Hlavní obsah

Pražané míří za hranice města. Kupují levnější nemovitosti a ženou ceny vzhůru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pražané řeší krizi dostupnosti vlastního bydlení tím, že se stále častěji stěhují za hranice hlavního města, kde kupují nemovitosti o miliony korun levněji. Takové byty, domy i pozemky ale rychle zdražují.

Článek

Dostupnost vlastního bydlení v Česku se za poslední roky, které provázela vlna zdražování nemovitostí, dostala na krizovou úroveň. V evropském srovnání se tuzemsko dostalo na chvost žebříčku a podle poradenské společnosti Deloitte Češi k tomu, aby se mohli stát majiteli bytu, potřebují ekvivalent 13,3 hrubé roční mzdy.

Z pohledu celorepublikového průměru nejproblematičtější situace panuje v hlavním městě, kde se ceny nemovitostí dlouhodobě pohybují nad českým průměrem. Pro představu – metr čtvereční bytu se v Praze prodává zhruba za 120 tisíc korun, zatímco tuzemský průměr je zhruba o 30 tisíc korun za metr čtvereční níž.

Touha Pražanů vlastnit nemovitost je ale natolik silná, že ani aktuální ceny nemovitostí v hlavním městě v porovnání s reálnými příjmy obyvatel nejsou pro tisíce z nich stopkou. Musí se ale smiřovat se značnými kompromisy, například s tím, že nebudou bydlet v Praze.

Podle Petra Hány, ředitele oddělení zaměřeného na nemovitosti a stavebnictví v poradenské společnosti Deloitte, je právě stěhování obyvatel z hlavního města do okolních obcí jedním z nejvýraznějších sociodemografických trendů posledních let.

„Od roku 2011 do roku 2021 se počet obyvatel v obcích ČR výrazně změnil. Počet obyvatel Prahy sice vzrostl, ale v procentuálním vyjádření ne o tolik jako v případě obcí v blízkém okolí Prahy,“ uvedl.

Důvod je podle jeho slov jednoznačný. Životní náklady jsou v těchto lokalitách obecně nižší. Pracovní příležitosti a vyšší mzdy ale při dojíždění do přilehlého hlavního města zůstávají.

Stále častější dojíždění Čechů za prací do hlavního města potvrzují také anonymizovaná data O2 Media, podle kterých každé ráno do hlavního města přicestuje více než 250 tisíc lidí. Ještě před sedmi lety to bylo zhruba o 110 tisíc lidí méně.

Podle Martina Ponzera, ředitele Bezrealitky, dlouhodobý odliv obyvatel Prahy za její hranice začátkem loňského roku posílilo také výrazné zdražení hypotečních úvěrů. „Na trhu se objevila početná skupina tzv. Novostředočechů – Pražanů, kteří namísto nedostupného bydlení v Praze zvolili srovnatelně kvalitní bydlení ve středočeských městech jako Kladno, Beroun, Kolín, Neratovice nebo Mělník,“ uvedl.

V první polovině roku podle jeho slov dokonce poptávka po nemovitostech ve Středočeském kraji dosáhla trojnásobku běžných hodnot.

O miliony korun levnější

A není divu. Oproti cenám nemovitostí v hlavním městě jsou nabídky v inzerátech ve středních Čechách levnější o miliony korun. Konkrétně průměrný 70metrový byt by se v Praze nabízel za více než devět milionů korun, v Kolíně nebo Mladé Boleslavi by to bylo ale jen zhruba za pět milionů.

Rostoucí zájem o bydlení v lokalitách středních Čech, které jsou stále v relativně dobré dostupnosti do hlavního města, už nyní podle Petra Dufka, hlavního ekonoma Creditas, působí také na ceny tam.

„Ceny nemovitostí ve Středočeském kraji rostou rychleji než v celém Česku, dokonce ještě rychleji než v Praze, protože rostly i z nižšího základu,“ uvedl s tím, že se postupně přibližují pražskému standardu.

Za poslední tři roky nabídkové ceny v okresních městech Středočeského kraje vzrostly o desítky procent. Největší nárůst za toto období dle Kompasu nabídkových cen realitního portálu Sreality.cz zaznamenal Rakovník, Kolín a Benešov.

„Cenová nedostupnost vlastnického bydlení v Praze se na cenách i vyhledávání nemovitostí ve středních Čechách projevuje dlouhodobě a jde ruku v ruce s rozrůstáním se hlavního města a zlepšováním dopravní dostupnosti do jednotlivých částí Středočeského kraje,“ komentuje vývoj dle dat největšího českého realitního portálu Sreality.cz Hana Kontriš, manažerka oborových služeb Seznam.cz.

Stále vzdálenější od Prahy

Podle Petra Hány, realitního experta společnosti Deloitte, bude bydlení ve středních Čechách zdražovat i nadále.

„Noví obyvatelé, kteří přicházejí do ekonomicky úspěšných aglomerací, zvyšují poptávku na místním trhu rezidenčních nemovitostí. Tento nárůst poptávky se bezprostředně promítne do růstu cenové hladiny, protože v krátkém období není prakticky možné zvýšit kapacity bydlení, a proto jediný způsob, jak trh může nalézt novou rovnováhu při nárůstu poptávky, je skrze nárůst cenové hladiny,“ vysvětlil.

Takový vývoj podle Petra Dufka, hlavního ekonoma Creditas, zaručí další rozšiřování obyvatel dojíždějících za prací do hlavního města do regionů.

„Ani střední Čechy nejsou nafukovací, takže pokud by trend „útěku“ Pražanů z Prahy a vystěhovávání z dalších regionů pokračoval, porostou ceny ve Středočeském kraji rychleji než v ostatních regionech ČR. Současně se zvýší zájem o vzdálenější, ale stále dostupná místa, z nichž se dá dojíždět za prací do Prahy,“ uvedl.

Developeři mají o nové lokality zájem

Na trend přesunu obyvatel z hlavního města za hranice se podle Lukáše Šulce, partnera poradenské společnosti Broker Trust, začnou stále častěji orientovat také developeři.

„Jakmile dochází k přílivu nových obyvatel a zvyšuje se tak poptávka po nemovitostech, tak developeři samozřejmě vyhledávají nové příležitosti. Tento trend nepozorujeme pouze z trhu jako takového, ale můžeme ho také potvrdit z řad našich klientů, protože naši partneři ve Středočeském kraji realizují výstavbu developerských projektů,“ uvedl.

Podle Tomáše Pardubického, generálního ředitele společnosti Finep, se v následujících letech výstavba vlastnického bydlení dostane za hranice hlavního města zcela zásadně.

„Půjde o rozhodnutí, zda domácnost chce bydlet ve vnitřní Praze, ale nikoliv ve svém, nebo bude žít ve vlastním, ale na okraji hlavního města nebo za ním,“ uvedl v rozhovoru pro SZ Byznys.

Právě Finep má už nyní dva pilotní projekty ve středních Čechách, konkrétně v Kralupech nad Vltavou a v Kladně. „Oba dva projekty jsme vybrali na uzlu veřejné dopravy, v pěší blízkosti vlakového nádraží a s dobrou dostupností do hlavního města,“ uvedl.

Reklama

Doporučované