Hlavní obsah

„Volte ODS“: vzpurná poslankyně končí v ANO, mandátu se ale nevzdá

Foto: Facebook Romany Fischerové, Seznam Zprávy

Romana Fischerová byla členkou hnutí ANO, do zářijových voleb působila také jako místostarostka v Lysé nad Labem.

Reklama

Romana Fischerová před volbami rozesílala zprávy: Volte ODS. „Udělala jsem chybu,“ řekla.

Článek

Politická kariéra Romany Fischerové v hnutí ANO se uzavřela. V pondělí poslankyně Fischerová podle zjištění Seznam Zpráv požádala o ukončení členství.

Stalo se to necelý týden poté, co Seznam Zprávy popsaly, jak Fischerová těsně před zářijovými komunálními volbami rozesílala hromadné zprávy, ať lidé nevolí kandidáta ANO a radši dají hlas soupeři z ODS.

„Ano, je to tak. Udělala jsem chybu, jsem si toho vědoma a chtěla jsem se k tomu postavit čelem. A také jsem nechtěla poškozovat hnutí ANO zbytečnou kauzou, která je vlastně jen o osobní antipatii mezi dvěma lidmi. To je celé,“ potvrdila Fischerová.

Poslankyně, která byla do voleb zároveň místostarostkou v Lysé nad Labem na Nymbursku, psala přes aplikaci WhatsApp výzvy proti Milanu Pourovi, jedničce ANO v sousedních Milovicích. S Pourem má dlouhodobé spory, které se týkaly vnitřních věcí v středočeském hnutí.

Ve zprávách vybízela k přeposílání a kroužkování lídra konkurenční ODS, která nakonec v Milovicích získala čtyři mandáty, stejně jako ANO.

Na otázku, jestli zůstane poslankyní, Fischerová odpověděla stručně: „Ano.“

Fischerová požádala o vyškrtnutí z hnutí v pondělí odpoledne, kdy se konala online schůze vedení krajského ANO. Předešla tím vyloučení, k němuž by určitě došlo: i šéf hnutí Andrej Babiš minulý týden prohlásil, že to, co poslankyně udělala, je nepřijatelné.

Vedení ANO naopak zřejmě není proti tomu, aby Fischerová další tři roky seděla ve Sněmovně. „Nemám informace, že by tak nemělo být. Na úrovni poslaneckého klubu se to neřeší,“ řekl místopředseda hnutí Karel Havlíček.

Reklama

Doporučované