Hlavní obsah

Domažlické Chodské slavnosti se letos přesunují na internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Domažlické Chodské slavnosti, na které každoročně přijíždí na 80.000 návštěvníků, letos kvůli nejisté epidemiologické situaci přesunují svůj 66. ročník do virtuálního prostředí.

Článek

Uskuteční se sobotní a nedělní poutní mše na vrchu Vavřineček nad městem, nebudou však kulturní pořady ani stánkový prodej v ulicích, řekl ČTK vedoucí Městského informačního centra (MKS) Josef Babor. Chodské slavnosti patří k nejstarším a nejnavštěvovanějším folklorním slavnostem v Česku. V běžných letech vystoupí na pódiích přes 600 účinkujících.

„Chodští muzikanti, zpěváci, tanečníci i vypravěči natočili v předstihu své pořady, které se k milovníkům folkloru dostanou prostřednictvím internetu v mnohahodinovém streamu, který bude odbavován z nedávno otevřeného Kulturního centra Pivovar,“ řekl Babor. Program na adrese www.chodskeslavnosti.cz a na facebooku začne v sobotu 15. srpna ve 12:00 a potrvá do pozdního večera. Bude bez účasti veřejnosti. Ve vysílaném programu se objeví tradiční chodské soubory - Domažlická dudácká muzika, Mužský pěvecký sbor Haltravan z Klenčí pod Čerchovem, Chodský soubor Mrákov, Konrádyho dudácká muzika či Národopisný soubor Postřekov. Od 20:00 je na programu live stream setkání chodských souborů.

Organizátoři přesto věří, že ulice Domažlic do jisté míry ožijí chodskými kroji, muzikou a vůní chodských koláčů i letos. Očekávají, že místní muzikanti a zpěváci v sobotu odpoledne a večer budou spontánně muzicírovat v centru města a v neděli před polednem na Vavřinečku po skončení mše. Setkání ale nebudou organizovaná. Mše začínají v sobotu i v neděli v 10:00.

„Rozhodování o tom, jak budou v letošním roce Chodské slavnosti uskutečněny, nebylo lehké a konečné rozhodnutí padlo po dlouhých diskuzích. Čas ukáže, zda naše rozhodnutí bylo uvážlivé a rozumné. V současné době jsem však zcela přesvědčen, že jsme rozhodli dobře,“ dodal starosta Zdeněk Novák. Domažlice patřily letos na jaře k okresům nejvíce zasaženým koronavirem. Dosud tam hygienici evidují 358 případů koronaviru, což je téměř polovina všech v kraji zjištěných případů nákazy. V posledních týdnech ale na Domažlicku přibyly jen dva nové potvrzené případy.

Kvůli koronavirové pandemii se tak letos přesouvá na internet další z nejvíce navštěvovaných akcí v Plzeňském kraji. Několikahodinové vysílání uskutečnila v květnu na internetu také Plzeň, která zrušila Slavnosti svobody, na něž chodí každý rok desetitisíce návštěvníků. Vysílání sledovalo 3. května 45.550 lidí.

Doporučované