Hlavní obsah

Čeští vojáci by mohli být nasazeni na Slovensku nebo v Rumunsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

„Jedna varianta je Rumunsko, druhá Slovensko. Myslím, že asi cítíme, co nám je z hlediska území geopoliticky blíže,“ naznačila ministryně.

Reklama

Ve středu zasedne kvůli situaci na Ukrajině Bezpečnostní rada státu. Oznámila to ministryně obrany Jana Černochová. Nastínila také, kam by se mohli přesunout čeští vojáci v rámci NATO.

Článek

Ministerstvo obrany předloží ve středu Bezpečnostní radě státu návrhy, jak řešit problematické otázky v souvislosti s pondělním rozhodnutím Ruska uznat nezávislost samozvaných republik na východě Ukrajiny. Po dnešním velitelském shromáždění armády to řekla ministryně obrany Jana Černochová.

Ministryně stále věří tomu, že se krizi na Ukrajině podaří vyřešit diplomaticky. Rusko podle ní nemá žádný mandát diktovat suverénním státům, kam mají patřit.

Seznam Zprávy se ministryně Černochové ptaly, jaké přicházejí v úvahu možnosti případného nasazení českých vojáků v rámci NATO. „Scénáře byly prezentovány v rámci jednání ministrů obrany v Bruselu. V tuto chvíli máme s panem náčelníkem generálního štábu čas na to, abychom zpracovali varianty řešení, které by přicházely v úvahu z hlediska České republiky. Jakmile tyto varianty budeme mít, představíme je panu premiérovi, svým kolegům na vládě,“ uvedla ministryně.

Slovensko, nebo Rumunsko

Dodala také, že by čeští vojáci mohli v rámci NATO působit na Slovensku. „Jsou dvě varianty. Jedna varianta je Rumunsko, druhá varianta je Slovensko. Myslím, že asi cítíme, co nám je z hlediska území geopoliticky blíže. Je to možná trošku návod k tomu, jakými myšlenkovými pochody se naše cesty ubírají. Nejprve o tom musí rozhodnout vláda, obě komory parlamentu a oba výbory obou komor parlamentu,“ nastínila další postup Černochová.

Náčelník generálního štábu Aleš Opata upřesnil, že plány na nasazení armády v krizových situacích jsou už předem nastolené v rámci Severoatlantické aliance. „Je třeba jasně říct, že Aliance jako taková má připravené vojenské obranné plány v rámci celého území Aliance. Aliance má připravené obranné mechanismy, aby bránila své území a své státy,“ řekl náčelník generálního štábu Opata.

Aliance má připravené obranné mechanismy, aby bránila své území a své státy.
Aleš Opata, náčelník Generálního štábu Armády ČR

Prezident Miloš Zeman dnes dopoledne uvedl, že vstup ruských vojsk na území separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky zvyšuje riziko vojenského konfliktu a snižuje naději na diplomatické řešení. Podrobněji zatím současnou krizi na rusko-ukrajinské hranici nekomentoval.

Česká diplomacie i představitelé české vlády včetně premiéra Petra Fialy (ODS) už v pondělí večer a dnes znovu odsoudili rozhodnutí Ruska uznat oblasti ovládané povstalci. Stejně jako spojenci Česka v EU či NATO považují chování Moskvy za porušení mezinárodního práva.

Reklama

Doporučované