Hlavní obsah

Duhové čtení v Brně: návštěvníci museli snést nevybíravé útoky odpůrců

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Odpůrci duhového čtení před brněnským kinem Art.

Reklama

aktualizováno •

Proti akci protestovalo asi 20 lidí, mezi nimi také stoupenci strany PRO. Čtení duhových pohádek, které v rámci festivalu sexuálních menšin Brno Pride Week předčítal muž ve výrazném ženském kostýmu, vzbudilo lavinu reakcí.

Článek

Slovní rozmíšky a protesty provázely brněnské queer čtení pohádek dětem. Akce se však obešla bez zásahu policie.

Před kino Art, kam se akce nazvaná Čtení pro (pra)rodiče a děti s Ivory Divine kvůli nenávistným komentářům přesunula z veřejné Knihovny Jiřího Mahena, dorazila asi dvacítka odpůrců.

Kapacita byla podle pořadatelů naplněná - dorazilo pět desítek dětí, rodičů a prarodičů. Příchozí si museli vyslechnout drsné nadávky. „Vy buz… Běžte si do sklepa,“ křičel jeden z nejagresivnějších protestujících.

„Co k tomu dodat? Stydím se, že něco takového před budovou vůbec bylo. Za to zodpovídají jiní. Naším cílem bylo ochránit děti a rodiče. To se povedlo,“ řekla mluvčí festivalu Brno Pride Week Šárka Strýhalová.

„Queer komunitě se nežije v Česku úplně nejhůř. Dnešní situace ale ukázala, že se ještě nemůžeme cítit úplně bezpečně,“ doplnila ředitelka Michaela Chylová.

„Je to nevzdělání“

Mezi odpůrci stála před kinem například Petra Rédová Fajmonová, která se do širšího povědomí dostala během pandemie, kdy jako „sestra z brněnské JIP“ šířila dezinformace o očkování proti covidu-19 a loni kandidovala do Senátu za stranu PRO svolavatele protivládních demonstrací Jindřicha Rajchla.

„Nevadí mi gayové ani lesby. Vadí mi, že tady nějaký transvestita bude číst dětem pohádky. Chtěla jsem si vyslechnout, co je jeho motivací. Proč to dělá a neužívá si to někde v kabaretu pro dospělé? Proč to dělají dětem?“ řekla Rédová Fajmonová.

Pořadatelé z obav o narušení akce pouštěli dovnitř jen předem ohlášené zájemce, kteří jsou v seznamu návštěvníků.

To Rédovou Fajmonovu rozzlobilo. „Jakým právem nás tam nepouští? Je to akce placená z veřejných peněz. Kraj na ni dal 600 tisíc korun.“

Organizátoři uvedli, že na čtení pohádek z těchto peněz nešla ani koruna. Za vlnou nevole vidí nevědomost. „Je to nevzdělání. Lidé nevědí, co akce znamená. Odmítáme přistupovat na absurditu obvinění, která byla vznesena. Taky odmítáme přístup, že je tato akce nebezpečná. Je naprosto v pořádku a za tím si stojíme,“ řekla Chylová.

+1

„Svět je barevný“

„Svět je barevný. Existují různí lidé. Nevadí mi, když se někdo převléká za ženu. Měli bychom se respektovat všichni navzájem. Jediné, co je na tom děsivé, jsou ty protesty okolo. Mrzí mě, že mám trému tam jít,“ poznamenala pro Seznam Zprávy Eva, která do kina Art dorazila s pětiletou Vandou. Dvě mladší děti nechala doma.

Na programu je mimo jiné pohádka o dvou samcích tučňáka, kteří vysedí opuštěné vejce. Čte ji drag umělec. Pojem drag queen označuje muže, který s pomocí výrazného kostýmu a líčení karikuje ženy a ženské stereotypy.

Umělec, který vystupuje s ženskou identitou, se po akci vyjadřovat nechtěl. „V posledních dnech si musela projít náročným psychickým tlakem ze strany dezinformačních médií. Nechceme dál vystavovat umělkyni těmto nepříjemnostem,“ řekli pořadatelé.

Extrémně citlivá situace

Čtení už předem vyvolalo řadu bouřlivých reakcí, proto museli pořadatelé řešit i bezpečnostní opatření. „Hlavním hybatelem našich kroků byla bezpečnost dětí. To byla nejvyšší hodnota pro jakékoli naše rozhodnutí. Chtěli jsme, ať se akce uskuteční,“ doplnila Chylová. V jeden moment prý ale uvažovali o zrušení čtení.

Kritici se pozastavovali nad smysluplností akce. Podle psychiatra Radkina Honzáka má společnost dospívajícímu pomoci k ukotvení jeho identity, ne mu poskytovat bezbřehý prostor k jejímu dalšímu rozmlžování.

Spolek Aliance pro rodinu, který se pasuje do role ochránce rodinných zájmů a jehož předsedkyně se účastní akcí proti potratům, vyzval příznivce k dopisové kampani a vzkázal, že má být akce zrušena.

Podle jiných odborníků akce dětem nenásilně ukazuje diverzitu ve společnosti. Akci také hájí politici. Festival dostal dotaci 600 tisíc korun od Jihomoravského kraje.

„Poslední dny byly velmi náročné. Všechno nakonec proběhlo, jak mělo. V klidu, s radostí. Děti byly s umělkyní v interakci. Byl to velký dárek za to, že jsme všechno zvládli,“ dodala mluvčí festivalu.

Čtení pohádek organizátoři natáčeli, video veřejně umístí na web. Chtějí ukázat, že akce byla nezávadná.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme podrobnosti k průběhu akce i protestu. V textu jsme také zpřesnili postoj předsedkyně Aliance pro rodinu k akcím proti potratům.

Reklama

Doporučované