Hlavní obsah

Seznam Zprávy mají svou redakční ombudsmanku

Foto: Marko Erd, SME

„Podporuji každou snahu o vytvoření bezpečnějšího a lepšího prostoru pro všechny,“ říká slovenská novinářka Zuzana Kovačič Hanzelová.

Reklama

Novinářka a moderátorka ze slovenského deníku SME Zuzana Kovačič Hanzelová se stala ombudsmankou redakce Seznam Zpráv. Bude dohlížet na zdravé a bezpečné prostřední v redakci a pomáhat jejím členům řešit případné krizové situace.

Článek

Redakce Seznam Zpráv se rozhodla posílit zdravé pracovní prostředí a pocit bezpečí svých členů a přijala několik nových opatření. Jedním z nich je i ustanovení funkce ochránkyně práv členů redakce.

„Poté, co jsme byli na podzim konfrontováni se situací, kdy se jeden náš bývalý kolega naprosto nevhodně choval vůči členkám redakce a musel kvůli tomu redakci opustit, jsme se rozhodli pro velkou změnu,“ říká šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík.

„Pokud by kdokoliv překračoval osobní hranice kohokoliv z kolegů, využíval psychického nátlaku nebo jakýmkoliv způsobem snižoval důstojnost a integritu druhého, nehodláme to snášet,“ zdůrazňuje šéfredaktor s tím, že Seznam Zprávy jsou a budou otevřenou, přátelskou redakcí, kde k sobě všichni navzájem přistupují s respektem a vzájemnou důvěrou.

Redakce zavedla několik způsobů, jakým mohou dát její členové naprosto diskrétně vědět, že jsou s něčím nespokojeni a mohou se spolehnout, že šéfredaktor se bude situací zabývat. Za tímto účelem zde působí několik zmocněnců z řad redaktorů, členové redakce mají možnost poslat svůj podnět do schránky důvěry – a od února mají nově možnost se obrátit i na redakční ombudsmanku.

Zuzana Kovačič Hanzelová nabídnutou roli ochránkyně práv přijala bez většího zaváhání. „Rozhodla jsem se funkci přijmout proto, že podporuji každou snahu o vytvoření bezpečnějšího a lepšího prostoru pro všechny – nejen na veřejnosti, ale i na pracovištích. Věřím, že Seznam Zprávy tímto určí standard, který by měl být ve všech firmách,“ říká Zuzana Kovačič Hanzelová.

Donedávna působila jako členka Redakční rady Seznam Zpráv. Od roku 2018 pracuje ve slovenském deníku SME, kde se zabývá videoobsahem – každodenními rozhovory s politiky a dalšími osobnostmi. V minulosti působila i ve zpravodajství Slovenské televize.

Jako ombudsmanka Seznam Zpráv bude mít možnost sama kontaktovat členy redakce, přijímat od nich i důvěrné podněty k tomu, co by chtěli řešit, a tlumočit své postřehy šéfredaktorovi a společně s ním navrhovat řešení.

Reklama

Související témata:

Doporučované