Hlavní obsah

Zpráva, na kterou všichni v Hřensku čekají. Kdy zaprší

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Počasí hraje při likvidaci požáru zásadní roli. Podle předpovědi by zítra mohly přijít srážky.

Reklama

Hasiči už pátým dnem bojují s obřím požárem v národním parku České Švýcarsko. Zásah ve velmi složitém terénu jim komplikuje extrémní sucho a vítr. Jediné, na co toužebně čekají, je déšť.

Článek

Hasiči bojovali hlavně se silným větrem, který rozfoukával oheň a ztěžoval pohyb s leteckou technikou. V oblasti navíc několik dní téměř nepršelo.

„Změna by mohla přijít až zítra,“ říká v rozhovoru meteoroložka Klára Bubnová z pobočky ČHMÚ v Ústí nad Labem. Ve Hřensku by se mohly objevit bouřky, o víkendu se i ochladí.

Při hašení požáru hraje počasí obrovskou roli. Kdy se v Českém Švýcarsku změní?

Dnes se toho měnit moc nebude. Bude stále vysoká oblačnost, vítr spíš slabší, od jihu nebo jihovýchodu. Změna by mohla přijít až zítra – odpoledne nebo večer by mohlo zapršet, mohou se také objevit nějaké bouřky. Pokud by se tam něco trefilo, mohlo by napršet i okolo 40 milimetrů. Ale bouřky jsou lokální, takže je těžké je předvídat přesně. Mohou se vyskytnout také přeháňky, to by samozřejmě úhrny byly nižší – okolo několika milimetrů.

A o víkendu?

Během sobotního dne je šance, že v této oblasti něco spadne. Mohlo by to být okolo 10 milimetrů.

V minulých dnech situaci komplikoval vítr. Zlepší se to?

Vítr dnes bude spíš slabší, moc profukovat nebude. V bouřce samozřejmě může zesílit. Silněji pravděpodobně bude foukat až v sobotu odpoledne, od severozápadu. Záleží ale na tom, co tam spadne. Pokud naprší, vítr na šíření požáru nebude mít velký vliv.

Jak zatím počasí hasičům komplikuje práci?

Roli hrají jednak vyšší teploty, ty budou i nadále. Přechodně by se mělo ochladit až v sobotu. Zásadní je u šíření požáru také vítr. Nejdůležitější jsou samozřejmě srážky, na které všichni čekají.

V důsledku požáru je na mnoha místech České republiky cítit kouř. Jak je na tom naše země s kvalitou vzduchu?

Hodnoty znečištění u nás rostou, ale zatím jsou v limitech. Zhoršení kvality vzduchu je především v údolí - v okolí Děčína, Ústí nad Labem a podobně. Tam to neprofukuje, takže vzduch stojí na místě. Ale všechno je v mezích.

Mohou být tyto škodliviny nějak nebezpečné?

Přímo na zasaženém místě nemáme stanice. V ohnisku je přirozeně situace jiná a i hodnoty tam budou naprosto rozdílné. Na stanicích, kde vzduch měříme, je ale vše v limitech. Ty nejbližší jsou v Děčíně a České Lípě. Znečištění je spíš obtěžující, než že by mělo vliv na zdraví.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované