Hlavní obsah

ČNB zkomplikovala Čechům cestu k bydlení. Zájem o hypotéky výrazně klesl

Foto: Profimedia.cz

Hypotéky zdražily a lidé si proto mnohem méně půjčují od bank peníze na bydlení. Ilustrační foto.

Reklama

V lednu si lidé na bydlení půjčili jen necelých 33 miliard korun, o čtvrtinu méně než v prosinci. Ubylo nejen peněz, ale i samotných hypoték. Na vině jsou především rostoucí úrokové sazby. Pokles má podle expertů trvat celý rok.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry v celkovém objemu přes 32,6 mld. Kč. To je oproti prosinci loňského roku více než čtvrtinový pokles. Ačkoli lednové měsíce bývají oproti konci roku obvykle slabší, meziměsíční propad téměř o 11,7 mld. Kč, tedy o 26 %, je výrazně nad rámcem běžného lednového zpomalení.

V lednových číslech se tak již začaly promítat dřívější odhady, že hypoteční trh v letošním roce citelně zpomalí.

Klesající trend pak následovaly i počty poskytnutých hypoték, které v lednu oproti předchozímu měsíci poklesly o téměř 28 %, a to ze 14 na 10 tisíc. Jedná se o nejnižší počet poskytnutých hypoték od srpna 2020.

Z celkového objemu poskytnutých hypoték tvoří přes 26 mld. Kč ty skutečně nové a 6 mld. Kč pak hypotéky refinancované. Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypoték v lednu vzrostla ze 3 na 3,4 %. Růst sazeb tak postupně zrychluje, ačkoli je stále pod úrovní nabídkových úrokových sazeb, které se začátkem roku nejčastěji pohybují v rozmezí 4–5 % (v závislosti na konkrétních podmínkách žadatele). Informace plynou z dat ČBA Hypomonitoru, který obsahuje data všech tuzemských bank a stavebních spořitelen poskytujících hypoteční úvěry na domácím trhu.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték v lednu poklesl z 34,2 mld. Kč na 26,3 mld. Kč, u refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak z 10 na 6,3 mld. Kč. Počet nově poskytnutých hypoték pak meziměsíčně poklesl o 22,5 % z 9,9 na 7,7 tisíc.

„Zájem klientů o hypotéky v lednu oproti konci roku znatelně poklesl, což primárně přisuzujeme pokračujícímu růstu úrokových sazeb. Další ochlazení trhu očekáváme po letošním dubnu, kdy vstupuje v platnost přísnější regulace limitů pro poskytování hypoték. Za celý letošní rok pak očekáváme celkový pokles trhu okolo 50 procent,“ uvedl Matěj Novák, Senior manažer hypoték Moneta Money Bank.

Průměrná hypoteční sazba poroste

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v lednu vzrostla na 3,4 % z prosincových 3 %. Růst sazeb tak dále zrychluje a v lednu byl nejrychlejší od poloviny loňského roku, kdy ČNB začala zvyšovat sazby. Průměrná hypoteční sazba se v lednu dostala na nejvyšší úroveň od přelomu let 2012 a 2013.

Stejně jako v předchozích měsících však průměrná lednová úroková sazba ještě zachycuje uzavřené smlouvy, které byly rozjednány s klienty v dřívějších měsících, kdy byly úrokové sazby ještě nižší. Proto se průměrná hypoteční sazba u nově uzavřených smluv pohybuje stále pod nabídkovými sazbami hypoték. Ty se v lednu pohybovaly nejčastěji od 4 do 5 %, a vzhledem k vývoji tržních úrokových sazeb lze očekávat jejich další růst.

„Očekáváme, že do poloviny letošního roku půjdou úrokové sazby ještě nahoru a budou se pohybovat kolem 5–5,5 %, koncem roku by pak pozvolna mohly začít klesat,“ uvedl Milan Voldřich, manažer hypotečních úvěrů Raiffeissenbank.

„Tržní úrokové sazby delších splatností, které jsou důležité pro vývoj hypotečních sazeb, se v současnosti pohybují na nejvyšší úrovni od roků 2008 a 2009. V té době byla průměrná hypoteční sazba u nových hypoték dle oficiálních dat ČNB kolem 5,5 %. Hypoteční sazby by tak letos měly postupně směřovat k této hranici, ačkoli konkrétní sazba se bude odvíjet od jednotlivých parametrů hypotéky, například zvolené délky fixace či velikosti vlastních zdrojů. S delší fixací by se měla úroková sazba mírně snižovat, což odráží současný vývoj úrokových sazeb na trhu,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

Průměrná splátka hypotéky se zvyšuje

Průměrná výše hypotéky v lednu nepatrně poklesla, pohybovala se však na podobné úrovni jako v předchozích měsících, a to kolem 3,4 mil. Kč. S očekávaným růstem úrokových sazeb se zvyšuje i měsíční splátka u nových či refixovaných úvěrů. Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o 1,6 až 2 tisíce Kč. Ve srovnání s 2% úrokovou sazbou, která byla běžná v dřívějších letech, by hypoteční sazba 5 % znamenala růst měsíční splátky u průměrné hypotéky o 5 až 6 tisíc Kč měsíčně.

Česká bankovní asociace a trh bydlení

Česká bankovní asociace zveřejňuje ve spolupráci s členskými bankami nové souhrnné statistiky z trhu bydlení. Jde především o objemy a počty nově poskytnutých a refinancovaných hypoték a příslušnou úrokovou sazbu. Tyto statistiky publikuje ČBA v agregované podobě za celý bankovní sektor na pravidelné bázi vždy zhruba v polovině měsíce. Šetření se účastní všechny tuzemské banky a stavební spořitelny poskytující v ČR hypotéky. Data jsou dostupná od ledna roku 2020 na stránkách www.cbaonline.cz, kde lze také příslušné statistiky najít zvlášť pro banky a stavební spořitelny. Výše uvedené hodnoty jsou pro sektor jako celek.

Reklama

Doporučované