Hlavní obsah

Aktivisté vypustili pneumatiky majitelům SUV. Jděte pěšky, vzkázali

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Aktivisté se hájí tím, že se snaží upozorňovat na vyšší produkci emisí a nebezpečnost velkých aut. Případem se zabývá policie.

Článek

Dnes ráno několik majitelů aut SUV v Brně nalezlo svůj vůz s vypuštěnými pneumatikami. A za stěrači vzkaz, že svým autem ničí životní prostředí.

Za protestní akcí stojí aktivistické hnutí Tyre Extinguishers, které funguje různě po světě. Podobnými skutky chtějí upozorňovat na znečišťování planety.

„Automobilky se nás snaží přesvědčit, že potřebujeme stále větší auta. Nicméně SUV a 4×4 jsou katastrofou pro klima. SUV jsou za posledních deset let druhým největším viníkem nárůstu emisí oxidu uhličitého, jak dokládají studie. Jinými slovy, jsou horší než celý letecký průmysl,“ stojí na letáku, který majitelé poškozených aut nalezli za stěrači.

„Určitě se bez svého palivožrouta obejdeš. Můžeš jít pěšky, nasednout na kolo, nebo jet MHD,“ dodávají aktivisté.

Organizátoři akce tvrdí, že vypustili pneumatiky 29 autům. Případ už několik poškozených nahlásilo, policie očekává další.

Foto: Twitter/@T_Extinguishers

Koláž vozů SUV s propíchanými koly z různých koutů světa, kterou aktivisté publikovali na Twitteru.

„Máme několik oznámení o tom, že někomu byly vypuštěny pneumatiky na autě a za stěračem byl nechaný vzkaz. Oznámení jsme přijali, toto jednání zadokumentovali. Předpokládáme, že se mohou objevit další oznámení majitelů automobilů, kteří mají pocit, že pneumatiky byly vypuštěním poškozeny,“ oznámil mluvčí jihomoravské policie Bohumil Malášek.

Majitele vozidel vyzval k tomu, aby kontaktovali policii. „Zvlášť lidé, kteří mají pocit, že by pneumatiky mohly být vypuštěním poškozené, by to měli oznámit,“ podotkl mluvčí.

Podle organizátorů protestní akce znečišťují SUV města výrazně více než jiná auta. „SUV jsou pohromou měst. Ničí klima, naše plíce a navíc jsou kvůli nim ulice nebezpečné. Chceme čistý vzduch, klidné ulice a bezpečnou budoucnost. Jelikož politici nás nechrání, tak bereme věci do vlastních rukou,“ cituje jednu z účastnic akce tisková zpráva, kterou aktivisté zaslali.

Anketa

Přijde vám tato forma protestu v boji za klima přiměřená?
Ano
12,8 %
Ne
87,2 %
Celkem hlasovalo 11712 čtenářů.

Jaký jim hrozí trest, ještě není jisté. „Záleží na škodě, může to být přestupkové, nebo trestní jednání. Všechno záleží na tom, až to prověříme. Je totiž rozdíl, jestli je na pneumatikách nějaká škoda, nebo není. Až potom budeme moct rozhodnout o trestní kvalifikaci,“ vysvětlil Malášek.

Protestní akce v Brně nebyla jedinou tohoto druhu. Do takzvané noci akcí, kterou zorganizovalo hnutí Tyre Extinguishers, se zapojili lidé z různých částí světa a podle organizátorů vypustili pneumatiky u více než 600 SUV aut.

Reklama

Doporučované