Hlavní obsah

Úřad vyzval oligarchu, aby si vyzvedl dopis. Majetek je zmrazen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Jevtušenkov na archivním snímku u Vladimira Putina.

Reklama

aktualizováno •

Česko rozšířilo sankční seznam. Majetek ruského miliardáře Jevtušenkova byl zmrazen, ačkoliv to ještě není zapsáno v katastru. Blokace se může týkat jak karlovarských nemovitostí, tak i bankovních kont.

Článek

České úřady zmrazily majetek ruského oligarchy Vladimira Jevtušenkova, jehož jméno ve středu vláda zapsala jako další položku na český sankční seznam.

Finanční analytický úřad (FAÚ) ve čtvrtek na úřední desce vyvěsil oznámení, že si podnikatel a jeho blízcí mohou v jeho sídle vyzvednout písemnost s blíže nespecifikovaným obsahem.

Jde o „příkaz“ datovaný ze středy. Pokud nebude dopis vyzvednut do 15 dnů, považuje se za doručený.

Mluvčí Ministerstva financí Michaela Lagronová odmítla obsah dokumentu pro Jevtušenkova upřesnit, zdroje Seznam Zpráv však hovoří o tom, že by se rozhodnutí mělo týkat právě obstavení oligarchova českého majetku.

Původní informace z rána hovořily o tom, že k samotnému zmrazení ještě nedošlo, protože verdikt ještě nezapsal katastrální úřad. Podle novějších zpráv z okolí FAÚ k blokaci ale už došlo, a to ihned po předání oznámení, ačkoliv v katastru stále ještě „plomba“ vyznačena není.

Přední ruský miliardář blízký Vladimiru Putinovi vlastní v Karlových Varech skrze firmu Lunisoft hotelový komplex Savoy Westend. Jde o pět secesních vil. Další vilu, jak redakce v minulých dnech popsala, drží v sousedství přes firmu Sarlen. Skrze firmu Lunisoft navíc vlastní i byt v Krymské ulici.

Jak už Seznam Zprávy uvedly, vláda na svém včerejším zasedání rozhodla, že kromě Vladimira Jevtušenkova bude na český vnitrostátní sankční seznam zařazen i jeho syn Felix.

Před nimi byl jako první na českou soupisku už v dubnu zařazen moskevský patriarcha Kirill.

Foto: FAÚ, Seznam Zprávy

Oznámení na úřední desce FAÚ.

Zmrazení by se ale mohlo týkat i dalšího Jevtušenkovova majetku, pokud bude identifikován, včetně peněz na účtech. V praxi by to znamenalo, že například karlovarský hotel Savoy Westend může zůstat v provozu, ale nemovistost už nelze převést na jinou osobu. Uvnitř hotelu má svou kliniku estetické medicíny známý český lékař Roman Šmucler.

Jevtušenkov je zakladatelem a hlavním akcionářem ruské investiční společnosti AFK Sistema. Loni část akcií převedl právě na svého syna Felixe.

Má velmi blízko k ruskému prezidentu Putinovi. Loni 24. února, v den vypuknutí války na Ukrajině, seděl miliardář u Putina v Kremlu společně s dalšími ruskými oligarchy. Do jeho impéria mimo jiné patří strojírenský koncern RTI Systems, dlouholetý dodavatel ruské armády. Přestože je Jevtušenkov už na několika sankčních seznamech (Velká Británie, Austrálie, Nový Zéland), na seznamu EU stále chybí.

Foto: Mapy.cz

Hotelový komplex Savoy Westend.

V Česku vlastnil Jevtušenkov řadu let i továrnu NVision Czech Republic se zhruba třemi stovkami zaměstnanců, která ve Voticích na Benešovsku vyrábí elektrosoučástky pro sektor telekomunikací a také automobilový průmysl.

Tento podnik však už loni přenechal místním manažerům, jak popsaly Seznam Zprávy.

Aktuální oznámení FAÚ vyvěšené na úřední desce je směřováno vedle otce a syna Jevtušenkovových i na ženu jménem Jelena Anatoljevna Brusilova. Jde o topmanažerku, která řadu let pracuje v Jevtušenkovově koncernu. Konkrétně pro ruskou síť privátních klinik Medsi Group.

AKTUALIZACE: Upravili jsme informaci o zmrazení majetku.

Reklama

Související témata:

Doporučované