Hlavní obsah

Tohle není omluvný článek. Nelhali jsme. Podnikatel se skrýval na jachtě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Dana Tentis / Pixabay

Jiří Liška nejspíš podlehl kouzlu bezstarostné jízdy, protože na uprchlíka za sebou zanechával až překvapivě zřetelnou stopu. (Ilustrační foto.)

Reklama

Hlavní zjištění naší investigativní sekce z uplynulého týdne je prosté: I když ti plachta popožene jachtu, není snadné žít na útěku.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Když jsme v květnu napsali, že podnikatel Jiří Liška je na útěku před českou spravedlností, ozval se nám s tím, že lžeme.

„Pomlouvačný článek,“ napsal do záhlaví e-mailu a pokračoval, „jsem v České republice, jsem nemajetný důchodce a potřebuji intenzivní zdravotní péči.“

O Liškovi jsme referovali kvůli jeho srážce s trestním zákonem. Je obžalován v souvislosti s tunelováním ve své době největší tuzemské kampeličky, po níž zůstala miliardová díra. Sám Liška se cítí jako oběť; čelí prý nezákonné šikaně státního zástupce, jenž se ho snaží za každou cenu zničit.

„Není pravda, že policisté po mně pátrají. V žádných rejstřících nefiguruji ani soud mi nic takového nesdělil. Je to pouze zbožné přání pana státního zástupce,“ tvrdil.

Zbožné přání se státnímu zástupci vyplnilo něco málo po dvou měsících. V závěru minulého týdne policie oznámila, že Lišku zatkla pobřežní stráž v Řecku.

Můžeme-li věřit oficiálnímu policejnímu reportu, vypadá to na nečekaně dobrou souhru hned několika útvarů. Opravuji: kriminalistů. Protože chválit policii či jednotky jako celek je vždy ošidné.

Buďme tedy konkrétní: na operaci se podíleli dva pátrači z Obvodního ředitelství Prahy 1, detektivové ostravské expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu a důstojníci z ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci.

Liška nejspíš podlehl kouzlu bezstarostné jízdy, protože na uprchlíka za sebou zanechával až překvapivě zřetelnou stopu. Ta nejprve přivedla policejní slídily do Německa a poté do Chorvatska, až se nakonec zaměřili na Řecko.

Zjistili, že se Liška ukrývá na lodi plující pod polskou vlajkou. Vzhledem k tomu, že jachting byl jeho životní vášní, nemusela to být zas až taková fuška. Překvapivější bylo, že si nevypnul ani AIS, což je systém sdílející informace o poloze, směru a identifikaci plavidla.

„Běžnou součástí práce kriminalistů se stalo i každodenní využívání veřejně dostupných aplikací ke sledování pohybu lodí na moři,“ přiznali policisté v oficiální zprávě skutečnost, že nakonec měli dokonalý přehled o pohybu uprchlíka.

Jistotu získali v okamžiku, kdy se Liškova manželka s vnoučaty vypravily na dovolenou na ostrov Korfu, kam v tu samou chvíli mířila i sledovaná jachta. A jen několik desítek metrů od pobřeží si na loď počkala řecká pobřežní stráž.

Díky téhle policejní operaci víme, že sám Liška v květnovém e-mailu lhal hned několikrát. Nepobýval v Česku, jak tvrdil. Není zcela nemajetný, když si obstaral jachtu, a také nepotřebuje intenzivní zdravotní péči, protože předpokládáme, že jeho loď nedisponuje plnohodnotným zdravotnickým vybavením a personálem.

„Zcela jistě nezmizím a pomluvy nestrpím, žádám o uvedení omluvného článku, kde uvedete pravdu, zřejmé skutečnosti a jména, kdo vám tyto nepravdivé informace poskytl,“ žádal tehdy.

S omluvným článkem počkáme minimálně do doby, než se kauzou proklestí soudy.

Jistě, nelze vyloučit, že se Liška stal obětním beránkem obřího spiknutí žalobců a vyšetřovatelů. Jsem ale přesvědčen, že se mu onen komplot bude snáze a přesvědčivěji rozkrývat v soudní síni než na jachtě brázdící Jónské moře.

Co jsme také zjistili

Zpříčené vyšetřování. Čtenáři se v komentářích často ptají: Kdy už Vratislav Mynář, svého času prezidentský kancelář, půjde k soudu? Odpověď hledal Radek Nohl a zjistil, že i vyšetřování možného dotačního podvodu v Osvětimanech se zaseklo. A to už policie na případu „pracuje“ dva a půl roku.

Putinova ropa? Nesahat. Minulý týden jsme upozornili, že Česko nakupuje do nouzových zásobníků ropu za 1,1 miliardy od kyperské firmy ovládané prominenty režimu Vladimira Putina. Zodpovědný šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr se hájil, že to jinak udělat nemohl. Ministerstvo pro místní rozvoj poté, co jsme kauzu zveřejnili, oznámilo, že má opačný názor.

Stačila půlhodina. Pídili jsme se také po tom, kde se vzaly pochybnosti o profesní minulosti prezidentova kandidáta na ústavního soudce Roberta Fremra. Narazil na ně historik a archivář Petr Kreuz: „Věnoval jsem se tomu dva půldny, přičemž jeden půlden společně se svým kolegou. Ale už po půl hodině práce bylo jasné, kolik uhodilo.“

Porušené sankce. Česká policie se probudila a začala stíhat ruského občana za porušení mezinárodních sankcí. Nesouvisí to přitom přímo s aktuální ruskou válečnou agresí na Ukrajině. Podle kriminalistů se podílel na převodech peněz ruského oligarchy, který je od roku 2015 na sankčním seznamu EU v souvislosti s anexí Krymu.

Dlouhé čtení. Pokud raději čtete, než posloucháte, přichystali jsme pro vás textovou podobu podcastové investigativní minisérie Smrtící Dozimetr z cyklu Odkryto. Kolega Janek Kroupa v ní popsal jednu z nepříliš známých větví případu, který před rokem otřásl politickou scénou.

Hazard útočí. Jirka Pšenička podnikl další výlet za kulisy: po vinařské lobby tentokrát ohledával zákulisní tahy hazardních bossů, kteří se snaží torpédovat chystaný konsolidační balíček. Nelíbí se jim totiž vyšší zdanění hazardních her.

Insolvence se sultánem. Kolega Daniel Novák z byznysové redakce poctivě sleduje osudy firmy, která slibovala vysoké zhodnocení peněz prostřednictvím příběhu o spoluinvestování s malajským sultánem. Nyní zjistil, že investiční firma Diversity Capital z kontroverzní IC Group má na krku insolvenční řízení.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované