Hlavní obsah

Risk v TOP 09: Neviditelného šlechtice vystřídá upovídaný ministr

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vsadila na pokračování koalice Spolu, vyzyvatele nemá.

Článek

TOP 09 se chystá na svůj sněm. Její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová bude i po víkendu dál její předsedkyní, i když možná nebude zvolena takovou silou jako před dvěma lety.

Přesto je její pozice momentálně neochvějná – po dlouhých letech v opozici dovedla „topku“ do vlády, byť jako součást koalice Spolu.

Na sněm ostatně přichází s čerstvou kořistí – podařilo se jí dojednat koalici Spolu i pro evropské volby. Nešlo přitom o jednoduchou záležitost. Značná část ODS – včetně lídra celé kandidátky Alexandra Vondry – byla proti.

„A už teď je jasné, že za dva roky znovu budeme svádět souboj o charakter země. O to, jaká vláda zde bude po roce 2025. V Poslanecké sněmovně máme pouze populistickou a extremistickou opozici. Sněm by měl jasně definovat politiku, která takové síly nepustí k moci,“ říká Pekarová Adamová před sněmem.

TOP 09 chce prezentovat jako stranu, jež nabízí moderní řešení zaměřená na budoucnost.

„Neidealizujeme si nostalgicky časy dávno minulé, nevztahujeme se k nim jako ke vzoru pro současnost, ale uvědomujeme si, že budoucnost řešíme teď. Že náš životní komfort záleží na tom, jak rychle a kvalitně budeme reformovat a modernizovat,“ říká.

Zajímavé tak bude sledovat zejména pohyby na nižších místech ve stranické hierarchii. Již nyní je jasné, že končí Pekarové první místopředseda, senátor Tomáš Czernin. Ten jí v této funkci sekundoval již od jejího prvního zvolení v roce 2019, ale pro širší veřejnost byl neviditelným politikem.

Favoritem na jeho post je současný místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Ve hře je i předseda sněmovní frakce Jan Jakob, nicméně ten je připraven ustoupit ve prospěch Válka, jehož volba je více strategická.

TOP 09 v současnosti nemá žádného stranického funkcionáře ve vedení Fialova kabinetu. Markéta Pekarová Adamová řídí Sněmovnu, dosluhující první místopředseda Czernin sedí ve vedení Senátu. A Vlastimil Válek je jediným místopředsedou vlády bez silného stranického krytí – ostatní jsou totiž dokonce předsedy koaličních stran.

Není tedy náhoda, že neviditelného šlechtice střídá upovídaný univerzitní profesor. „Otcové zakladatelé“ dali straně do vínku jistou exkluzivitu a sociální statutovost. A profesor medicíny je ztělesněním představy „topáckého politika“, který je dostatečně vážený a zároveň dokáže nonšalantně zpražit soupeře trefnou hláškou.

Členové strany s napětím čekají, co na sněmu udělají a řeknou předchůdci Pekarové Adamové, s nimiž nemá příliš dobré vztahy.

Hlavní napětí je kolem Miroslava Kalouska, který jako otec zakladatel nešetří současné vedení. Na sociální síti X mu často vyčítá, že rezignovalo na to hlavní, proč TOP 09 zakládal – na rozpočtovou odpovědnost. Teď, těsně před sněmem, ale omezuje své výstupy, aby nevypadal jako klasický zhrzený expředseda nadávající na své nástupce.

„Delegát sněmu nejsem, ale jsem pozvaný jako bývalý předseda a zakladatel strany. Takže jdu tam jako host,“ říká do telefonu Kalousek a zvláštní důraz dává na slov „host“.

Kam s Pospíšilem?

Lehká nervozita pak panuje i kolem budoucnosti dalšího z někdejších lídrů TOP 09 Jiřího Pospíšila. O něm se spekuluje jako o dvojce „topky“ v eurovolbách v příštím roce, což na společné kandidátce koalice Spolu znamená zhruba sedmé místo.

Sám Pospíšil Seznam Zprávám řekl, že to, že by kandidoval, je „méně pravděpodobné“, nicméně že v TOP 09 se ještě nerozjely primárky, a tedy nic – ani on sám – ještě není rozhodnuto.

Na rozdíl od Kalouska ale má i druhé želízko v ohni – je nominován do vedení strany na post místopředsedy. „Je to taková divoká karta, rozhodnu se na místě,“ popisoval dále svůj postoj. Zároveň řekl, že sám nic ve věci zvolení do vedení TOP 09 nepodniká, neobjíždí konference ani nijak jinak nelobbuje.

Lze čekat, že jak v evropských, tak ve vnitrostranických ambicích se bude současná šéfka Pospíšilovi snažit zabránit.

Podle informací Seznam Zpráv si však TOP 09 nechala zpracovat průzkum, jak si její politici v souvislosti s eurovolbami stojí. K nechuti Pospíšilových oponentů vyšlo, že je známější a důvěryhodnější než jednička za TOP 09 Luděk Niedermayer.

Reklama

Doporučované