Hlavní obsah

Na korunovační klenoty se dostaly VIP mimo otevírací hodiny. Mezi nimi i politici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Reklama

Po zavírací hodině a s výrazně menší frontou mohl ke korunovačním klenotům například ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Článek

Už v minulosti se při výstavách korunovačních klenotů rozdávaly VIP vstupenky například pro členy obou komor Parlamentu. Podle jakého klíče se někteří dostali ke klenotům letos, není zřejmé.

Se zjištěním přišel server iRozhlas. Kromě ministra Blažka se speciální prohlídky zúčastnila i brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Radiožurnál oslovil další ministry a primátory. Nikomu z nich ale podobná pozvánka nepřišla nebo na dotaz ani po urgencích neodpověděli.

Rozhlas připomíná, že o lednovou výstavu byl velký zájem, lidé v mrazech čekali na klenoty mnoho hodin. Mezi nimi byl mimochodem i expremiér Andrej Babiš, který takto strávil tři hodiny v poslední fázi prezidentské kampaně.

Ministr Blažek tvrdí, že ve frontě 18. ledna čekal půl hodiny spolu s dalšími osobnostmi veřejného života, další politiky ale podle svých slov neviděl.

„Strávil jsem tam asi hodinu a z toho minimálně půl hodiny jsem čekal ve frontě,“ popsal Blažek pro Radiožurnál. „Pravděpodobně Hrad asi zval nějaké lidi tímhle způsobem. Měl jsem normálně vstupenku a byl jsem pozvaný na nějakou dobu,“ doplnil ministr s tím, že netuší, od koho a kdy mu speciální pozvánka přišla. Podobně hovoří i primátorka Vaňková.

Šéf hradního odboru památkové péče Petr Kroupa Radiožurnálu přiblížil, že šlo o takzvané čestné vstupenky. „Byly vytištěné čestné vstupenky a ty dostávali nějací pozvaní hosté.“

Taková praxe byla běžná třeba i při výstavách v letech 2008 a 2013. Tehdy ale Hrad pozval plošně poslance, senátory nebo třeba i diplomaty. „Jako šéf protokolu jsem nechal obstarat určitý počet vstupenek. Cítil jsem, že je to natolik důležitá akce veřejného zájmu, že lidé z veřejného života mají určité privilegium výstavu zhlédnout,“ připomněl pro Český rozhlas bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt.

V roce 2016 se ale poměry změnily. „Za pana kancléře Vratislava Mynáře to bylo všechno monopolizované pouze jeho osobou. Kolikrát mi hradní policie volala, že tam je nějaká skupina osob, která údajně měla přijít na prohlídku klenotů, a já jsem o tom vůbec nevěděl, oni taky ne. Kancléř Mynář si to domlouval po vlastní linii a naprosto spontánně, takže to bylo bez jakéhokoli přehledu,“ říká bývalý šéf protokolu.

Reklama

Doporučované