Hlavní obsah

Sklady, kam se podíváš. Přibývá jich jak o závod, poptávka je rekordní

Foto: UDI Group

Logistické areály rostou jako houby po dešti. Například UDI Group nedávno postavila u dálnice D1 centrum pro logistickou firmu WeDo.

Reklama

Rekordní poptávka po průmyslových a logistických halách ponouká developery k horečné výstavbě a k honu na volné pozemky. Na konci minulého roku bylo rozestavěno okolo jednoho milionu metrů čtverečních hal.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Evropský lídr na trhu se zbožím pro domácí mazlíčky Zooplus, prodejci elektroniky Datart a Euronics, výrobce vysokozdvižných vozíků Jungheinrich. To jsou příklady firem, které v posledním období přispěly k silné poptávce po halách umístěných často u sjezdů z dálnic. Na rekordech je poptávka po skladech a výrobních prostorách stejně jako jejich výstavba.

„K rekordní poptávce přispívají dva faktory. Zaprvé pandemie urychlila vývoj e-commerce o několik let. A zadruhé retail, e-shopy i velkoobchody výrazně zvyšují zásoby,“ řekl Martin Baláž, šéf české a slovenské části koncernu Prologis, který se zabývá investicemi do logistických nemovitostí.

Rozestavěných hal bylo na konci minulého kvartálu 1,1 milionu metrů čtverečních. To podle poradenských firem ze sdružení Industrial Research Forum znamená meziroční nárůst o 240 procent. Jen do hal ve výstavbě by se Václavské náměstí v Praze vešlo čtyřiadvacetkrát.

„Nově se nedostatek skladových ploch k pronájmu začíná projevovat nejen v nejexponovanějších areálech kolem Prahy a Brna, ale i v Plzni a dalších regionech. Výstavba nových hal nebo rozšiřování již stávajících projektů přitom zaostává za strmým vývojem poptávky,“ komentoval analytik konzultantské společnosti 108 Agency Michal Bílý.

V posledním čtvrtletí minulého roku uzavřely firmy smlouvy na pronájem 478 500 metrů čtverečních ploch, vyplývá ze statistik sdružení Industrial Research Forum. Ve srovnání s předchozím kvartálem, který už byl také rekordní, to byl nárůst o 37 procent.

Řetězce i e-shopy

Mezi velkými transakcemi z poslední doby je výrazné rozšíření skladu skupiny HP Tronic v Praze – Horních Počernicích, který provozuje prodejce elektra Datart a Euronics.

„Připravujeme skladovou kapacitu pro další růst v následujících letech a současně tím koncentrujeme naše stávající skladové plochy do jednoho místa. Umožní nám to mimo jiné zvýšit a rozšířit skladovou zásobu a zrychlit logistické a expediční procesy,“ sdělila mluvčí HP Tronicu Eva Kočicová.

Zlínská skupina měla s rozšířením byznysu v Počernicích štěstí, protože volných skladových ploch zvláště okolo Prahy je jako šafránu. „Zájem o kvalitní průmyslové prostory v Praze je rekordní, bez ohledu na velikost prostor. Kapacita parku P3 Prague Horní Počernice je naplněna, byť s ohledem na velikost parku k různým obměnám dochází,“ řekl Jan Andrus, šéf pronájmů v realitním koncernu P3, jemuž počernický komplex patří.

Americký logistický gigant GXO Logistics šel jinou cestou a nechal si postavit na míru velkou halu o 60 000 metrech čtverečních v Boru u Tachova. Vznikne poblíž dálnice D5 u hranic s Německem v průmyslovém parku skupiny CTP. Hala bude sloužit pro zásobování evropských zákazníků jednoho z největších e-shopů s potřebami pro domácí zvířata Zooplus.

Zájem o kvalitní průmyslové prostory v Praze je rekordní, bez ohledu na velikost prostor.
Jan Andrus, šéf pronájmů ve skupině P3

Díky rozkvětu trhu průmyslových realit je o haly také velký zájem ze strany investorů. Přesvědčila se o tom například developerská skupina UDI Group, která u dálnice D1 v Ostředku postavila pro přepravní společnost WeDo nový logistický uzel.

„Poptávka je velká. Nabídky na koupi areálu v Ostředku jsme dostali ještě dříve, než jsme tento logistický park dali na trh. Nyní jednáme s několika zájemci,“ sdělila Marcela Fialková, ředitelka UDI Group pro strategii.

V této situaci na český trh přicházejí také noví velcí investoři ze zahraničí. O poslední velkou transakci se postaral americký investiční obr Exeter Property Group, když loni koupil logistická a výrobní centra v Ostravě-Mošnově a v Nošovicích.

Reklama

Doporučované