Hlavní obsah

Prezident Zeman vetoval letošní rozpočet. Vadí mu nižší příjmy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman vrátil Poslanecké sněmovně zákon o státním rozpočtu na příští rok. Vadí mu, že příjmy jsou nižší, než by mohly být. Vláda počítá, že jeho veto přehlasuje.

Článek

Informoval o tom dnes mluvčí prezidenta na Twitteru a také webové stránky Hradu.

Prezident k tomu napsal předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové dopis, ve kterém své rozhodnutí zdůvodnil. Vadí mu, že příjmy jsou nižší, než by mohly být, pokud by byla nejprve přijata novela zákona o daních z příjmů.

„Důvodem mého veta je skutečnost, že příjmová stránka rozpočtu je nižší, než by mohla být, pokud by předložené novele zákona o státním rozpočtu na rok 2022 předcházela novela zákona o daních z příjmů. Rozpočet tak vychází ze snížené daňové sazby u příjmů fyzických osob, čímž vzniká rozpočtový výpadek ve výši 90 miliard korun, to jest přibližně čtvrtina rozpočtového deficitu,“ stojí v dopise.

„Přitom se při zrušení superhrubé mzdy předpokládalo, že zmíněná daňová sazba bude vrácena na původní úroveň. Tento veřejný závazek předkladatel uvedl v odůvodnění k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní,“ napsal Zeman.

Rozpočet na rok 2022

Sněmovna 18. října schválila zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z 280 miliard na 375 miliard korun. Vláda původně navrhla navýšení rozpočtu i jeho schodku o 50 miliard na 330 miliard korun. Poslanci ale schválili dva koaliční návrhy, které zvýšily výdaje i schodek o dalších 45 miliard korun.

V roce 2020 Sněmovna schválila návrh tehdejší vlády Andreje Babiše (ANO) na zrušení superhrubé mzdy. Premiér tehdy Zemanovi slíbil, že zákon bude po dvou letech změněn.

Fiala: Přehlasujeme ho

Poslanci budou muset nyní Zemanovo veto přehlasovat většinou 101 hlasů, vládní koalice má k tomu k dispozici 108 poslanců. Stát se tak musí na řádné sněmovní schůzi, poslanci by se tak novelou zákona mohli zabývat od 15. listopadu.

Premiér Petr Fiala nepochybuje, že vládní většina veto přehlasuje. Zemanův krok ho nepřekvapil, protože hlava státu má některé odlišné názory na hospodářskou a rozpočtovou politiku. „Jsem přesvědčen, že novela odpovídá reálné situaci a výzvám, na které musíme reagovat,“ uvedl dnes premiér. Zmínil v té souvislosti rozpočtové nároky na pomoc lidem s inflací a cenami energií.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na twitteru také uvedla, že poslanci prezidenta přehlasují. Podle ní je veto Zemana zejména výrazem jeho nespokojenosti se škrty v rozpočtu Lesní správy Lány. Té poslanci na letošní rok odebrali 30 milionů korun kvůli tomu, že v jejím čele stojí Miloš Balák, který byl pravomocně odsouzen za ovlivňování veřejných zakázek v Lánské oboře. Zeman mu ale dal milost a Balák v čele příspěvkové organizace Kanceláře prezidenta republiky zůstal. V říjnu na svůj post rezignoval, odejde na konci roku.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dnes upozornil, že zrušení superhrubé mzdy se začalo uplatňovat až v roce 2021. „Prezidentovo zdůvodnění veta by bylo validní až při vetování rozpočtu 2023. O skutečných důvodech veta novely rozpočtu 2022 můžeme jen spekulovat,“ uvedl na twitteru. Veto nepovažuje za velkou překážku a očekává, že ho koalice přehlasuje. „Cílem je, aby novelizovaný rozpočet, který přináší desítky miliard Kč navíc na pomoc s cenami energií, platil co nejdříve,“ dodal.

Reklama

Doporučované