Hlavní obsah

Má být zelenější a vznikne rychleji. Takto bude vypadat první dřevěná bytovka

Foto: Skanska

Radlický Dřevák bude dosud největším bytovým domem postaveným ze dřeva.

Reklama

Skanska plánuje v Česku postavit první bytový dům ze dřeva s téměř 80 byty. Očekává výrazné snížení uhlíkové stopy i rychlejší výstavbu.

Článek

Skanska připravuje projekt s názvem Radlický Dřevák, který počítá s výstavbou dosud největšího bytového domu ze dřeva v Česku. Vyrůst má na brownfieldu v ulici Radlická v Praze 5.

Radlický Dřevák je součástí většího projektu o celkovém počtu 177 bytových jednotek a kromě dřevostavby zahrnuje i další dvě budovy z „tradičního“ materiálu. Samotná čtyřpodlažní dřevostavba s téměř 80 byty vznikne z dřevěných CLT desek ve všech nadzemních podlažích a bude vystavena na železobetonové monolitické podnoži.

+1

Výstavba projektu podle dosavadních plánů začne v roce 2024. Jeho cílem je podle vyjádření firmy prokázat funkčnost dřeva jako materiálu v obytné výstavbě v českých podmínkách. Významnou výhodou by mohla být rychlejší výstavba a redukce uhlíkové stopy.

Dřevo plánuje Skanska využít také jako materiál pro část interiéru bytů, ale také jako vybavení veřejného prostranství v okolí budovy. 1600 metrů krychlových dřeva nahradí téměř polovinu celkového objemu betonu potřebného na výstavbu objektu běžnou metodou.

V důsledku toho by měl dřevodům zajistit nižší uhlíkovou stopou až o 560 tun oxidu uhličitého, tedy přibližně o čtvrtinu méně oproti běžné výstavbě.

„V rámci jednoho projektu máme jedinečnou příležitost porovnat dvě různé stavební technologie, a to nejen z hlediska rychlosti výstavby a managementu stavby, ale především redukce uhlíkové stopy. Předpokládáme, že si tu ověříme, že dřevo do budoucna může nahradit výraznou část konvenčních materiálů, které více zatěžují životní prostředí,“ uvedl Petr Michálek, generální ředitel rezidenčního developera Skanska.

Radlický Dřevák zároveň cílí na nízkou energetickou náročnost. Oproti referenční budově vychází úsporněji až o 40 procent, uvádí společnost.

Do jaké výše se vyšplhají náklady stavby, zatím Skanska nezveřejnila, zejména z důvodu nepředvídatelného vývoje cen materiálů.

„Pilotní projekt je vždy o něco dražší, ale tyto náklady budou finálně posuzovány v momentě uvádění projektu na trhu, na základě aktuální tržní situace. Zároveň je důležité zmínit, že pokud by se dřevo ve stavebnictví rozšířilo, stalo by se daleko zajímavějším pro dodavatele materiálů a prací, a cena by tak poklesla,“ uvedla Renata Vildomcová, mluvčí Skanska Residential.

Výstavba v oblasti dřevostaveb je v Česku dnes zatím v začátcích. A jako primární materiál ve výstavbě se objevuje zatím převážně v případě rodinných domů. I zde ale například v loňském roce tvořily podle dat ČSÚ z celkového počtu postavených rodinných domů dřevostavby asi jen sedmnáct procent.

Dřevěný trend ale v průběhu let roste. Zatímco v loňském roce vzniklo 2645 dřevěných rodinných domů, v roce 2000 to bylo jen 133.

Výstavba ze dřeva v zahraničí

Výstavbu dřevostaveb mimo jiné blokují také požární předpisy, podle kterých v tuzemsku není možné stavět dřevěné domy vyšší než 12 metrů.

V některých zemích Evropy jde dřevovýstavba podstatně rychlejším a ambicióznějším tempem. Příkladem je norský věžák Mjøstårnet vyrobený ze dřeva.

Osmnáctipodlažní budova je včetně zešikmené pergoly na střeše vysoká 85,4 metru. Kdyby stála v Česku, patřila by mezi deset nejvyšších budov. Je vyšší než Petřínská rozhledna nebo pražský Corinthia Hotel u Nuselského mostu, výškou srovnatelná s věží ostravské radnice nebo s druhou nejvyšší budovou v Brně – věžákem v brněnském Spielberk Office Centre.

Mjøstårnet se zrcadlí na hladině největšího norského jezera Mjøsa v městečku Brumunddal, asi 140 kilometrů severně od Osla.

Foto: Moelven, Seznam Zprávy

Mjøstårnet krátce po dokončení. Dole jsou restaurace a kanceláře, uprostřed hotel a nahoře byty s balkony.

Reklama

Doporučované