Hlavní obsah

Trumpová pod dohledem StB. „Na děti mluví česky,“ donášel komunistům muž

Foto: ČTK

Ilustrační fotografie.

Reklama

Světová média ve čtvrtek přinesla zprávu, že zemřela Ivana Trumpová, exmanželka Donalda Trumpa. Seznam Zprávy mají k dispozici archivní dokumenty, kde jsou popsané její návštěvy rodného Gottwaldova a Československa.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Začala jezdit po světě jako manekýna a na jedné z cest se seznámila s americkým státním příslušníkem Trumpem, který byl v nedávné době prohlášen oficiálně za nejúspěšnějšího mladého muže Ameriky.“

To si lze v Archivu bezpečnostních složek přečíst o Ivaně Trumpové, rozené Zelníčkové, a jejím manželovi a později prezidentovi Spojených států.

Narodila se 20. února 1949 v Gottwaldově (dnešním Zlíně) v rodině architekta, studovala Fakultu tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Karlově.

Tehdejší Československo jí ale brzy připadalo malé, a tak aby mohla odejít na Západ, poprvé se vdala za lyžaře s rakouským pasem Alfreda Winklmayra. V Kanadě posléze pracovala jako modelka, po příchodu do New Yorku se seznámila s Donaldem Trumpem, za něhož se v roce 1977 provdala a měla s ním tři děti.

Její návštěvy Československa byly pod drobnohledem komunistického režimu. Archivní dokumenty, které měly Seznam Zprávy možnost prostudovat, jasně dokládají, že tehdejší režim měl o Ivanu Trumpovou dlouhodobě velký zájem.

Prázdniny v ČSSR

„Ivana Zelníčková se po krátké známosti za Trumpa provdala a po narození synů postupně dostala od manžela dva miliony amerických dolarů,“ píše se například v dokumentu z roku 1989.

„Pramen uvedl, že i přes prostředí, kde Ivana Trumpová vychovává děti, stále na ně hovoří česky a každý rok je speciálním letadlem s ochranným doprovodem posílá do ČSSR k otci na prázdniny,“ pokračuje nadporučík Josef Křen z II. správy SNB ve zprávě, která vznikla na základě informací od kandidáta tajné spolupráce s krycím jménem Langr.

Foto: Archiv bezpečnostních složek: fond Hlavní správa kontrarozvědky, II. díl (A 34/1): - agenturní záznam č. 497 v inv. j. 306

Dokument z roku 1989 o Ivaně Trumpové.

„Je to zajímavé v tom, že tady popisuje, jak udržuje kontakty s otcem ze Zlína,“ říká k obsahu zápisu historik Petr Blažek.

„Je vidět, že je zajímá, že jejich děti jezdí do Československa. Zpráva je vyhodnocená příslušníkem StB v tom, že je tam možné další zaměření toho pramene, tedy že předpokládají, že by bylo možné využívat daného člověka proti rodině Ivany Trumpové,“ vysvětluje.

Zemřela Ivana Trumpová

„O takové pasažéry nemají zájem“

Záznamů je ale podstatně více. Například ve zprávě z roku 1980 je detailně popsána jedna z návštěv Ivany Trumpové, která přiletěla do Československa. Konkrétně do tehdejšího Gottwaldova.

Informace mají pocházet od jejího otce Miloše Zelníčka, který měl například popsat, jak se snažila do svého rodného města dostat letadlem.

„Při příletu do Československa měla potíže s další cestou do Gottwaldova, protože vlivem špatného počasí neletěla letadla. Vyhledala proto zástupce společnosti SLOV-AIR na letišti v Praze a nabízela zaplacení poplatku za let do Gottwaldova v dolarech, ale pracovníkem uvedené společnosti jí bylo údajně řečeno, že nemají zájem o takové pasažéry. Tímto přístupem byla velmi rozhořčena,“ stojí v záznamu.

Foto: Archiv bezpečnostních složek: sbírka Objektové svazky (OB): reg. č. OBŽ-14496 BN (tematika svazku „Čs. občané vyjíždějící do zahraničí“).

Část z dokumentu z roku 1980, kde se popisuje návštěva Československa.

Historik nepovažuje Zelníčkovy zprávy za něco, co by bylo donášení na dceru. „Určitě ne, tady není nic, co by ji poškodilo. Je to podrobný popis toho, co dělá. Snažil se příslušníkům StB v podstatě říct vše, co věděl, protože to nepovažoval za nic zásadního,“ míní.

Má pro to i vysvětlení: „Myslím si, že to byl obchod se Státní bezpečností v tom, že oni ho poté pouštěli ven a zároveň ona sem mohla jezdit. Vzhledem k tomu, v jakém byla postavení, tak pochybuji, že by příslušníci StB v Gottwaldově rozhodovali o tom, jestli sem může Ivana Trumpová přijet.“

Blažek naráží na to, že Ivana Trumpová potřebovala k cestě do komunistického Československa povolení úřadů.

I takový dokument lze v záznamech najít, a to například z prosince 1979. „To už je z období, kdy byla ve Spojených státech amerických. Je tam její adresa a datum, kdy přijela a odjela, že s ní jel její syn Donald,“ dodává historik Petr Blažek.

Foto: Archiv bezpečnostních složek: kartotéka k fondu Správa pasů a víz (SPV): - tzv. povolení k cestě do ČSSR

Povolení k cestě do Československa pro Ivanu Trumpovou v roce 1979.

Reklama

Doporučované