Hlavní obsah

„Žalostná komunikace.“ Fakultu tepou za chabé řešení sexuální aféry

Foto: Daniela Krásenská

Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity má 7 tisíc studentů a zaměstnanců.

Reklama

Experti i studenti se podivují nad tím, jak Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity nakládá s řešením sexuální aféry. Kritizují sdílení petice na podporu problematických kantorů či informování směrem ke studentům.

Článek

Zatímco vedoucí činitelé Masarykovy univerzity odsoudili sexuální skandál dvou tělocvikářů, jejich mateřská fakulta se k problému postavila kontroverzně.

Například oficiální facebookový profil Pedagogické fakulty ještě před pár dny sdílel odkaz na petici vyjadřující podporu vyučujícím, kteří čelí nařčení z dlouhodobého obtěžování studentek. Oba na škole skončili, případ prověřuje policie.

„Každý podobný případ je unikátní. Nelze mezi nimi dělat rovnítko a aplikovat identická řešení. Mnohovrstevnost případu dobře dokumentuje například tato petice,“ mohli si přečíst studenti společně s odkazem na petici. Tu dosud podepsalo přes 170 studentů, kteří ale v drtivé většině případů chválili erudici učitelů.

Studenti i odborníci se nad komunikací podivují. „Z mého pohledu je postoj a komunikace fakulty naprosto neprofesionální a žalostná. Bagatelizuje zkušenosti obětí a celkovou problematiku sexuálního obtěžování nejen na univerzitách,“ nechala se slyšet studentka Kateřina Hladíková.

„Sdílení odkazu na mě působí velmi zvláštně. V takové situaci by měla univerzita velmi zvažovat, co umístí na své sociální sítě,“ řekl pak Seznam Zprávám ombudsman Univerzity Palackého Jaroslav Šotola. V Olomouci mají ochránce od roku 2014, Masarykova univerzita ho stále vybírá.

Výzva

Zažili jste podobný sexuální nátlak, sexuální obtěžování nebo neetické jednání na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity, případně na jiných školách? Pište na e-mail: tomas.svoboda2@sz.cz.

„Sexuální predátor může být dobrý pedagog“

Zmíněný facebookový profil podle informací Seznam Zpráv spravuje sekretariát fakulty, nová děkanka fakulty Simona Koryčánková ale uvedla, že nešlo o běžné sdílení.

„Odkaz na petici se na oficiálním facebookovém profilu fakulty objevil, ale nešlo o klasický příspěvek, který bychom zveřejnili, nýbrž o součást odpovědi v dlouhém diskuzním vláknu, a to v době, kdy už zmíněná petice byla dávno veřejně známou. Reakce z ní následně uveřejnila i některá média,“ namítla pro Seznam Zprávy. Po kritice studentů nicméně příspěvek s odkazem zmizel.

Podle expertů je nutné rozlišovat mezi odbornou a lidskou kvalitou pedagogů. „Sexuální predátor může být navenek velmi dobrý pedagog. To vůbec nevylučuje, že v nějakých neformálních prostředích nevyužívá oblíbenost ve svůj prospěch, pro hraniční neetické jednání,“ podotkl olomoucký ombudsman Šotola s tím, že fakulta by se nyní měla pokusit o navrácení důvěry i otevřenou komunikací.

Stížnosti byly v anketě

Seznam Zprávy v pondělí zveřejnily další svědectví studentek, které popsaly nechtěný sex s kantorem či osahávání u zápočtu.

Stížnosti na chování vyučujících se opakovaně objevily v anonymní předmětové anketě, kterou studenti vyplňují vždy na konci semestru. Mohou hodnotit známkami, ale i slovně.

Studentky ve virtuálním dotazníku zmínily nevhodné doteky či negentlemanské chování kantorů, fakulta ale na sociální síti nepřímo uznala, že slovní hodnocení nebylo detailně prověřené.

„Faktický stav je, že diskutované předměty jsou studujícími hodnoceny kladně. Kontrola textových odpovědí v předmětové anketě však bude součástí dalšího šetření,“ stálo na fakultním profilu.

„Má tedy vůbec smysl fakultě nějaký feedback poskytovat, když si její vedení přesto myslí, že byly hodiny dotyčných pedagogů oblíbené a dlouhodobě kladně hodnocené?“ podivil se on-line jeden ze studentů.

Rektor Martin Bareš v úterý nařídil všem děkanům a děkankám prověřit předmětové ankety od akademického roku 2019/2020 až do současnosti.

„Mám příslib, že výsledky studentských hodnocení jednotlivých předmětů budu mít k dispozici do konce února. Právě tato hodnocení mohou odhalit nevhodné chování pedagogů,“ uvedl.

Na Univerzitě Palackého anketu vyplňuje jen nízké procento studentů. „V Brně mají čísla lepší, nicméně to z mé zkušenosti není dobrý nástroj pro věci citlivé povahy. Studenti velmi často nevěří, že je anketa skutečně anonymní. Když se jich ptám, proč nenapíší bolavé věci, odvětí, že se problémy nevyřeší,“ přiblížil Šotola.

To se stalo i v brněnském případu. Univerzita stáhla učitele z výuky až po sérii článků. Podle expertů přitom mělo takové řešení přijít výrazně dřív – šest studentek si oficiálně postěžovalo už loni v květnu.

Předmětové ankety nejspíš četli také učitelé, kterých se nařčení týkala. „U nás čte ankety nově proděkanka pro studium. Řešili jsme podobný problém, kdy dotyční byli provázaní a v rámci katedry nebylo možné problém vyřešit neutrálně,“ nastínil Šotola.

„Bezpečí studentů musí být primární“

Když Seznam Zprávy na konci ledna o aféře informovaly, studenti byli s problematickými tělocvikáři na jednom z výcvikových kurzů. „Byla tam velmi napjatá atmosféra. V takovém prostředí samozřejmě nechcete být na kurzu,“ uvedl pro Seznam Zprávy jeden z členů studentského senátu.

Podle odborníků je to další důvod, proč měli být učitelé z výuky stažení dříve. „Jakmile se řeší stížnost, daný člověk má být odstaven z výuky, aby nedocházelo k nějakému ovlivňování. Děkan má v tomto možnosti udělat průběžná opatření. Bezpečí studujících musí být primární. Při takové kauze začne být napětí i mezi studujícími. Někteří jsou těmi postiženými, jiní zase fanklub kantorů,“ řekl Šotola.

Na fakultě se před několika dny vyměnilo vedení. Děkana Jiřího Němce nahradila dosavadní prorektorka univerzity Simona Koryčánková. Shodou okolností byla loni na univerzitě řešitelkou stížnosti šesti studentek.

Oba k aféře vydali oficiální vyjádření s odstupem několika dní.

Pomalé řešení stížností

Odborníci školu už dříve kritizovali za pomalé řešení stížnosti. „Jednou ze zásad bezpečného prostředí je dostatečná komunikace o procesu řešení situace s komunitou školy, kterou v tomto případě bohužel nevidím,“ uvedla Zuzana Rathouská z Konsentu.

Pedagogická fakulta minulý týden pořádala den otevřených dveří pro uchazeče, kde téma rezonovalo. Lucie Říhová ze Studentské komory Rady vysokých škol si posteskla, že aktéry nikdo neupozornil, jak s dotazy ohledně aféry naložit.

„Kdyby vyšlo prohlášení dříve, mohli jsme se třeba vyhnout trapným a nepříjemným okamžikům na Dni otevřených dveří. Smutné je, že tím nepříjemným si zase museli projít studenti, protože museli zodpovídat dotazy uchazečů a rodičů na téma sexuální obtěžování. Nikdo je předtím neseznámil se situací, neřekl, že stanovisko školy k případu je takové a makové a že se ho mají držet,“ řekla.

Děkanka Koryčánková Seznam Zprávám sdělila, že kvůli zaneprázdněnosti se detailněji vyjádří v nadcházejících dnech. Přesto už pro Českou televizi uvedla, že při řešení loňské stížnosti na tělocvikáře postupovala v souladu s univerzitní metodikou.

Oldřich Tristan Florian ze studentské komory upozorňuje, že dokument postup určuje jen vágně, slovy „řešitelka zvolí vhodný postup v rámci možností v souladu s výše uvedenými zásadami“.

„To mi přijde docela málo. Ono je docela snadné se pak zaštiťovat tím, že postupujete v souladu s metodikou, když říká, že máte zvolit vhodný postup,“ reagoval. Podle něj už na absenci konkrétních postupů studenti upozorňovali dřív.

Při řešení podobných případů na univerzitě se stěžovatelé obracejí na kontaktní osobu na dané fakultě, případ si následně přebírá řešitel. Mají tak zajistit neutralitu i anonymitu obětí.

Stížností šesti žen se však za univerzitě zabývali jen učitelé z Pedagogické fakulty, platí to i pro řešitelku Koryčánkovou.

Rektor Martin Bareš už v pátečním prohlášení uvedl, že případ i jeho řešení univerzita prověří. „Bezodkladně jsem nařídil jak interní prověření dosavadních postupů na Pedagogické fakultě MU v této věci, tak i prošetření konkrétních oznámených případů,“ sdělil. Po aktérech bude chtít vyvození osobní odpovědnosti.

„Zpřesnění postupů při řešení podobných případů by české univerzity měly dál řešit,“ doplnil Šotola.

Reklama

Doporučované