Hlavní obsah

Podívejte se: Do dražby jde zámek, kde Mozart dopsal Requiem a žil Napoleon

Zámek, kde Mozart dopsal Requiem a žil v něm i Napoleon, jde do aukce.Video: Jan Marek

 

Reklama

Za svou skoro devítisetletou historii byl domovem třeba i pro legendárního francouzského vojevůdce či rakouského skladatele. Teď však hledá nového majitele a podle odhadů by za něj mohl v aukci dát skoro čtvrt miliardy korun.

Článek

Oficiálně se jmenuje Schloss Stuppach, ale častěji jej označují prostě jako „Poslední Mozartův zámek“ a nachází se v obci Gloggnitz, která leží přibližně 80 kilometrů jihozápadně od Vídně. Postavili ho tam v roce 1130 a jde o jeden z mála takových v Dolním Rakousku, který zůstává v soukromých rukou.

Cenu památky ještě zvyšuje, že poskytla útočiště nejen klavírnímu virtuosovi Wolfgangu Amadeovi Mozartovi nebo francouzskému vojevůdci Napoleonovi, ale například i papežovi Piovi VI., princezně Izabele Parmské i císaři Františku I. Štěpánu Lotrinskému či dalšímu hudebnímu skladateli Franzi Schubertovi.

Aukční dům Sotheby’s a Concierge Auctions budou přijímat nabídky od 1. do 14. prosince, přičemž věří, že by se nemovitost mohla vydražit s cenou mezi 3,95 a 9,95 milionu eur, což je v přepočtu zhruba 240 milionů korun.

„Zámek, významná dominanta své oblasti, je historický skvost a nehynoucí pramen kultury a umění,“ uvádí se v aukční nabídce.

Příběh virtuosova posledního díla

Především byl však Schloss Stuppach domovem hraběte Franze Antona Walsegga, který zadal Mozartovi, aby napsal své poslední dílo: Requiem v d-moll. Skladba měla být poctou aristokratově zesnulé manželce, hraběnce Anně, která ve svých pouhých 21 letech na Valentýna v roce 1791 na zámku skonala.

Skladatel však bohužel tentýž rok také zemřel, ve věku 35 let ho stihla infekce ještě předtím, než své dílo dokončil. Jeho opus zádušní mše tak až rok poté dopsal Franz Xaver Süssmayr, a rukopis na zámku už zůstal, dokud jej v roce 1830 nepřemístili do Rakouské národní knihovny.

Rozloha a dispozice zámku

Sídlo se postupně proměňovalo a nakonec se rozrostlo na ohromujících 2500 metrů čtverečních přes čtyři patra a 50 místností. Ty zahrnují celkem čtyři ložnice a osm koupelen. Kromě toho je zde k nalezení i všechno, co by tak člověk od skoro 900 let starého zámku čekal. Mistrně propracovaná truhlářská díla, zdobené křišťálové lustry, několik tradičních krbů na dřevo, staré parketové podlahy…

Nesmí chybět knihovna, rozsáhlá sklepení, ale součástí zámku jsou například i kino a samozřejmě i kaplička zasvěcená dílu Requiem. Pro návštěvníky přibyl také salón a dárkový obchod. Na místě se konají za vstupné koncerty.

„Je nejvhodnější čas jej předat. S tím, že bude zámek prodán jako úspěšný byznys model, moc rádi nabídneme novému majiteli naši podporu. Jsme si jistí, že v něm zažije nezapomenutelné okamžiky, tak jako my,“ uvedl pro časopis Mansion Global majitel Reinhard Zellinger, který sídlo koupil v roce 1996.

Ještě před aukcí jej krátce nabízel i na realitním trhu za 12,1 milionu dolarů. Prodej však nakonec předal dražebníkům.

Reklama

Související témata:

Doporučované