Hlavní obsah

Šéf Puppu: Grand je jen slovo, klíčové jsou hvězdy a ty se dávají i za matrace

Jindřich Krausz šéfuje karlovarskému Grandhotelu Pupp. Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Co musí mít pětihvězdičkový hotel a k čemu je dobrý „kávový“ index? V rozhovoru pro SZ Byznys odpovídal šéf Grandhotelu Pupp Jindřich Krausz.

Článek

Mohlo by se zdát, že lidé, kteří navštěvují ty nejluxusnější hotely světa, „na korunu“ nekoukají a zaplatí vše. Není to ale tak jednoduché a hoteliéři si musí dávat dobrý pozor, jak nastaví své ceny i pro movitější klientelu. A jak se tedy určuje cenová politika hotelů? Jedním z indexů je například káva. Když před čtyřmi lety začínal Jindřich Krausz šéfovat karlovarskému Grandhotelu Pupp, prohlásil, že tam opravdu espreso nemůže stát 130 korun, když ve všech evropských městech vyjde pod sto korun, a cenu shodil dolů.

„Kafe je takový index – aby to bylo srozumitelné, ale samozřejmě těch položek je víc. Děláme si rešerše, odkud k nám klienti jezdí, vidíme, jaké ceny má stejná kategorie hotelů na našich trzích i v zemích, odkud klienti přijíždějí. Je to takový mix,“ vysvětluje Krausz v rozhovoru.

Náklady jdou nahoru, ale počet klientů také

Současná doba však nějakému plošnému zlevňování příliš nepřeje. Zmiňované espreso se dnes v Puppu dostalo na 79 korun. „Takhle to držíme. Jsou to ceníky, které budou určitě následujícího půl roku,“ říká Krausz. To, že by ale s vysokou inflací začalo ubývat zákazníků či hosté začínali šetřit, ale zatím šéf hotelu nevidí. „Vidíme naopak růst, a to i oproti době před covidem,“ dodává. Například výhled obsazenosti, která je zhruba 70 procent, má hotel až na půl roku dopředu. Největší část hostů je pak hlavně z Německa, Česka a USA.

Grandhotel Pupp

  • Tradice hotelu sahá až do roku 1701, kdy byl otevřen takzvaný Saský sál. Hotel vznikl z celé řady menších budov, které Puppové postupně koupili a následně přestavěli. Proces kupování, budování a přestaveb trval téměř 150 let. Dnešní historizující podoba hotelu pochází z přestavby v letech 1892–1893. Hlavní hotelová křídla stojí na půdorysu písmene T. V přízemí se nachází prosklený prostor, spojující Grandhotel s Parkhotelem. Hodnotné jsou interiéry s bohatou štukovou výzdobou. Slavnostní otevření nového Grandhotelu Pupp se uskutečnilo v roce 1894.
  • Hotel má 31 jednolůžkových pokojů, 151 dvoulůžkových pokojů, 39 suit a osm apartmá.
  • Slavnými hosty hotelu byli například: Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, ruský car Petr Veliký, Napoleon Bonaparte, Franz Kafka, Jurij Gagarin, Jaromír Jágr, herci Antonio Banderas, Renée Zellwegerová, John Malkovich, Claudia Cardinalová, John Travolta a další.

Grandhotel může být cokoliv, hvězdy jsou dané

Karlovarský Pupp nese označení Grandhotel. Jak ale šéf hotelu říká, není to označení nijak závazné. „Označení Grandhotel není dané nějakou certifikací. V dnešní době si to může napsat hodně hotelů a koukal jsem, že hodně hotelů si to tam i dává. Je to jen přídavné jméno. Důležitý je však počet hvězdiček,“ dodává Krausz s tím, že například pro splnění pěti hvězd existuje několikastránkový seznam.

„Každá položka je nějak obodovaná a ve výsledku se musí složit celkový počet bodů,“ vysvětluje Krausz s tím, že stanovena je například minimální výška matrace, šíře postele, servis na pokoji, čalouněný nábytek, telefon, pokojová služba a podobně. „V naší kategorii je to i minimální velikost pokoje, která musí být splněna,“ dodává.

Lyžárna v hotelu

Udržet náročnou klientelu dnes hotelům pomáhají i doplňkové služby, které nabízejí. „Snažíme se připravit i nějaké aktivity pro hosty. Unikum Karlových Varů je, že jste sice v krásném historickém centru, ale vyjedete na druhou stranu hotelu a jste v přírodě. V létě tak například nabízíme elektrokola, v zimě lyže a odvoz na lyže. Z Puppu jste ve skiareálu do 30 minut autem. Zařídili jsme tu proto i lyžárnu a hosté dostanou permanentky i na recepci,“ dodává Krausz.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu.

Reklama

Doporučované