Hlavní obsah

Kdo je muž vyhozený z Hradu. Mynáře s Nejedlým v minulosti naštval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Ve vyjádření pro Seznam Zprávy Ivo Velíšek odmítl, že by za jeho odvoláním mohlo být nějaké pracovní pochybení.

Článek

Pět měsíců před koncem Zemanova prezidentského mandátu oznámil Hrad velké personální změny. Šéf prezidentské kanceláře Vratislav Mynář nečekaně odvolal z funkce Iva Velíška, dlouholetého ředitele Správy Pražského hradu, která pečuje o chod památkově chráněného areálu.

Vysvětlení, proč se tak stalo, Hrad neoznámil. Je však známo, že Mynář s Velíškem měli mezi sebou několikaleté spory. Datují se od léta 2016, kdy Velíšek a jeho památkáři nechtěli v areálu Hradu povolit velkolepou oslavu padesátin Martina Nejedlého, nejdůležitějšího poradce prezidenta Miloše Zemana. Nakonec pod tlakem ustoupili a vymínili si alespoň skromnější variantu v zahradách.

Duo Vratislav Mynář – Martin Nejedlý se dlouho nemohlo Velíška zbavit, protože ochranou ruku nad ním držel prezident Zeman, jenž si správce areálu oblíbil. Nakonec ani to Velíškovi nepomohlo.

Sám Velíšek je překvapený a nyní se snaží své odvolání rozdýchat. Musel práci okamžitě opustit a je doma na překážkách, do své kanceláře už nemůže. „Ujišťuji vás, že mé odvolání nesouvisí s mou špatnou prací. Alespoň mně nebyl důvod sdělen, proto se to domnívám,“ sdělil Seznam Zprávám Velíšek.

Podle serveru Neovlivní může být důvodem i spor Mynáře s Velíškem ohledně příprav oslav 28. října.

Podobně nemilosrdně se dvojice už v minulosti zbavila úředníků v prezidentské kanceláři, kteří buď vypověděli loajalitu, nebo se příliš sblížili s Milošem Zemanem, čímž ohrožovali jejich „monopol na prezidenta“. Například šéfa protokolu Jindřicha Forejta nebo šéfa analytického odboru Radka Augustina nebo Jana Fulíka, ředitele bezpečnostního odboru.

„Řízením Správy Pražského byl dočasně pověřen Jan Novák, ředitele Sekce administrativní Kanceláře prezidenta republiky,“ pouze stojí v oficiálním prohlášení mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Spolu s tím rezignoval na funkci ředitele Lesní Správy Miloš Balák, za manipulace s veřejnou zakázkou odsouzený a následně prezidentem omilostněný muž.

O důvodech překvapivého konce se jen spekuluje. Podle některých zdrojů to souvisí s aktuální kontrolou Nejvyššího kontrolního úřadu, která se zabývá hospodařením správy Hradu, prezidentské kanceláře i lánské obory. Pravdou je, že Správa Pražského hradu se poslední roky potýká s poklesem příjmů, což souvisí s covidem i bezpečnostním opevněním Hradu.

Reklama

Doporučované