Hlavní obsah

Na Ukrajině bojoval proti Rusům, teď mu hrozí vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

„Absurdní, z čeho jsem obviněn,“ míní Lukáš Paškuliak.

Reklama

Policie obvinila dalšího Čecha za účast v rusko-ukrajinské válce. Krom toho ale čelí i obvinění z podpory a propagace terorismu. Chtěl se přidat ke kurdským jednotkám v Sýrii.

Článek

„Absurdní,“ shrnuje třiačtyřicetiletý Lukáš Paškuliak.

Tento týden mu bylo doručeno dvojí obvinění. Ze spáchání přečinu služby v cizích ozbrojených silách a obvinění ze zvlášť závažného zločinu podpory a propagace terorismu.

Za oba činy mu hrozí až 15 let vězení. Seznam Zprávy mají usnesení o zahájení trestního stíhání k dispozici.

Případ vyšetřuje nový policejní útvar Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK), který vznikl letos 1. ledna, a dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

„Nesdělujeme, zda je vůči konkrétní osobě vedeno či bylo zahájeno trestní stíhání a pro jaké trestné činy. Důvodem je, že přípravné řízení je neveřejné a orgány činné v trestním řízení nesmějí zveřejňovat informace umožňující zjištění totožnosti osoby, proti které se trestní řízení vede s uvedením právní kvalifikace,“ napsal Seznam Zprávám státní zástupce Martin Bílý.

Foto: Facebook Lukáše Paškuliaka, Seznam Zprávy

Lukáš Paškuliak na snímku se spolubojovníkem.

Společensky škodlivé

První obvinění se týká Paškuliakova působení na Ukrajině, kam se loni koncem března vydal, aby pomohl v boji proti ruským agresorům. Kancelář prezidenta republiky ovšem tehdy o výjimku vstoupit do ukrajinských ozbrojených sil nepožádal.

Stačilo mu prý ujištění premiéra Petra Fialy (ODS), který počátkem března 2022 po jednání s tehdejším prezidentem Milošem Zemanem slíbil českým dobrovolníkům na Ukrajině beztrestnost.

„Domluvili jsme se, že můžeme garantovat beztrestnost formou abolice prezidenta s mojí kontrasignací,“ tlumočil tehdy předseda vlády výsledek jednání.

Lukáš Paškuliak považoval výrok pronesený v televizi za povolení vyrazit. Jakožto zahraniční uchazeč byl přiřazen do dobrovolnického batalionu Karpatská Sič, 49. střeleckého batalionu nyní spadajícího pod ukrajinskou armádu. Přezdívku měl Aron.

Nasazen byl v Irpini, poté se účastnil bojů v Charkovské oblasti. Zbraň prý ale proti nepříteli nepoužil. „Pouze na střelnici. V Irpini k tomu nebyla příležitost a u Charkova jsem působil hlavně v pozorovacím zákopu, takže jsme ani střílet nesměli, abychom nepříteli neprozradili pozici. Fungoval jsem převážně jako aerorozvědka, tedy obsluha pozorovacího dronu, který vyhledává ruské pozice,“ popsal už dříve Seznam Zprávám.

Když se počátkem minulého června vracel z Ukrajiny linkovým autobusem, zatkla ho v centru Prahy zásahová jednotka. Na několik hodin byl zadržen a vyslýchán. Policie mu zabavila techniku, telefony, harddisk, chytré hodinky a nějaké drobnosti.

Po roce byl oficiálně obviněn. „Jako občan České republiky v rozporu s jiným právním předpisem konal službu ve vojsku nebo ozbrojených silách jiného státu. Svým chováním se dopustil jednání pro společnost škodlivým, když porušil zákonem chráněný zájem spočívající v ochraně obranyschopnosti státu, jakož i zájmu na tom, aby občané vykonávali vojenskou službu v ozbrojených silách republiky,“ píše se v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Za službu v cizích ozbrojených silách hrozí až pětiletý trest.

Žádosti o vstup do ukrajinské i ruské armády

K dnešnímu dni obdrželi prezidenti republiky Miloš Zeman a Petr Pavel celkem 486 žádostí (483 mužů, 3 ženy) občanů ČR o souhlas prezidenta republiky s jejich vstupem do ozbrojených sil Ukrajiny.

Vydáno bylo 133 kladných rozhodnutí (132 od Zemana, 1 od Pavla), která byla následně kontrasignována předsedou vlády. Zbývajícím 353 žádostem nebylo vyhověno (345 od Zemana, 8 od Pavla).

Prezident Miloš Zeman obdržel loni v listopadu také žádost jednoho českého občana o souhlas s jeho vstupem do ozbrojených sil Ruské federace, kterou zamítl.

Paškuliakův právní zástupce Tomáš Morýsek s takovou interpretací nesouhlasí. „Proti usnesení o zahájení trestního stíhání jsme podali stížnost, o které bude nyní rozhodovat státní zástupce,“ říká pro Seznam Zprávy.

„Jsem přesvědčen, že se klient žádného trestného jednání nedopustil, neboť jedním ze znaků trestného činu je jeho společenská škodlivost. Ze strany vedoucích představitelů státu bylo opakovaně deklarováno, že vstup českých dobrovolníků do Ozbrojených sil Ukrajiny je v souladu se zájmy České republiky,“ pokračuje advokát. Navíc zpochybňuje, že by jeho klient vůbec byl součástí cizích ozbrojených sil.

„V době, kdy pan Paškuliak působil na Ukrajině v rámci batalionu Karpatská Sič, nebyl tento útvar včleněn do Ozbrojených sil Ukrajiny. Jednalo se pouze o součást jednotek teritoriální obrany. V takovém případě je právní kvalifikace užitá v usnesení o zahájení trestního stíhání zcela vyloučena,“ dodává.

Paškuliak zatím prezidenta o abolici nepožádal a podle vyjádření Hradu tak dosud neučinil ani žádný jiný český dobrovolník účastnící se bojů na ukrajinské straně. „Žádná žádost o abolici týkající se dobrovolníků na Ukrajině k dnešnímu dni nepřišla,“ upřesnila v pátek Seznam Zprávám prezidentova mluvčí Markéta Řeháková.

Foto: Facebook Lukáše Paškuliaka, Seznam Zprávy

Lukáš Paškuliak během obrany Ukrajiny.

Nenašel tu správnou kancelář

Mnohem tvrdší trest, až 15 let vězení, hrozí Lukáši Paškuliakovi za druhé obvinění, a to ze zvlášť závažného zločinu podpory a propagace terorismu. Toho se měl dopustit, když tři měsíce před svým angažmá na Ukrajině odletěl do iráckého Irbílu, kde se chtěl připojit ke kurdským jednotkám YPG (Lidové obranné jednotky). Prý v boji proti Islámskému státu. Neznalost prostředí a jazyka však jeho plán zhatily. V Iráku pobyl pouhých deset dnů.

„Hranice do Sýrie byla kvůli bojům zavřená, nenašel jsem tu správnou kancelář kurdských jednotek YPG a navíc jsem měl vyřizování kvůli dědickému řízení, tak jsem se 3. ledna 2022 vrátil,“ řekl Seznam Zprávám Paškuliak.

Foto: Lukáš Paškuliak, Seznam Zprávy

Koncem roku 2021 přiletěl Lukáš Paškuliak do iráckého Irbílu.

Policie ovšem jeho cestu vnímá jako snahu připojit se nejen k YPG, ale i k PKK (Strana kurdských pracujících), kterou Evropská unie řadí mezi teroristické organizace.

„Odcestoval do jiného státu za účelem spáchání trestného činu účasti na teroristické skupině. Přicestoval do Iráku, aby se přidal k bojovníkům YPG nebo PKK, aby v jejich řadách bojoval proti ozbrojeným složkám Turecké republiky, proti kterým vedou tyto skupiny ozbrojený konflikt za účelem vzniku samostatného kurdského státu - Kurdistánu,“ stojí v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Také v tomto bodě advokát Tomáš Morýsek policejní vyšetřování zpochybňuje.

„Je nutno zcela rezolutně odmítnout, že by kurdské jednotky YPG nebo PKK naplňovaly znaky teroristické organizace. Pokud jde o YPG, tuto organizaci považuje za teroristickou jediný stát, a to Turecko. V případě kurdské Strany pracujících v nedávné době rovněž například Kasační soudní dvůr v Belgii jednoznačně judikoval, že se nejedná o organizaci, kterou by bylo možno považovat za teroristickou. Policejní orgán neprokázal, že by se můj klient jakkoliv do bojů zapojil. Avšak i v případě, že by se tak stalo, nemohl bych zapojení klienta do bojů proti Islámskému státu považovat za protiprávní a trestné,“ domnívá se.

Minimálně druhý případ

Lukáš Paškuliak je minimálně druhým Čechem obviněným z přečinu služby v cizích silách kvůli zapojení do bojů na východě Ukrajiny.

Seznam Zprávy popsaly příběh šestadvacetiletého Filipa Simona, který koncem loňského března rovněž působil v dobrovolnickém batalionu Karpatská Sič. Krom služby v cizích silách byl obviněn z mnohem závažnějšího trestného činu plenění, za což mu hrozí výjimečný trest.

Seznam Zprávy s ním koncem června pořídily rozhovor, kde účast v ozbrojených složkách Ukrajiny potvrdil a redakci se přiznal, že kradl v opuštěných domech, které měl se svou jednotkou takzvaně čistit od ruských okupačních vojsk. Momentálně je ve vazbě a čeká na soud.

Oprava: Uvedli jsme, že je na jednom ze snímků bývalý velitel Karpatské Siče Oleg Kutsin, který před rokem při obraně Ukrajiny padl. Osobu jsme omylem zaměnili. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Doporučované