Hlavní obsah

Glosa: Od virózy po technické důvody. Stručné dějiny komunikace s veřejností

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Možné rozluštění záhady technických důvodů: práce na střeše lánského zámku.

Reklama

V zemi vládne kultura tajuplné důležitosti.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Novináři tento týden z prezidentské kanceláře páčili, co znamenají „technické důvody“, kterými Hrad „vysvětlil“ zrušení ohlášených prezidentských aktivit. Marně. Viz čtvrteční pokus o interview s vedoucím kanceláře Vratislavem Mynářem:

Seznam Zprávy: Dobrý den, bylo by prosím možné sdělit, co si představit pod pojmem technické důvody, kvůli kterým byl dnes zrušen program pana prezidenta?

Vratislav Mynář: Vy nerozumíte výrazu technické důvody?

Seznam Zprávy: Ne, nevím, co konkrétně si pod tím představit.

Vratislav Mynář: Technické důvody.

Záležitost vyvolala pozornost zásluhou zkušenosti, jak prezidentský tým před rokem informoval, mlžil a vymýšlel si ohledně zdravotního stavu Miloše Zemana. Takže když se dnes řekne „technické důvody“, může to také klidně znamenat něco jako „dlouhodobě plánovaný rekondiční pobyt“ nebo „vinná klobása“. Nebo jako pramáti zgruntu férové hradní informační politiky: „viróza“.

Je absurdní, když z úřadu hlavy státu nevypadlo ani tentokrát kloudné slovo, zatímco novináři kvůli tomu pořádají investigativní výpravy do Lán. Připomínat, že Hrad je placen z peněz daňových poplatníků, takže by se jim na oplátku mohl cítit trochu zavázán a oslovovat je o něco vřeleji než panský dráb poddané, je už za tohoto funkčního období marné.

Samozřejmě, že by prezidentskou kancelář neubylo dodat třeba „v Lánech se spravuje střecha, musí se to stihnout do pátku“. Ale to prr. To je pod naši úroveň – my jsme pyšní na své „technické důvody“, do kterých nikomu nic není. Přiblížit oč jde, to bychom se vám svěřovali moc, a takoví kamarádi zase nejsme. Závoru nezvedneme.

Takže se z možné „technické“ banality – i když v lánském polesí člověk nikdy neví – rázem stává něco na úrovni státního tajemství. Takhle dospělý úřad s dospělými lidmi nemluví.

Ovšem je tu jedna polehčující okolnost. Celá ta kultura tajuplné důležitosti naprosto není žádnou specialitou hradní kanceláře a jejích představitelů. Úsečné nápisy typu „Z technických důvodů zrušeno“ nebo „Z provozních důvodů zavřeno“ dávno patří do zlatého fondu mezilidské komunikace.

Nikdo nežádá, aby se autoři cedulí pokaždé rozepisovali, jakou story ty technické důvody ve skutečnosti obnášejí. Ale stejně tak by se jim nic nestalo, kdyby dodali, že „neteče voda“, „pivo přivezou až zítra“, a tak dále, čest výjimkám. Prostě se netvářili tak důležitě a svěřili se, pustili si nás, stojící před závorou, o kousek blíž k tělu. A nenapínali něčí zvědavost a fantazii – jako pan Mynář.

Když se v módu tajuplné důležitosti „z technických důvodů zavřeno“ komunikuje v běžném životě, vlastně není divu, že to přijde adekvátní i Hradu.

Mimochodem, na manuál, jak od sebe rozeznat ty slavné „technické“ a „provozní“ důvody, stále marně čekáme. Dělící čára je tenká a jde o hodně. V informační prázdnotě se potřebujeme mít chytit alespoň něčeho!

Reklama

Doporučované