Hlavní obsah

Zeman jmenuje Balaše ministrem školství ve středu, oznámil Fiala

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vladimíra Balaše do čela ministerstva navrhlo hnutí STAN.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Petr Fiala se sešel s kandidátem na ministra školství Vladimírem Balašem a večer i s Milošem Zemanem. Následně oznámil jmenování nového ministra.

Článek

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenuje ministrem školství poslance hnutí STAN a ústavního právníka Vladimíra Balaše. V úterý se s ním sejde. Po dnešní schůzce s prezidentem na zámku v Lánech to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Místo ministra školství se uvolní na konci června, kdy hodlá rezignovat dosavadní šéf resortu Petr Gazdík (STAN). Podle Fialy už Gazdík demisi k 30. červnu podal. Balaše do čela ministerstva navrhlo hnutí STAN.

„Bavili jsme se o předpokladech pana profesora Balaše pro výkon funkce. Myslím, že to, co je tady podstatné, je výsledek, to znamená že pan prezident bude nového ministra školství ve středu jmenovat,“ odpověděl Fiala na dotaz, co Zeman říkal na návrh jmenování Balaše ministrem. Premiér dodal, že prezident je seznámen s osobností Balaše a zná jeho dosavadní dílo. „Takže nakonec dospěl k tomuto rozhodnutí, které mi mohl oznámit již dnes,“ řekl Fiala. Prezidentem zvolený časový harmonogram podle něj umožní hladké předání funkce.

V pondělí odpoledne se Balaš setkal s premiérem Petrem Fialou na Úřadu vlády, kam přišel pěšky a šel tedy běžným vchodem pro návštěvy, protože ještě není členem vlády. Po půlhodinovém jednání řekl, že se jednalo o neformální jednání s premiérem Fialou, na kterém mu představil své priority.

„Našli jsme společnou řeč. Priorit je celá řada – reformovat školství způsobem, který už začal pan exministr Plaga. Poté jsou krátkodobé cíle, je třeba zvýšit financování nepedagogických pracovníků, je třeba řešit otázku přeplněnosti středních škol,“ řekl po setkání s premiérem kandidát na ministra školství Balaš.

Premiér byl podle jeho slov s prioritami, které v resortu vidí jako akutní k řešení, spokojen.

Kandidát na ministra školství Vladimír Balaš

- absolvent Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

- v letech 1993–1999 byl pověřen vedením Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, kterou vybudoval. Ve chvíli, kdy vyšlo najevo, jak jeho nástupci udělovali na škole tituly, byl jedním z hlasitých kritiků těchto praktik.

- v letech 1994–2002 vedl Ústav státu a práva Akademie věd České republiky.

- od roku 2002 vyučuje na Karlově univerzitě.

- od roku 2021 je poslancem Parlamentu České republiky.

Ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan už minulý týden uvedl, že vzdělávání je pro Starosty a nezávislé dlouhodobě strategickou oblastí. Je proto rád, že našli kompetentního nástupce současného ministra. Balaš má podle něj potřebné odborné, jazykové i mezinárodní dovednosti a zkušenosti, což bude užitečné při nadcházejícím evropském předsednictví.

Zástupci organizace EDUin – Informačního centra o vzdělávání připomněli, že Balaš se pohyboval v oblasti vysokých škol, neorientuje se ale podle nich v oblasti regionálního školství. „Přitom právě tam je aktuálně potřeba řešit nejvíc problémů,“ sdělila organizace.

Gazdík rezignoval

Končící ministr Petr Gazdík Ministerstvo školství opustí po půl roce. Demisi oznámil poté, co vyšly najevo jeho dřívější kontakty s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Úřad v době výměny ministrů řeší kapacity škol ve spojitosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny či úpravy učebních plánů škol.

Balaš by měl také rozhodovat, kdo povede Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Ředitelku organizace, která má na starosti zejména přípravu a hodnocení maturitních a jednotných přijímacích zkoušek, Michaelu Kleňhovou odvolal Gazdík před měsícem kvůli nespokojenosti s fungováním organizace.

Redlovo jméno se objevilo v kauze údajné korupce v pražském dopravním podniku, za níž stojí podle policie organizovaná skupina. Dalším stíhaným je už bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček z hnutí STAN, který stejně jako Redl skončil ve vazbě.

Reklama

Doporučované