Hlavní obsah

ODS hledá příštího primátora. Myslí si vlivné jméno z byznysu

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Singer byl guvernérem ČNB v letech 2010 až 2016.

Reklama

Příští rok si Praha bude volit nového primátora. Občanští demokraté už hledají vhodná jména.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve sněmovních volbách koalice Spolu ovládla Prahu se ziskem 40 procent hlasů. Favoritem by spolek tří stran byl i pro volby do zastupitelstva hlavního města, které se uskuteční příští rok na podzim.

Ostatně přání pokračovat ve spolupráci už v listopadu projevil premiér Petr Fiala (ODS). Podle informací Seznam Zpráv protagonisté ODS, TOP 09 a KDU-ČSL začínají jednat o pražské spolupráci. Když se podaří koaliční platformu pro pražskou radnici vyjednat, bude následovat debata o tom, kdo se postaví do čela kandidátky a bude se ucházet o post pražského primátora.

V tomto by dle uplynulých výsledků v Praze měla hrát prim ODS, která by měla nominovat lídra listiny. Ve hře je v tuto chvíli více jmen, o kterých se v kuloárech uvažuje. V rámci strany se hovoří zejména o kandidátovi na místopředsedu ODS Zdeňku Zajíčkovi či starostovi Prahy 9 Tomáši Portlíkovi. Může se ale stát, že ODS osloví někoho zvenčí.

Podle informací Seznam Zpráv vedení pražské občanské demokracie sonduje, zda by o kandidaturu měl zájem bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. Hlavní ekonom společnosti Generali CEE Holding v rozhovoru pro Seznam Zprávy připustil, že by o nabídce kandidovat na pražského primátora přemýšlel.

„Můj život je série změn. Kdybych měl citovat jednoho svého šéfa, jedinou konstantou mého života je změna. O všem se dá přemýšlet,“ řekl Singer.

Předseda zastupitelského klubu ODS v Praze Zdeněk Zajíček potvrdil, že strana se může rozhlížet po volebním lídrovi i mimo stranické struktury. Úvahu o Singerovi komentovat nechtěl, zdůraznil však, že před samotným hledáním lídra bude třeba nejdříve domluvit spolupráci stran zúčastněných v koalici Spolu.

„V ODS je více jmen, která by mohla vést kandidátku do komunálních voleb v příštím roce. Také ale přemýšlíme, zda neexistují jména, která by mohla naší kandidátku obohatit i jinak,“ řekl Seznam Zprávám Zajíček.

Zdroje redakce v pražské ODS hovoří i o něm jako o adeptovi na kandidáta na pražského primátora. Sám Zajíček ale zatím není rozhodnutý. Kdyby se vrhl naplno do komunální politiky, musel by utlumit svou činnost v Hospodářské komoře, kde se z pozice viceprezidenta věnuje zejména oblasti IT.

Pro ODS bývala Praha klíčovou voličskou a mocenskou pevností. Po sérii kauz však v hlavním městě strana sílu ztratila, naposledy pražský primátorský řetěz z řad ODS na svůj krk pověsil Bohuslav Svoboda po volbách v roce 2010.

Svoboda sice dovedl ODS k vítězství v posledních komunálních volbách v roce 2018, strana ale po vzniku koalice v čele s pirátským primátorem Zdeňkem Hřibem skončila na magistrátu v opozici. Tomu by se za rok občanští demokraté rádi vyhnuli.

Reklama

Doporučované