Hlavní obsah

Nakažlivější varianty omikronu už jsou v Česku, nákazy opět přibývá

Foto: Profimedia.cz

Za nárůstem nakažených mohou stát nové subvarianty omikronu. Ilustrační foto.

Reklama

Po dlouhé době vzrostl počet případů koronaviru. Krizový vývoj ale podle oslovených expertů nejspíš nehrozí.

Článek

Počet nakažených koronavirem se v uplynulých dnech začal opět zvyšovat. Během posledního týdne přibylo celkem 1804 nových případů, tedy téměř o 500 víc než o před týdnem. Denní přírůstky se pohybují kolem tří až čtyř set nově infikovaných.

Na vině mohou být nové podvarianty omikronu BA.4 a BA.5.

„Teď jsou to subvarianty omikronu, které jsou ještě o něco nakažlivější. V některých zemích už začínají převládat,“ řekl Seznam Zprávám imunolog Václav Hořejší. Podle něj jde třeba o Spojené státy nebo Portugalsko, které právě zažívají velký počet nakažených.

„Dobrá zpráva je, že tyto omikronové varianty nezpůsobují tak často vážné onemocnění,“ doplnil Hořejší.

Podle Jana Pačese, molekulárního genetika z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd, tyto typy omikronu už eviduje i Česko a je možné, že i zde zapříčinily mírný nárůst případů.

Hořejšího dodává, že roli hraje také fakt, že u většiny lidí už uběhla dlouhá doba od prodělání nákazy nebo očkování. „Odolnost vyvolaná očkováním nebo proděláním nemoci těmi dřívějšími variantami postupně slábne. Takže se musí očekávat, že se to bude zhoršovat,“ vysvětlil.

Zdůraznil také, že zejména u rizikových skupin nastupuje kompletní ochrana očkováním až po třech dávkách, nikoliv po dvou. Lidé se slabou imunitou by měli zvážit také nošení respirátoru.

Léto nejspíš bez covidu

Podle odborníků ale v Česku v nejbližší době masové propuknutí nemoci nehrozí.

„Je to až překvapivé, jak je to u nás dobré.“ uvedl Hořejší. „I kdyby to tady dopadlo tak jako v Portugalsku, tak by ta pravděpodobně nastupující vlna byla nejméně pětkrát méně špatná, než byla ta předcházející na jaře. Určitě by nebylo ohroženo zdravotnictví,“ dodal.

To potvrzuje i Pačes, podle kterého letní počasí velké rozšíření viru nedovolí.

Data nově diagnostikovaných případů zatím připomínají trend, který mělo šíření i loni v létě. Omikron a jeho podvarianty jsou však velmi infekční, a tak stále platí, že se člověk může při kontaktu s nemocným snadno nakazit.

Viroložka Ruth Tachezy je proto opatrnější. „Co se týče léta, tak si myslím, že to bude pořád to samé, co bylo už předchozí dva roky. S výjimkou toho, že kdyby se začaly šířit nové varianty, tak si myslím, že nárůst uvidíme a bude to trošku problém. Máme totiž nižší proočkovanost a lidé mají také větší odstup od předchozích dávek,“ nastínila.

Všichni oslovení se ale shodují na tom, že větší vlna koronaviru rozhodně čeká Česko na podzim. Pomoct by ale mohly další dávky očkování nebo nová antivirotika.

Reklama

Související témata:

Doporučované