nominovala v roce 2018 do dozorčí rady DPP Praha sobě. Dnes už se k němu ale nehlásí.

„My jsme se s Michalem Zděnkem rozloučili. Poté, co proběhla kauza kolem pana Mlejnka, tak mi to nepřipadá jako důvěryhodná osoba, která by měla vést Dopravní podnik Praha,“ řekl pro Seznam Zprávy Adam Scheinherr (Praha sobě).

Michal Zděnek a šéf rozvědky Petr Mlejnek

  • Petr Mlejnek nastoupil do čela civilní rozvědky začátkem loňského července. Seznam Zprávy poté přinesly informace o jeho stycích s Michalem Redlem, hlavním obviněným v kauze Dozimetr.
  • Navíc se ukázalo, že ministr vnitra Vít Rakušan o těchto stycích věděl, když ho do čela rozvědky navrhl. Rakušan tehdy svoje rozhodnutí obhajoval mimo jiné čestným prohlášením na jeho podporu od Michala Zděnka - muže, který spolupracoval s policií v kauze Dozimetr.
  • Mlejnek nakonec po pouhých 54 dnech rezignoval.

V předchozí koalici byl Scheinherr náměstkem primátora pro dopravu a předsedou dozorčí rady dopravního podniku. V dozorčí radě sedí i dnes, ale už jako zástupce menšinové opozice. V čele DPP by rád dál viděl Petra Witowského, kterého bez otevřeného výběrového řízení přivedli do čela DPP lidé z Prahy sobě.

„Nevidím důvod vyměňovat současného generálního ředitele, protože si myslím, že v celé té kauze Dozimetr nebyl do ničeho namočen a ten podnik vede dobře,“ říká Scheinherr.

Bývalý náměstek pro dopravu do kauzy Dozimetr také určitým způsobem zasáhl. Na jaře 2020 podal trestní oznámení kvůli podezřením na korupci v DPP.

Podle policejního spisu Michal Zděnek spolupracoval s policií, odevzdal jí úplatek a pomohl s rozkrytím kauzy. Podle Scheinherra ale jeho role není zcela jasná.

„Já přesně nevím, jak to bylo, zda on se skutečně obrátil jako první na policii, nebo jestli to bylo trošku jinak. To, že dával čestné prohlášení k panu Mlejnkovi, jeho důvěryhodnost velice snížilo,“ říká Scheinherr.

Zděnek to ale vidí jinak. Scheinherrovi vyčítá, že z pozice náměstka pro dopravu nezakročil proti dění v Dopravním podniku Praha.

„Z dozorčí rady DPP jsem rezignoval právě proto, že pan Scheinherr dlouhé roky činnost Redlova gangu kryl a nebyl ochoten neudržitelnou situaci řešit. A to přes má opakovaná upozornění na nekalé praktiky a závadné jednání.Vždy jsem se od pana Scheinherra pouze dočkal odpovědi, že to řešit nemůže, protože nemá politickou sílu,“ řekl Seznam Zprávám.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření Michala Zděnka.

Reklama

Doporučované