Hlavní obsah

Je to podvodník, řekl o něm Babiš. Teď přijde znalec k soudu znovu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo na podzim 2022.

Reklama

Pro nové projednání kauzy Čapí hnízdo, které nařídil odvolací senát, určil soudce Jan Šott termín 14. a 15. února 2024. Bude muset předvolat znalce, jehož vystoupení na podzim 2022 zcela vyvedlo z míry obžalovaného Andreje Babiše.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

U pražského městského soudu se bude v polovině příštího února znovu řešit kauza Čapí hnízdo, v níž je obžalován expremiér a poslanec ANO Andrej Babiše a bývalá manažerka Agrofertu Jana Nagyová.

V novém procesu, který nařídil odvolací soud, budou jako svědci vypovídat znalci, k jejichž závěrům byl soudce Jan Šott podle odvolací instance až příliš kritický. Soudce si bude muset předvolat i Vítězslava Hálka, který jako znalec zpochybnil fungování Farmy Čapí hnízdo na jejím počátku a rozčílil tím obžalovaného Babiše.

Že bude znalec Hálek stejně jako další znalec Jaroslav Šantrůček předvolán, potvrdil redakci mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. „V obou případech jde o zpracovatele znaleckých posudků, které už byly součástí spisového materiálu a zčásti byly v předchozím hlavním líčení provedeny k důkazu, nicméně v předchozím průběhu řízení je náš soud neprovedl celé, protože vycházel z toho, že částečně v rozporu s trestním řádem řeší právní otázky, jež znalcům řešit nepřísluší,“ uvedl mluvčí. „Odvolací soud se s tímto postupem našeho soudu neztotožnil a uložil nám provést tyto posudky celé,“ doplnil.

Soudkyně vrchního soudu Eva Brázdilová v unesení uvedla, že Hálek ve svém posudku velmi podrobně rozebral celé pozadí projektu Farma Čapí hnízdo. A z toho důvodu by tak podle ní neměl zůstat stranou Šottovy pozornosti.

„Odvolací soud konstatuje, že nesdílí názor soudu nalézacího, že řada otázek a odpovědí v podaných znaleckých posudcích je nepřípustná, a to zejména s odůvodněním, že se jedná o otázky právní nebo špatně formulované,“ konstatovala Brázdilová.

Když znalec Hálek u soudu vypovídal na podzim 2022, Babiš jej poté, co opustil soudní síň, před novináři slovně napadl. „Je to podvodník, který dělá podivné znalecké posudky. Na základě jeho posudku jsem byl v roce 2017 stíhán,“ řekl Babiš novinářům po konci jednání soudu.

Hálek na to poté reagoval slovy, že bývalý premiér je obžalován, a tak si může tvrdit, co chce. „Přípustná je i evidentní lež,“ uvedl Hálek a dále se nechtěl k tvrzení expremiéra vyjadřovat.

Andrej Babiš slovně zaútočil na znalce. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Babiš mimo jiné reagoval na Hálkův závěr, že Farma Čapí hnízdo si na svém počátku nedokázala ze svého provozu zajistit dostatek peněz. A že fungovala – jak dále řekl Hálek – jen díky penězům z holdingu Agrofert. Celkově farma v té době utržila 340 milionů. Z toho 324 milionů přišlo od firem z Agrofertu, přičemž 280 milionů bylo za reklamu. To navíc bylo podle Hálka iracionální.

Financováním středočeského multifunkčního areálu se zabýval také posudek firmy MBM - Hopet znalce Jaroslava Šantrůčka, který si naopak objednala obhajoba.

To, že soudkyně Brázdilová zprošťující rozsudek zrušila, neznamená, že bude Babiš odsouzen. Soudce Šott má nyní podle vrchního soudu odpovědět na dvě klíčové otázky:

1) Zda došlo v kauze Čapí hnízdo k trestnému činu.

2) A pokud ano, tak jestli obžalovaní věděli, že o padesátimilionovou dotaci nemohou žádat, a uvedli úmyslně dotační úřad v omyl.

Podle soudkyně Brázdilové to ale nebude jednoduché prokázat. „V případě posuzování Farmy Čapí hnízdo jako malého nebo středního podniku by otázka sousedního a relevantního trhu nebyla jednoduchá a minimálně z hlediska subjektivní stránky by byla poměrně problematická,“ uvedla v rozhodnutí Brázdilová.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo v datech

  • V březnu 2016 Andrej Babiš, který byl tehdy ministrem financí, uvedl, že majiteli akcií společnosti Farma Čapí hnízdo byli dvě jeho děti a bratr jeho současné manželky Moniky Martin Herodes.
  • V srpnu 2017 obdržela Poslanecká sněmovna první žádost o vydání Andreje Babiše a i tehdejšího poslance ANO Jaroslava Faltýnka. 6. září 2017 hlasovala pro jejich vydání, na začátku října 2017 si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání. Původně bylo obviněno celkem jedenáct lidí.
  • V lednu 2018 vydala Poslanecká sněmovna Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání podruhé. Ve sněmovních volbách na podzim 2017 získali totiž oba poslanci nový mandát a s ním i imunitu a trestní stíhání muselo být přerušeno.

Reklama

Doporučované