Hlavní obsah

ANO postavilo proti Vystrčilovi ženu obžalovanou v kauze Čapí hnízdo

Foto: Petr Lemberk / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Jana Nagyová (dříve Mayerová) na archivním snímku.

Reklama

aktualizováno •

Současný šéf Senátu Miloš Vystrčil obhajuje svoji funkci ve volebním obvodu Jihlava. Hnutí ANO proti němu vyslalo do boje Janu Nagyovou, která je obžalovaná v kauze Čapí hnízdo.

Článek

Termín pro podání přihlášek k registraci do senátních voleb v úterý odpoledne vypršel.

Zajímavý duel se koncem září odehraje ve volebním obvodu číslo 52 - Jihlava. Funkci senátora tam obhajuje současný šéf horní komory Parlamentu Miloš Vystrčil (ODS), opoziční hnutí ANO proti němu vyslalo Janu Nagyovou, dříve Mayerovou.

Někdejší náměstkyně jihlavského primátora čelí společně s Andrejem Babišem (ANO) obžalobě v případu dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo. Oba vinu popírají.

Městský soud vleklý případ otevře v září, tedy v době vrcholící kampaně pro volby do Senátu.

„S nominací přišla oblastní organizace a dostala jsem jednomyslnou podporu členské základny. I přesto ale musím říct, že jsem to hodně zvažovala. Kauza ovlivňuje život můj i celé mojí rodiny už několik let. Zničila, co mohla. Já mám ale svědomí naprosto čisté. Vím, že jsem nic špatného neprovedla, a proto jsem se nakonec rozhodla, že kandidovat budu,“ napsala Nagyová ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Dodala také, že Miloše Vystrčila považuje za silnou konkurenci. „Je mi jasné, že proti panu Vystrčilovi to bude velice obtížné.“

„Problém to nebude“

Šéf krajského hnutí ANO na Vysočině a poslanec Martin Kukla Seznam Zprávám potvrdil, že kandidaturu Nagyové podpořili.

„Od nás dostala plnou podporu a tu samou podporu získala na velkém předsednictvu. Platí to a je navržena naším kandidátem a je i potvrzená,“ reagoval na dotaz.

To, že je bývalá Babišova poradkyně obžalovaná, podle něj kandidatuře neuškodí. „Tato kauza je zpolitizovaná, vždy se to táhne před volbami, je to taková zajímavá náhoda, že soud začíná 14 dní před volbami. Problém to nebude,“ nechal se slyšet.

Před šesti lety nominovalo ANO na Jihlavsku do Senátu lékaře Zdeňka Faltuse. Získal 15,34 procenta hlasu, do druhého kola volby nepostoupil. Senátorem se stal právě Vystrčil.

Váňa v Plzni, Töpfer v Brně

Hnutí ANO letos vyslalo do boje o senátorská křesla 22 kandidátů. Například ve volebním obvodu Plzeň-město vsadilo na dostihového jezdce, chovatele a trenéra Josefa Váňu.

Devětašedesátiletý žokej bude kandidovat jako nestraník. O senátní křeslo v barvách ANO usiloval už v roce 2016, tehdy ale v Karlových Varech. Ve druhém kole hlasování ho tehdy porazil Jan Horník ze STAN.

V obvodu 58 se o post senátora bude ucházet někdejší brněnský primátor Petr Vokřál. Ten se v minulosti s hnutím ANO rozešel, ale bude za něj kandidovat jako nezávislý.

Seznam Zprávy prošly kandidátky i dalších politických stran.

Za ODS bude v podzimních volbách do Senátu kandidovat sedm lidí, dalších šest vyšle nejsilnější vládní strana do voleb v rámci uskupení Spolu, tedy společně s TOP 09 a lidovci.

Za Spolu bude do Senátu například v Praze 11 kandidovat advokátka a pražská zastupitelka Hana Kordová Marvanová.

Ve volebním obvodě 55 - Brno-město vyšle Spolu do volebního klání herce a režiséra Tomáše Töpfera, někdejšího senátora za Prahu 4.

Lidovci vyslali do voleb jedenáct kandidátů. V obvodu Kroměříž bude senátorský post obhajovat místopředsedkyně strany a šéfka senátorského klubu Šárka Jelínková.

Piráti mají osm kandidátů. Ve volebním obvodu Praha 6 se pokusí získat funkci senátorky Dana Balcarová, která byla v letech 2017 až 2021 pirátskou poslankyní, mandát ale neobhájila.

První kolo senátních voleb se koná v pátek 23. a v sobotu 24. září, případné druhé kolo o týden později. Letos se volí ve třetině z 81 volebních obvodů. O 27 senátorských křesel se utká na 180 kandidátů.

Reklama

Doporučované