Hlavní obsah

Farský jede na půl roku do Ameriky, poslancem zůstane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Poslanec Farský na předvolebním mítinku.

Reklama

Jan Farský se rozhodl přijmout půlroční stipendium ve Spojených státech.

Článek

Několik měsíců po volbách se poslanec za STAN Jan Farský rozhodl odletět na půlroční pobyt do USA. Farský je předsedou sněmovního klubu Starostů, této funkce se podle svého vyjádření vzdá, poslaneckého mandátu ne. Na důležitá hlasování je podle svého vyjádření připraven létat do Prahy.

„Ve čtvrtek odlétám na půl roku do Ameriky. Fulbrigtova komise podpořila můj projekt How to Transform 250 Years of U.S. Federalism Into a Road Map for the Next 25 Years of the EU?, který díky stipendiu této prestižní organizace dostanu možnost realizovat na Oregon State University. Je to pro mě obrovská pocta, ale také jedinečná možnost dál rozvíjet svou profesní dráhu,“ oznámil poslanec v pondělí večer na svém facebookovém účtu.

Cestu mu podle jeho slov posvětil jak stranický šéf Vít Rakušan, tak dokonce i premiér Petr Fiala.

„Jsem rád, že mě oba v mém dalším osobním i profesním růstu podpořili.“

Plat chce Farský dál pobírat, ale rozhodl se jej distribuovat mezi vybrané neziskové organizace. „Jako samozřejmost beru to, že v této souvislosti rezignuji na post předsedy klubu STAN a zároveň během svého pobytu v USA budu odvádět svůj poslanecký plat neziskovým organizacím, jako jsou - Člověk v tísni, Paměť národa, Skaut. Dále jsem v případě zásadního hlasování v Poslanecké sněmovně, které by vyžadovalo mou osobní přítomnost, připraven kdykoli přiletět zpět,“ dodal.

Reklama

Doporučované