Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat psychiatra Cimického z 28 znásilnění a vydírání

Foto: Martin Kubica, ČTK

Psychiatr Jan Cimický

Reklama

aktualizováno •

Kriminalisté podali návrh na obžalobu psychiatra a spisovatele Jana Cimického ze znásilnění a vydírání pacientek. Lékař se jich podle nich dopustil v 28 případech. Policie o tom dnes informovala na Twitteru.

Článek

Konkrétní jméno obviněného policie neuvedla, ale z kontextu vyplývá, že jde o Cimického. Podle dřívějších policejních informací je psychiatr podezřelý, že znásilňoval ženy od roku 1980 do roku 2016.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala pro Seznam Zprávy potvrdil, že státní zastupitelství převzalo policejní spis. Dozorující státní zástupce nyní zřejmě sepíše obžalobu.

„Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 8 byl policejním orgánem předložen spisový materiál společně s návrhem na podání obžaloby. Návrhem na podání obžaloby se nyní bude zabývat státní zástupce vykonávající ve věci dozor nad zachováním zákonnosti v přípravném řízení, který po prostudování všech podkladů rozhodne, zda ve věci podá obžalobu, či vyřídí věc jiným způsobem,“ uvedl Cimbala.

Státní zastupitelství nebude až do vypracování konečného návrhu poskytovat další informace, přípravné řízení je totiž neveřejné. Podle informací Seznam Zpráv by vypracování obžaloby mohlo trvat přibližně jeden až dva měsíce.

Lékařem zůstává

Cimického už v březnu vyloučila ze svých řad Česká lékařská společnost, čímž zároveň přišel o členství v jí podřízené Psychiatrické společnosti.

To ale neznamená, že nemůže vykonávat psychiatrickou praxi. Dál totiž zůstává členem České lékařské komory. A jak nyní pro Seznam Zprávy potvrdili prezident komory Milan Kubek a mluvčí Michal Sojka, komora se dosud oficiálně Cimickým nezabývala.

„Pokud tu věc šetří policie a státní zastupitelství, běží to po linii kompetentních orgánů, tak v dané chvíli nemáme důvod a ani možnost do toho nějak kompetentně zasahovat. Budeme samozřejmě sledovat, jak celá záležitost dopadne. Může se stát, že soud věc předá České lékařské komoře, a také se to stává. Potom by to samozřejmě komora začala řešit,“ řekl pro Seznam Zprávy Kubek.

Mluvčí komory Michal Sojka dodává, že podle stanov komora nemůže Cimického vyloučit, pokud je z pohledu zákona bezúhonný. Zároveň je v kompetenci soudu udělit Cimickému zákaz činnosti. Lékařská komora dosud nedostala na Cimického žádnou stížnost od pacientů, kterou by se měla zabývat, upozorňuje Sojka.

„Přesahuje to kompetenci České lékařské komory. Jedná se o kriminální čin, který vyšetřují orgány činné v trestním řízení. Komora může řešit pochybení odborné, nechá se udělat odborný posudek, ale nemůže sama zvát svědky, vést šetření, to je v kompetenci policie. V zákoně je ustanovení o bezúhonnosti. Takže pokud bude pan doktor odsouzen, ztratí bezúhonnost a nemůže pracovat,“ říká mluvčí.

Loni na podzim Cimického několik jeho pacientek obvinilo ze sexuálního obtěžování či přímo napadení. Policisté poté vyzvali případné další poškozené, aby se ozvaly.

Cimický se v listopadu proti tvrzením ohradil a oznámil, že se hodlá aktivně bránit a dokázat svou nevinu.

Prezident Miloš Zeman chtěl Cimickému původně udělit státní vyznamenání – medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury. Rozhodnutí učinil v době, kdy ještě nebyla známá obvinění. Cimický později vyznamenání odmítl, dokud se jeho případ nevyšetří.

Kauza Jana Cimického

V říjnu na sociální síti obvinila Jana Cimického herečka a zpěvačka Jana Fabiánová. Uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl. V reakci na její příspěvek se začaly ozývat i další ženy a případ začala šetřit policie. Zkušenost s obtěžováním popsala také moderátorka ČT Martina Vrbová Hynková.

Někdejší Cimického nadřízený psychiatr Zdeněk Bašný už dříve v ČT řekl, že Cimického odchod z bohnické léčebny v roce 1996 souvisel právě se sexuálním obtěžováním.

V Psychiatrické nemocnici v Bohnicích byl Cimický primářem socioterapeutického a rehabilitačního oddělení v letech 1981 až 1996. Ženy v médiích většinou popisovaly obtěžování právě z této doby.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření České lékařské komory.

Reklama

Související témata:

Doporučované