Hlavní obsah

Ministr Kupka měl fazonu slušňáka. Pak se zbavil nepohodlného úředníka

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Když jsme se ministra na časovou souhru začali ptát, ani nepopřel, že se o citlivý dopis zajímal.

Reklama

Investigativní sekce Seznam Zpráv v uplynulém týdnu odhalila pravou tvář ministra dopravy Martina Kupky, mapovala zájmy v pozadí projektu národního parku na Křivoklátsku a popisovala dohry případů expremiéra Andreje Babiše.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Na webových stránkách Ministerstva dopravy se v rubrice Na pravou míru objevil třetí příspěvek letošního roku. Těší mě, že reaguje na příběh, na nějž jsme upozornili. Škoda jen, že na pravou míru toho uvádí málo, pokud vůbec něco, a že hlavní otázky nechává bez odpovědí.

Pondělí otevírala na Seznam Zprávách story s titulkem „Nezákonné, napsal o injekci ČD do Bruselu. Ministr mu obratem zrušil úřad“. Kolegové Lukáš Valášek a Jiří Pšenička v článku popsali zvláštní shodu náhod, která stála místo Pavla Kodyma, šéfa úřadu dohlížejícího na konkurenční prostředí na železnici.

Pro přehlednost se pokusím stručně shrnout běh událostí:

  • V první polovině února ministr dopravy Martin Kupka (ODS) posílá na vládu návrh na opětovné jmenování Kodyma do čela kontrolního úřadu. Vyhrál totiž výběrové řízení.
  • 15. února volá Kodymovi Kupka a ptá se ho na dopis, v němž Kodym upozornil evropské úředníky, že stát chce Českým drahám – podle jeho názoru nezákonně – poslat miliardu korun.
  • Kodym posílá ministrovi dopis obratem. O hodinu později mu ministr Kupka oznamuje, že návrh na jeho jmenování, který měl ten den projednat vláda, stahuje.
  • O týden později přináší Kupka na vládu nový návrh: Hodlá zrušit celý Kodymův úřad.

Když jsme se ministra na tu časovou souhru začali ptát, ani nepopřel, že se o citlivý dopis zajímal. Jen to prý s nečekaným koncem Kodyma nemělo nic společného. Kodym si údajně vše dal do „špatných souvislostí“. Kupka tvrdí, že už v době, kdy ministerstvo výběrové řízení na nového šéfa vypisovalo, vedlo souběžně i úvahy o jeho možném zrušení. „Nakonec jsme se vydali touto cestou, která je úspornější a správnější,“ tvrdil nám.

Proč tedy výběrovým řízením zaměstnával ministerský aparát? A proč vůbec návrh na jmenování na vládu posílal, když už o týden později posílá rušící dekret? To ani on, ani rubrika Na pravou míru dostatečně nevysvětlují.

„Na přípravě přesunu pravomocí úřadu pracovalo Ministerstvo dopravy dlouhodobě a v žádném případě se nejednalo o rozhodnutí učiněné během jednoho či dvou týdnů. Něco takového ani není technicky vzato proveditelné,“ píše se v ministerské rubrice.

A co ty úspory? O těch se ministerstvo konkrétně nezmiňuje. Jak jsme vzápětí zjistili, nebudou nikterak oslnivé. Agenda se má přesunout na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. A ten si přebere i Kodymův tým. Počítá s tím, že z 21 zaměstnanců převezme 17 lidí.

Zkrátka operace, která se státu opravdu vyplatí. Minimálně proto, že Martinu Kupkovi strhává dlouhodobě budovanou fazonu slušňáka.

Co jsme také zjistili

Národní park v zajetí zájmů. Kolega Jirka Pšenička předminulý týden vyrazil na výlet do půvabné křivoklátské krajiny. Zpět do redakce přivezl poněkud nevábnou mapu zájmů, které se kolem vyhlášení národního parku nedaleko Prahy rozehrávají.

Svá zjištění přetavil do tří článků. Ten první ohledává vliv kliky bývalého ministra za ODS Petra Bendla, který v kraji žije a za zřízení parku bojuje. Další materiál popisuje, jak generální ředitel Lesů ČR otočil a své zásadní námitky stáhl, ale až po politickém tlaku. Třetí text líčí, že příprava národního parku probudila spekulanty s pozemky.

Bezejmenná záchrana. Ekonomický reportér Dan Novák dál sleduje osudy tokenové společnosti Xixoio, u níž loni zasahovala policie. Aktuálně poslala svým klientům informaci, že se jí podařilo nalézt nového investora a že akvizice bude dokončena do září. Jeho jméno ale Xixoio neodkrylo. Pokud se tak někdy stane, nepochyboval bych, že Dan bude u toho.

Lhali pro Babiše? Kauza Čapí hnízdo má přece jen jednu konkrétní dohru. Jak zjistil kolega Radek Nohl, státní zástupce Jaroslav Šaroch vyzval ke stíhání hned tří svědků, kteří ve věci vypovídali u soudu. U dvou z nich má za to, že se dopustili křivé výpovědi, u třetího skloňuje trestný čin vydírání. Jména i podstatu podezření shrnujeme v článku Tři svědci z Babišova procesu mají problém.

Sliby chyby. Před rokem jsme upozornili na to, že se v Praze prodávaly děti na zakázku. Úřady a politici tehdy slibovali, že tomu učiní přítrž. Kolega Vojta Blažek – jak je jeho dobrým zvykem – se s odstupem času podíval, jak své sliby naplnili.

Premiér ve střetu. Máme tu ještě jedno ohlédnutí. Národní centrála proti organizovanému zločinu zhruba po třech a půl letech uzavřela prověřování případu střetu zájmů expremiéra a poslance ANO Andreje Babiše. Elitní policejní útvar prověřoval podezření, jestli mohl být kvůli čerpání dotací či veřejných zakázek ze strany koncernu Agrofert spáchán trestný čin. Kam se vyšetřovatelé dopracovali, zjistil Radek Nohl.

Rozsudku se nedočkala. Byla jednou z těch, kdo nemlčel. Před čtyřmi lety poskytla cenné svědectví pro investigativní reportážní sérii Seznam Zpráv Ve stínu Slunečnice. Otřesnému zacházení s klienty Domova pro seniory Slunečnice se nakonec začala věnovat i policie. Bývalá pečovatelka Gabriela Lhoťanová se ovšem soudního rozsudku nedočkala a minulý týden ve dvaapadesáti letech zemřela. Připomeňte si její příběh.

Boj o dveře. Po strkanici o dveře Národního muzea vzali útokem dveře pražského městského soudu. Jsou dezinformátoři čím dál víc troufalejší? Odpověď na tuto otázku hledal v podcastu 5:59 náš expert na dezinfo scénu Lukáš Valášek.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované