Hlavní obsah

Stavba ruského podnikatele v přírodním parku: Radnice dává ruce pryč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: www.sarecke-udoli.cz/

Zacharov koupil pozemek od státu za 14 milionů korun. Tržní cena za stavební pozemek by byla mnohonásobně vyšší.

Reklama

Kontroverzní ruský podnikatel chce v přírodním parku postavit tři dvoupatrové a jeden třípatrový dům, což územní plán nedovoluje. Nyní ale zastupitelé Prahy 6 odhlasovali, že se proti případnému stavebnímu povolení odvolají.

Článek

Seznam Zprávy minulý týden upozornily na záměr podnikatele ruského původu Alexeje Zacharova (v úředním přepisu Alexey Zakharov, pozn. red.) stavět v pražském Šáreckém údolí. Vedle své vily, na sousedním pozemku bývalého veřejného koupaliště, se chystá postavit tři dvoupatrové a jeden třípatrový dům. A to na území přírodního parku, kde se podle platného územního plánu v takovém rozsahu stavět nesmí.

Proti této stavbě protestuje Spolek Šárecké údolí. Jeho předseda David Ptáček si redakci postěžoval, že starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS) vyjádřil stavbě podporu. „Docela se mi líbí,“ napsal o projektu Ptáčkovi v mailu ze září 2021 Stárek, kdy byl radním pro územní plánování. K projektu vydali kladné stanovisko úředníci Prahy 6 i hlavního města a Zacharov už nyní čeká jen na vydání stavebního povolení.

V pondělí dopoledne se ale karta obrátila. Zastupitelé Prahy 6 napříč politickým spektrem schválili, že se proti případnému stavebnímu povolení odvolají a že zváží jeho napadnutí u správního soudu. „Připadám si jako v dobrém snu,“ komentoval to předseda spolku Ptáček.

Usnesení navrhl sám starosta Stárek. V minulém volebním období, kdy měla městská část příležitost projekt projednat, byl přitom místostarostou pro územní rozvoj. O stavbě čtyř domů v přírodním parku ale nejednala ani Komise územního rozvoje, ani Rada, ani zastupitelstvo. Spolek Šárecké údolí přitom tehdejšího místostarostu Stárka na stavbu upozornil. Ten ale tehdy odepsal, že se mu projekt líbí.

Nyní už Stárek mluví jinak. „Byla chyba, že jsem se tím víc nezabýval,“ řekl na pondělním jednání zastupitelstva.

Neměl prý tehdy o projektu žádné pochybnosti, protože vyjádření úředníků z Odboru územního rozvoje byla kladná. Podle starosty se ale mezitím některé věci změnily, mimo jiné je podle něj na místě přezkoumat, jestli Alexej Zacharov nepatří od únorové invaze na sankční seznam Evropské unie.

„Už v pátek jsem odeslal dotaz datovou schránkou panu ministru Lipavského,“ řekl na jednání zastupitelstva Stárek.

Zacharova provází kontroverzní pověst – už před více než deseti lety česká média popsala jeho spor s majitelem zahradnictví v Dolní Olešnici, který podnikateli odmítl prodat svůj pozemek. Zahradníkův skleník tehdy lehl popelem. On sám si z napadení členem podnikatelovi ochranky odnesl doživotní následky.

Foto: Seznam Zprávy

Proti stavebnímu povolení se odvoláme, schválilo zastupitelstvo Prahy 6.

Předseda Spolku Šárecké údolí David Ptáček uvítal, že se radnice postavila proti stavbě v chráněném území. „Cítíme větší bezpečí, když se za nás staví celá koalice,“ řekl Ptáček s odkazem na osud, který potkal Zacharovova souseda v Dolní Olešnici.

Opoziční zastupitelé TOP 09 a Pirátů se snažili do usnesení zahrnout i závazek, aby se všechny budoucí stavby v Šáreckém údolí projednávaly v příslušné komisi. Ale neúspěšně. Piráti Eva Tichá a Ondřej Vykoukal také upozornili na to, že problém chystané stavby v Šáreckém údolí nijak nesouvisí s válkou na Ukrajině.

„Problém není v tom, jestli tady staví Rus, Ukrajinec, nebo Čech. Měl bych problém, i pokud by tam stavěl pan primátor. Vůbec nerozumím, proč do toho taháme politiku. Problém nesouvisí se sankčním seznamem, problém je v porušení územního plánu,“ řekl Vykoukal.

Reklama

Doporučované